• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 29 Nisan 2024 11:08

KONUT YERİNE ARABA

KONUT YERİNE ARABA

Yüksek banka faizleri ve yüksek satış fiyatları nedeniyle konut  satışları azalırken yatırımcı faize ya da araca yöneldi.

Gayrimenkul Danışmanı Meltem Şahin, "Ev fiyatları katlandıkça katlandı. Artık çoğu kişi için yatırım yapılabilecek seviyede değil. İşte bu yüzden ev alamayanlar arabaya yöneldi. Sıfır ya da ikinci el arabalar artık yatırım aracı oldu" dedi.

Şahin, "Konut kredisi faiz oranları önemli ölçüde artarak ipotekli konut satışlarının düşmesine neden oldu; ikincisi, finansal baskı ve yüksek enflasyon döneminde konut güvenli liman yatırım fırsatı olarak ortaya çıkmış ve insanları yatırım amaçlı konut alımına yöneltti" ifadelerini kullandı.

TALEBİN CANLANMASI ZOR

Şahin, "Ancak bugün gelinen noktada bankanın kredi faiz oranları yükseldikçe konut satışında durgunluk baş göstermeye başladı. Yatırım amaçlı konut alanlar artık parasını yüksek faiz ile bankalara yatırmayı ya da ellerindeki parayı araca yatırmayı tercih ediyorlar. Finansal baskının gevşemeye başlaması ve alternatif yatırım fırsatlarının yeniden gündeme gelmesiyle birlikte, konut bir yatırım seçeneği olarak büyük oranda cazibesini yitirmiş ve dolayısıyla konuta olan talep azalmıştır. Yüksek faiz ortamı devam ettiği sürece konut talebinin canlanmasının zor olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

BULANIK BİR GELECEK

Gayrimenkul Danışmanı İrem Özçelik ise; "Konut piyasasında hem üretim hem de talep tarafında belirsizliklerin olduğu görülmektedir. Makroekonomik koşullardaki bozulma ve inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle üreticiler, bulanık bir gelecek projeksiyonu ve zorlu finansman koşulları ile birlikte artan bir maliyet görünümü ile karşı karşıyadır. Öte yandan, başta deprem bölgeleri olmak üzere Türkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerinde konut ihtiyacı kendini göstermektedir" açıklamasında bulundu.

AMAÇ ENFLASYONA YENİLMEMEK

Sıfır ya da ikinci el arabaların artık bir yatırım aracı olduğunu anımsatan İrem Özçelik, "Faiz oranları ve konut fiyatları katlandıkça katlandı. Durdum böyle olunca da vatandaşlar konut alamaz hale geldi. Ev alamayanlar arabaya yönelmiş durumda. Araç alıp satmayı tercih ediyorlar. Satışı da hızlı olduğu için yatırımcı araca yönelmiş durumda. Yatırımcının amacı parasını enflasyona karşı ezdirmemek" diye konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK