• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 14 Mart 2023 10:38

Seçimlere hile karışır mı?

Seçimlere hile karışır mı?
Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Yüksel, 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimde oy sayımına nezaret edildiği ve ıslak imzalı tutanaklar toplandığı sürece hile yapılamayacağını söyledi.

Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Yüksel, 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimde oy sayımına nezaret edildiği ve ıslak imzalı tutanaklar toplandığı sürece hile yapılamayacağını söyledi.

 

SEÇİM SİSTEMİ GÜVENLİ

Ülkedeki seçim sisteminin sandık kurullarından başlamak üzere tamamen güvenli olduğunun altını çizen Yüksel, “Hile yapılma ihtimali sandık tutanakları sistemli bir şekilde toplandığı sürece, 2019 İstanbul yerel seçimlerinde gördüğümüz üzere 0 (sıfır). Hata payının ise, gene aynı örneğin öğrettiği üzere göz ardı edilebilir derecede düşük olduğunu söylemek mümkün. 1 milyon 255 bin oy, YSK bu seçimde de her sandığa 300 seçmen ataması halinde 4200 sandık anlamına gelir. Bu sandıklardaki oyların en az yüzde 40'ı zaten Erdoğan'a verildiğine göre hile ile değiştirilebilecek her sandıkta 180 oy kalacaktır. Bu ise 7 bin sandıktan yüzde 100 Erdoğan'a oy çıkacak şekilde değişiklik yapılması anlamına gelir. Böylesine bir değişikliğin saklanabilmesi için ise değiştirilen oyların en az 11 bin  sandığa yayılması gerekir. 11 bin sandıkta, sandık başına en az 4 üye olduğunu kabul edersek 44 bin sandık kurulu üyesi görev alacaktır. Dikkatinizi çekmek isterim bu basit hesapta hiçbir muhalefet temsilcisinin sandık kurulunda yer almayacağını var sayıyorum. Üstüne üstlük hiçbir muhalefet seçmeninin sayımı izlemediğini kabul ediyorum. En azından 40 bin sandık kurulu üyesinin böylesine büyük ve ahlaksızca bir suçu işlemeye ikna edilebileceğini düşünmek en basit tanımıyla saflıktır.Tekrar altını çizmek isterim ben ülkemizde kimsenin böylesine aşağılık bir suçu işlediğine veya işleyeceğine ihtimal vermiyorum” diye konuştu.

 

MATEMATİKSEL OLARAK İMKANSIZ

Muhalefet partilerinin sandık tutanaklarını aldığı sürece, seçimi hile ile kazanmanın matematiksel olarak dahi imkansız olduğunu vurgulayan Yüksel, şöyle devam etti: “Yukarıdakilere ek olarak; muhalefetin yüksek oy oranına sahip olduğu şehirlerde ve özellikle şehir merkezlerinin tamamında bu değişikliğin yapılması ise imkansız olacaktır. Bu durumda, varsayımımızı sandıklarda hilenin zaten Erdoğan'ın yüksek oy oranına sahip olması nedeniyle muhalefet temsilcilerinin fazlaca dikkat etmeyeceği seçim çevrelerinde gerçekleşmesinin zorunlu olması kabulüne göre yeniden ele almamız lazım.Sandıklarda hilenin zaten Erdoğan'ın yüzde 60 ve üzerinde oy alacağı yerlerde yapılacağını kabul edersek. Her sandıkta değiştirilebilecek 120 oy kalır. Bu 120 oydan 100 tanesinin değiştirilmesi halinde hile yapılması gereken sandık sayısı gerçek oy dağılımı yüzde 52,5 Kılıçdaroğlu - 47,5 Erdoğan olması halinde dahi 12 bin 550'dir. 2019 seçimlerinde Adana'nın tamamında 4.893, Antalya'nın tamamında 5 bin 428, Rize'nin tamamında ise bin 49 sandık kurulduğunu dikkate alırsak seçimlerin, oy sayımı seçmenlerce izlendiği ve muhalefet partileri sandık tutanaklarını aldığı sürece, hile ile kazanılmasının matematiksel olarak dahi imkansız olduğunu görürüz.”

 

Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.