• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 08 Aralık 2022 11:59

Yazıcı: “Gettolaşmayı kabul etmiyorum”

Yazıcı:  “Gettolaşmayı kabul etmiyorum”
Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) 'Kent Buluşmaları' toplantısının konuğu olan Vali Ersin Yazıcı, “Çok sayıda insan Antalya'ya gezmeye geliyor ve bu güzellikleri görünce ayrılamıyor, yerleşiyor. Bize düşen esas olan gettolaşma tabirinde, özellikle güvenli

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) düzenlediği ‘Kent Buluşmaları’ başlıklı toplantısına Antalya Valisi Ersin Yazıcı konuk oldu. Yazıcı buradaki konuşmasında Antalya’daki genel sorunlarına değinerek ATB yönetiminin ve basının sorularını yanıtladı.

Kent Buluşmalarının açılış konuşmasını yapan ATB Başkanı Ali Çandır, Rusya Ukrayna savaş sonrasında Antalya’da yaşanan yabancı yoğunluğuna dikkat çekerek, kontrolsüz bir yabancı yoğunluğu olduğunu belirtti. Çandır, “Yabancılara karşı değiliz. Yabacılarla ilgili kısıtlamaya da karşıyız sadece bunun kuralsız bir şekilde ilerlemesi, gerek kültürel yapımızda gerek ticaretimizin el değiştirmesi gibi bir takım sorunlara yol açacağı endişesi taşıyoruz. Bu nedenle Antalya’da sivil toplum kuruluşları olarak bu konuda bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.  

“Tarıma sınıf atlatmalıyız”

Antalya’da tarım arazilerinin imara açılmasından kaynaklı sorunlara tarım arazilerinin azlığından ve tarım arazilerinin korunması gerektiğine değinen Çandır, “Antalya’da eşsiz bir toprak zenginlimiz yok. Sağa sola doğru yayılmaktan ise eski binaların yıkılarak yerine modern binaların yapılması gerekir. Bizim tarım alanlarımız tehdit altında bulunuyor. Biz sadece domates üreterek tarımı geliştiremeyiz. Tarıma bir sınıf atlatmamız gerekir. Söylemde de düzelmemiz gereken noktalar var ‘Turizmin yanında tarımın da başkenti Antalya’ diyorlar. Bu söylemi; ‘Tarımın yanında turizminde başkenti Antalya’ diye düzeltmemiz gerekiyor. Bu topraklarda tarım yıllardır yapıyor” diye konuştu

“Antalya’da gettolaşmayı kabul etmiyorum”

Antalya’da artan yabancı sayısı hakkında değerlendirmede bulunan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “Ukrayna-Rusya savaşından sonra gelen kişilerin arttığını görüyoruz. Burası bir dünya şehri, bunu böyle değerlendirmek gerekir. Dünya şehri diye her şey serbest mi? Tabi ki de hayır. Bunun artısı olduğu gibi eksileri de var. Son 20 yıldır dünyada şehirler ön plana çıkıyor. Antalya bu durumda çok şanslı, sayılı turizm şehirlerinden birisiyiz. Çok sayıda insan bu ülkeye geliyor, bu güzellikleri görünce ayrılmak istemiyor. Burada bize düşen gettolaşmanın önüne geçmektir. Antalya’da gettolaşma diye bir şeyi kabul etmiyoruz. Şehrimizde böyle bir problem yok, şehrimizde gettolaşma ifadesini kabul etmiyoruz.  Bireysel anlamda olaylar olmuyor mu oluyor. Ama sorunları birlikte aşacağız. Bu şehri birlikte yöneteceğiz” diye ifade etti.

“Hem müdahale edin diyor hem ayı satıyor”

Yazıcı son zamanlarda konut fiyatlarında yaşanan artışta çok şikayet geldiğini ancak şikayet edenin yüksek kiralardan satış yaptığını belirterek “1 milyonluk konuta 1.5 milyon TL veriliyor. Hem satıyor hem de sayın valim müdahale edin diyorlar. Nasıl Yapacağız? Evet, Antalya’da piyasalar uçtu. Burası bir dünya şehridir. Birlikte yaşamayı bilen bir şehiriz. Biz bu insanlar ile birlikte yaşamayı başarıyoruz. Bu dönem bir artış oldu. Ama resmi rakamlara göre bizde 177 bin yabancı var Antalya’da. Bunun 51 bini Rus,  20 bini de Ukraynalı. Suriyelere ikametgah vermiyoruz. Bizdeki miktarı 4 bin civarında” dedi.

“Maden ocaklarına taraftar değiliz”

Maden ocaklarına ruhsat vermemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Yazıcı, “Maden ocakları ile ilgili olarak çok özel madenler dışında ruhsat verilmesine biz de taraftar değiliz. Türkiye’nin her yerinde bulunan madenlerin burada işletilmesini doğru bulmuyoruz. Bu konuda ruhsat vermemek için tüm zorluyoruz. Ankara’ya ilettik, bu tür madenlerin 200 yıl Antalya’dan çıkartılmaması gerektiğini esprili bir dille ilettik” diye kaydetti.

“Uyuşturucu ile tanıştırmamak en iyisi”

ATB Yönetim Kurulu üyesi Cüneyt Doğan halde meydana gelen kablo hırsızlığı ve hal kavşağında fuhuş olayları ile ilgili olarak, “Biz son 5-6 aydır ciddi anlamda suçluları yakaladık. Malum elektrik akımına kapılmasından ötürü ölüm de yaşadı. Bu konuda sürekli teyakkuz halindeyiz. Uyuşturucu ve fuhuş kadınları ile ilgili elimizden geleni yapıyoruz. Uyuşturucu ile bizim kimseyi tanıştırmamız gerekiyor. Bulaştı ve tanıştı mı bağımlısı olunca kurtarmanın daha büyük maliyetleri var. Tedavi edilse bile sonra tekrar uyuşturucuya buluşma ihtimalleri var. Tanıştırmamak en iyisi. Bizdeki rakamlarda bir düşme var, ama algıda durum öyle değil” dedi.

“Herkesin dürüst olması lazım”

Yazıcı konuşmasında “Birinci sınıf tarım arazilerin imara açılması yönünde hoşgörümüz yok” diyerek vatandaşlara da bu konuda sorumluluk düştüğüne dikkat çekti. Yazıcı, “Sizde elinizden geleni yapın, yoksa şehirlerimiz gidiyor. Bunu hep birlikte yapacağız. Ben de belediyecilik yaptım. Vatandaş benden daha iyi biliyor. Herkes başkasının dürüst olmasını istiyor. Adam tarım arazisine villa yapıyor. Neden yapıyor? Belediyelerin eksiği kusuru var. Doğru, tamam da biz neden yapıyoruz? Kanun belli yasa belli adam gene de kaçak ev yapıyor. Herkesin dürüst olması lazım” diye konuştu.

MÜHÜBE TAŞKIN- SENA NUR BOZER