• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 14 Mart 2023 10:44

Şantiye Şefliği Anahtar Konumdadır

Şantiye Şefliği Anahtar Konumdadır
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Türkiye’de, güvenli yapı üretimi ve depreme dirençli şehirlerin inşa edilmesi için şantiye şefliği anahtar konumunda yer aldığını anlattı. Şantiye şefliğinin önemine dikkat çeken İMO Yönetim Kurulu Üyesi Erman Aydın

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen deprem sonrası yıkımlar inşaat sektöründe denetleme mekanizmasının önemini bir kez daha ortaya koydu. İnşaat Mühendisleri deprem sonrasında Şantiye şefliğinin önemine dikkat çekerek “Her Şantiyeye bir şef” uygulamasının zorunlu olması gerekti ifade edildi. 

 

Aydın açıklamasında, “Çünkü şantiye şefi bir inşaatın başından sonuna kadar her aşamada sorumluluğu olan ve bilgisine ihtiyaç duyulan bir kişidir.Bilindiği üzere şantiye şefliği; bir yapının, veya mühendislik-mimarlık hizmeti gerektiren herhangi bir işin,plan, proje ve hesaplarına, ilgili fen ve sanat kurallarına, teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve denetlenmesi işidir. Şantiye şefinin görevleri ise;Yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi,inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresi, iş güvenliğinin sağlanması işçi sağlığının gözetilmesidir” dedi.

 

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ ANAHTAR KONUMDADIR

 

Topraklarının yüzde 93’ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye’de, güvenli yapı üretimi ve depreme dirençli şehirlerin inşa edilmesi için şantiye şefliği anahtar konumunda yer aldığını kaydeden Aydın, “Kahramanmaraş depremlerinde de bizzat gördüğümüz gibi hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat aşamasında yetersizdenetimden ve buna bağlı oluşmuş işçilik hatalarından kaynaklanmaktadır. Bilinçsizlik veya liyakatsizlik doğa olaylarını felakete dönüştürmekte, toplumda onarılması zor yaralar açmaktadır. Ayrıca Şantiye Şefliğinin kamuoyunu yakından ilgilendiren bir başka kilit rolü, şantiye alanında işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasıyla ilgilidir. Ne acıdır ki ülkemiz yıllardır işçi ölümlerinde Avrupa birinciliğini ve dünya üçüncülüğünü bırakmamaktadır. Bu işçi ölümlerinin büyük çoğunluğunun inşaat sektöründe yaşandığı herkesin malumudur. Dolayısıyla, iş kazalarına karşı alınacak önlemlerde müteahhitlerin sorumluluklarını yerine getirmesinin yanı sıra, şantiye şefliğinin yetkin kişilerce ve tam zamanlı yürütülmesi hayati önemdedir” diye konuştu.

 

DEĞİŞİKLİKLER OLUMLU AMA YETERSİZ

 

Şantiye Şefliğinin, yapı üretim sürecinde hata kabul etmeyecek önemli bir görev diyen Aydın, “Maalesef ilgili mevzuattaki eksiklikler ve uygulamada yaşanan ihmalkarlıklarnedeniyle çözümün değil sorunun bir parçası haline gelmiştir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yukarıda belirtilen sorunlar ile ilgili TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yıllardır yayınlanmakta olan raporların nihayetinde Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte revize yapma ihtiyacı duymuştur. Yapılan düzenleme ile; şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebilecekleri iş miktarı, inşaat alanı ve iş sayısı, farklı yapı türleri ve imalat tiplerine bağlı olarak şantiye şefliğini üstlenebilecek meslek disiplinleri gibi konularda hazırlanan değişiklikler olumludur ancak yetersizdir. Sorunları gerçek anlamda çözmek için kat etmemiz gereken yol halen bir hayli uzundur” dedi.

 

CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT ETMEKTE

 

Erman Aydın, şantiye şefliği ile ilgili geçmiş yıllarda hazırlamış olan raporlarda yapı üretim sürecinin yöneticisi pozisyonunda olan şantiye şefliği alanı son derece kontrolsüz ve sorunlu olduğunun gözlendiğini söyledi. Aydın, “Söz konusu raporlar ‘imzacı’ ya da ‘kiralık diploma’ diye tarif ettiğimiz, sadece resmi işlemlerde görünsün diye kâğıt üstünde kalan şantiye şefliğinin ne kadar yaygın olduğunu göstermektedir. Her meslekte olduğu gibi maalesef İnşaat Mühendisliğinde de meslek etiğine sahip olmayan meslektaşlarımız vardır. Ve bu meslektaşlarımız gitmedikleri, görmedikleri hatta adresini bile bilmedikleri şantiyelerde şantiye şefi olarak imza atmaktadırlar. Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde hepimizin gözü önünde ve ilgili her kurum ve kuruluşun bilgisi dahilinde sadece kağıt üzerinde kalması ülkemiz için bir utanç kaynağıdır. Bu durum depremle yaşamaya zorunlu olan ülkemizde bizzat can güvenliğimiz açısından tehdit oluşturmaktadır” diye konuştu.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Yapı Müteahhitlerinin uyaran İMO Yönetim Kurulu Üyesi Erman Aydın, “Yapı denetim kuruluşlarına kalıp ve demir teslimleri şantiye şefleri tarafından yapılmalıdır. Beton dökümlerinde şantiye şefleri de bulunmalıdır.Şantiye şeflerinin olmadığı imalatlar teslim alınmayacak, beton dökümlerine izin verilmeyecektir.Ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da bu uygulama 10.03.2023 tarihi itibariyle başlamıştır. Yapı Denetimler Birliğinin bu uygulamasınıdesteklediğimizi ve sürecintakipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Sorunun çözümü içinilk etapta yapılması gerekenleri aktaran Aydın, “İstisnai durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmelidir.Şantiye şefliği sürekli eğitime ve mesleki tecrübeye gereksinim duyan bir görevdir. Bu görevi yerine getirecek kişilerin ilgili meslek odalarınca verilen eğitimlere katılıp belgelendirilmeleri zorunlu tutulmalıdır. Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak şantiye şefliği üstlenilmesinin önünü geçilmesi için şantiye şeflerinden Oda Kayıt Belgesi istenmelidir.Şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalıdır” diye kaydetti.

 

MÜHÜBE TAŞKIN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.