ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 15 Mayıs 2024 14:50

‘BUNU KABUL EDEMEYİZ’

‘BUNU KABUL EDEMEYİZ’

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlıklar yerlerini almaya başlarken Başkan Osman Yardımcı'dan zincir market uyarısı gelirken zincir marketlerde kesilenleri kurban olarak kabul etmediğini açıkladı.

NE ZAMAN KESİLDİĞİ BELLİ DEĞİL 

Antalya Kasaplar Odası Başkanı Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı Osman Yardımcı,"Marketlerin vekalet yoluyla kesip vatandaşa verdiği kurbanlarda hayvanların parçaları eksik. Butlar büyük bir hayvana, kollar küçük kuzuya ait. Etler de buz gibi, ne zaman kesildiği bile belli değil" dedi.

Yardımcı, Kurban Bayramı’nda vekalet yoluyla paket halinde kurbanlık hissesi satışı yapan ulusal zincir marketlerin verdiği etlerin içerisinde usulsüzlükler olduğunu ileri sürdü. Yardımcı, "Alıp baktığımız zaman kutuların içerisinde bir kurbanda olması gerekenler yok. Bir hayvana ait olması gereken parçalar olmazsa o hisse kurban olmaz" dedi. 

BU İŞLEM KURBAN SAYILMAZ

Osman Yardımcı, üç harfli olarak adlandırılan büyük marketlerin kurbanlık satışına artık dur denilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Yardımcı, "Mini koç 20 kilo diye reklam yapıyorlar, bir mini koç 20 kilo olur mu? Olmaz. Vatandaşı kandırmayalım. Bu kesilen kurbanların kellesi, ciğeri nerede? Paketlere koyuyorlar, bize bu paketler geliyor. Bu paketlerde üç tane kol var, diğer parçalar yok. Kilo ile et satıyorlar, böyle bir şey olamaz.Bu kurban sayılmaz" ifadelerini kullandı.

EKSİK HAYVANDAN KURBAN MI OLUR?

Zincir marketlerin kurbanlıkları nerede ve ne zaman kestiklerinin belli olmadığının altını çizen Osman Yardımcı, "Bence o kurban, kurban değildir. Bir bakıyorsun sabah 09.00’da tüm evlerin kapıları çalındı ve etler teslim edildi. Kurban öyle olamaz. Kurbanın ciğeri yok, kellesi yok, işkembesi yok. 20 kilogram aşağısı kurban olmaz. Kiloyla et satıyorlar şu anda, paketleniyor 10 gün kala depolara giriyor bu etler ve ondan sonra birinin kolu eksik, birinin budu eksik. Bu, kiloyla et vermek değildir” ifadelerini kullandı.

SADECE KİLOSUNA BAKMAYIN!

Marketlerden alınan kurban etlerinin kasaplara kıyma, kuşbaşı ya da parçalanması için getirildiğinde durumu fark ettiklerini söyleyen Yardımcı, vatandaşın doğal olarak bunun farkında olmadığını ve sadece kendisine verilen kurban etinin kilosuna baktığını kaydetti.

Kutular içerisine konulan butlardan birisinin küçük birisinin büyük olduğunu iddia eden Yardımcı, “Bu alışveriş merkezlerinin hisse yoluyla kurban satmalarına hep karşı oldum. Karşı olmaya da devam edeceğim. Vatandaşlarımızı hep kandırıyorlar. Bizim dinimiz ve bayramımız ile alay etmesinler. Bunu fırsata dönüştürmesinler” açıklamasını yaptı.

YETKİLİ KURUMLAR DENETLEMELİ

Zincir marketlerin tek amacının kar etmek olduğunu ve Kurban Bayramı’nı Kurban Bayramı olarak düşünmeden hareket ettiğini savunan Yardımcı, “Bunlar bizim dinimizle sanki alay ediyorlar. Ben bunların sattıklarını kurban olarak kabul etmiyorum. Biz onların bayramlarında alay etmiyoruz. Onlar bizim dinimiz ile açık açık alay ediyorlar. Şiddetle kınıyoruz.Bizler Federasyon olarak ilgili kurumların zincir marketlerin kestiği kurbanlıkların nerede ve hangi şartlarda kesildiğinin denetlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK