• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 29 Nisan 2024 11:11

Altın neden düştü?

Altın neden düştü?

Altın fiyatlarındaki sert düşüşün ardından piyasalarda bir endişe oluşurken düğün yapacak olanlar ya da yatırım amaçlı altın alacaklar için bir fırsat ortamı oluştu.

GERGİNLİĞİN AZALMASI ETKİLİ OLDU

Altının her daim güvenli bir liman olduğunu ve kısa vadede değil uzun vadede kazandırdığını dile getiren Varol Astarcıoğlu, altın fiyatlarının neden düştüğü ile ilgili "Altın fiyatları, ABD Hazine tahvil getirilerindeki artış ve doların güçlenmesiyle düşüş yaşadı. Ortadoğu'daki gerginliklerin azalması ve yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi altının talebini olumsuz etkiledi" dedi.

İRAN - İSRAİL GERGİNLİĞİ

Astarcıoğlu, Orta Doğu'da sınırlı da olsa düşen tansiyonun altına olan talepteki zayıflamada etkili olduğunu belirtti. Kazım Özal Caddesi Kuyumcular Çarşısı esnaflarından Varol Astarcıoğlu, "Geçtiğimiz hafta İran ile İsrail arasında gerginliklerin artması altında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu. Geçen haftayı 2 bin 390 dolar seviyelerinde kapatan ons altın fiyatları gerginliğin azalmasıyla geriledi" ifadesini kullandı.

DÜŞÜŞ GEÇİCİ OLACAKTIR

Altın fiyatlarındaki düşüşün geçici olduğunu aktaran Astarcıoğlu, "Altının ons fiyatı haftanın ilk işlem gününde saat 16.00 itibarıyla yüzde 2,28 azalışla 2 bin 337 dolardan işlem görürken, analistler, yükselen tahvil faizlerinin altının alternatif maliyetini artırdı. Aynı zamanda gram altın fiyatları da yüzde 2,19 düşüşle 2 bin 444 liradan işlem görüyor. Cumhuriyet altını 15 bin 940 liradan satılırken, çeyrek altının satış fiyatı ise 3 bin 997 liraya geriledi. Teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 350 ve 2 bin 300 dolar seviyelerinin destek, 2 bin 400 ve 2 bin 430 doların ise direnç konumunda oldu" açıklamasında bulundu.

FED'İN POLİTİKA FAİZİ ETKİSİ

ABD'de ekonomik aktivite ve iş gücü piyasasındaki güçlü duruşun devam ettiğine yönelik makroekonomik veriler fiyatlamaları zorlaştırdığını aktaran Astarcıoğlu şöyle konuştu; "Fed'in politika faizini Temmuz 2023'ten bu yana son 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında tutmasına rağmen son dönemde ABD'de açıklanan verilerin ekonomideki canlılığa işaret ettiğini anımsatarak, bu durum para piyasalarındaki fiyatlamaları da zorlaştırdı" dedi.

DÜĞÜN YAPACAKLARA ÇAĞRI YAPTI

Altın fiyatlarındaki düşüşün düğün yapacak olanlar ya da yatırım yapmak isteyenler için bir fırsat olduğunun altını çizen Varol Astarcıoğlu, aynı zamanda altın borcu olanların bu düşüşü kaçırmamaları gerektiğini kaydetti.

"Altın fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı olarak düğün hareketliliği önceki sezonlara göre biraz düşük başlamıştı. Son günlerdeki sert düşüşün ardından yeniden bir hareketlilik yaşanmaya başladı" diyen Astarcıoğlu şöyle konuştu: "Bu sebeple beraber gelin ve damatlarımız yatırıma daha çok imkan sağlayan altınlara yöneldiler. Mesela bilezik yerine çeyrek altın, takı seti yerine ise bilezik tercih ettiler. Takıların alış şekilleri değişti diyebiliriz. Piyasadaki hareketlilik çok hızlı bir şekilde tepki veriyor ve altın fiyatları yükseliyor, bu durumda gelin ve damat adayları altın fiyatının daha da yükseleceği için korkuyor. Düğün yapacaklara tavsiyemiz altınları şimdiden alarak, kenara koymaları yönünde olacaktır çünkü fiyatlar yükselmeye devam edecektir. Şu anda 1 gramlık altınların özellikle 22 ayarda satış ve üretimleri durdu. Piyasada alım satımları devam ediyor ama bunun yerine 24 ayar 1 gramlık altınlar tercih ediliyor."

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK