• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 23 Nisan 2024 11:15

Uyuşturucuya karşı aile

Uyuşturucuya karşı aile

Yeşilay Antalya Şube Başkanı Osman Zeki Özcan, uyuşturucu madde kullanmaya başlama riski açısından 15-24 yaş döneminin en riskli grup olduğunu hatırlattı ve ailelere çocuklarıyla daha yakın olmaları için çağrıda bulundu.

FARKINDALIĞI ARTTIRMAK ZORUNDAYIZ

Merak, özenti, kendini ispat etme, aile sevgisinden yoksun olma, boşlukta olma, maalesef gençlerimizi uyuşturucuya itebildiğine değinen Başkan Özcan, “Ailelerimizden isteğimiz çocuklarıyla yakından ilgilensinler, onlarla iletişim kursunlar. Bağımlılık hakkında bilgi sahibi olsunlar ve tedavi olması gereken durumlarda çocuklarına bir suçlu gözüyle değil iyileşmesi gereken bir hasta gibi baksınlar. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tamamını bağımlılıklar konusunda bilgilendirmek, farkındalığı artırmak zorundayız. Yeşilay olarak, bu kapsamda ulusal ve uluslararası kongrelerle bilim ve sağlık otoritelerini bir araya getiriyoruz, yıllardır sürdürdüğümüz basılı yayınlarımızla toplumu bilgilendiriyoruz, eğitim programlarımızla 7’den 77’ye herkese ulaşıyoruz, burs desteklerimizle bağımlılık alanında akademik çalışmaları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu kullanımının tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu belirten Osman Zeki Özcan, uyuşturucu bağımlılığı ile topyekûn bir mücadele gerektiğini belirtti. Yapılan araştırmalara göre uyuşturucu madde kullanımının başlıca sebeplerinin eğitim seviyesi ve sorunlu aile yapısı olduğunu kaydeden Yeşilay Antalya Şube Başkanı Osman Zeki Özcan, uyuşturucunun, kullanan kişide fizyolojik, psikolojik ve sosyal anlamda ciddi yıkımlar meydana getirdiğini, özellikle son zamanlarda yaygınlaşan sentetik uyuşturucuların ilk kullanımda bile ölümlere yol açabildiğini kaydetti.

HİÇBİR MADDE SAĞLIKTAN ÖNEMLİ DEĞİLDİR

“Uyuşturucu bağımlılığı sadece kullananı değil, ailesini ve çevresini de son derece olumsuz yönde etkileyen bir hastalık. Uyuşturucu kullanım oranlarının artış sebepleri ve bununla mücadele için yapılacaklar hepimizin ortak meselesidir” diyen Başkan Özcan, “Avrupa Birliği’nde 15-64 yaş grubunda toplam 83,4 milyon kişinin yasa dışı madde kullandığı tahmin ediliyor. Bu sayı toplam yetişkin nüfusunun yüzde 29’una karşılık geliyor. 22 milyonu aşkın Avrupalı yetişkinin son 12 ay boyunca madde kullandığı tahmin ediliyor. Bu sayının yüzde 70’ine karşılık gelen 15,8 milyon kişi ise 15-34 yaş grubundan. Bazı ülkelerde bazı tıbbi ürünler, kontrole tabi olmayan yeni nesil psikoaktif maddeler ve ketamin gibi maddeler de uyuşturucu madde sorunlarıyla ilişkilendiriliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de uyuşturucuya başlama nedenlerinin başında yüzde 35 seviyelerinde merak olduğunu dile getiren Başkan Özcan, yüzde 20’ler civarında özenme ve kişisel sorunlar gelirken yüzde 15’ler seviyesinde ise arkadaş ısrarı, yüzde 10’lar seviyesinde ise aile içi sorunlar, eğlence ve keyif beklentisi olarak ortaya çıktığını kaydetti.

ARKADAŞ YA DA YAKIN ÇEVRE

Uyuşturucunun ilk temininin yüzde 80’ler seviyesinde bir arkadaş ya da yakın çevre tarafından gerçekleştiğine işaret eden Yeşilay Antalya Şube Başkanı Osman Zeki Özcan, “Uyuşturucu nedeniyle gözaltına alınan şüphelilerin eğitim seviyesi düşük. Lise altı öğrenim düzeyine sahiplik oranı yüzde 73. Uyuşturucu nedeniyle gözaltına alınanların yaklaşık yarısının düzenli bir işi yok. Aile içinde hiç şiddet olmadığını söyleyenlerin oranı yalnızca yüzde 28. Kadınların uyuşturucu kullanımına erkeklere oranla daha ileri yaşlarda, daha çok “kişisel sorunlar” nedeniyle başlıyor. Kadın kullanıcıların aile yapısı incelendiğinde anne-baba arası şiddet, aile içi şiddet ve anne-babanın boşanmış olmasının erkek kullanıcılara göre çok daha fazla olduğu ortaya çıkıyor” açıklamasında bulundu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK