• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 18 Nisan 2024 10:51

YANMADAN ÖNLEYELİM

YANMADAN ÖNLEYELİM

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte orman yangınları da baş göstermeye başladı.

Orman yangınları konusunda uyarılarda bulunan TEMA Vakfı Konyaaltı Temsilcisi Av. Sitare Alkım Ünver, "İhmal ve dikkatsizlik yangınların en büyük sebebi. Önlemek söndürmekten daha kolay" dedi ve yangın öncesi bazı önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Sitare Alkım Ünver, "Ormanlar; iklimi düzenleme, su üretimi, sel, çığ ve taşkınları önleme, kuraklık etkilerini azaltma işlevleri ve sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle, iklim kriziyle mücadele ve biyolojik çeşitliliğin korunması konularında anahtar role sahiptir" ifadelerini kullandı.

FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI LAZIM

Ünver, orman yangınlarının çok büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğu gerçeğinden hareketle, yangınların daha çok yaşandığı yaz aylarında insanların ihmal ve dikkatsizliklerinden kaynaklanan orman yangınlarının önüne geçmek için farkındalığın artırılmasını hedeflediklerini açıkladı.

ÇOK DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİYOR

Ülkemizde, son 25 yıldaki orman yangınlarının çıkış sebebinin yüzde 12’sinin doğal, yüzde 88'sinin ise kasıt, ihmal ve kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanımlanması yangınlarda insan etkisinin büyük olduğunu kanıtladığını sözlerine ekleyen Ünver, "Orman yangın istatistikleri göstermektedir ki; her yıl çıkan orman yangınları doğrusal olarak artıyor. Bu artış da hiç şüphesiz yangın sezonunda orman-insan etkileşiminin artıyor olmasından kaynaklanıyor. Orman varlıklarımızın yüzde 60’ı yangın riskinin en yüksek olduğu yerlerde yer alıyor. Bu durum da ülkemiz için hayati olan ormanların korunması adına yangınlara karşı çok dikkatli olmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.

ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Ormana ya da ormana yakın alana atılan bir izmarit, çevresindeki otları ve bitkileri yakmaya başlayabileceğinin unutulmaması gerektiğinin altını çizen TEMA Vakfı Konyaaltı Temsilcisi Sitare Alkım Ünver şunları söyledi: "İyi söndürülmemiş bir mangal ateşi, rüzgarın etkisiyle tekrar tutuşabilir. Ormana atılan bir cam şişe ya da benzer özelliklerdeki bir atık, güneş ışınlarının mercek etkisi ile ateş oluşturabilir. Anız yakımları orman sınırına yakın alanlarda yapıldığında, bir orman yangınına dönüşebilir. Bu sebeple; orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş yakılmamalı. Ormanlarda izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı. Yakılan piknik ateşlerinin tamamen söndürüldüğünden emin olunmalı. Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı. Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına, ormana yakın alanlara sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı. Anız yakmaktan vazgeçilmeli. Yangın riski görülen durumlarda ise hemen Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177 aranarak ihbarda bulunulmalı."

Sitare Alkım Ünver son olarak, "TEMA Vakfı olarak küçük ihmallerin felaket getirdiğini hatırlatıyor, havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı tüm halkımızı dikkat göstermeye çağırıyoruz" dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK