• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 23 Nisan 2024 11:13

Klima bakım uyarısı

Klima bakım uyarısı

Havaların ısınması ile birlikte klimalar soğuk ayarına alınmaya başlandı. Evrim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Topcuoğlu, yaza girerken en çok merak edilen konuların başında gelen klimaların doğru kullanımı ve klima temizliği konusunda uyarılarda bulundu.

DOĞRU KAPASİTE ÖNEMLİ

Klima alırken en çok dikkat edilmesi gereken konunun doğru kapasitenin belirlenmesi olduğunu söyleyen Cengiz Topcuoğlu, “Klimada doğru kapasiteleri bulmak lazım. Eğer biri size ‘Kaç metre kare odanız var, ona uygun şu kadar kapasiteli klima size yeter!’ diyorsa, bu yanlış bir uygulamadır. Bir hacim için klima belirlemek çok ciddi bir mühendislik işi. Çünkü biz mühendis gözüyle şuna bakarız; ‘acaba bu oda kaçıncı katta, ara katta mı, en üst katta mı, bir odada cam yüzeyler ne kadar fazla, duvarlar yalıtımlı mı ya da oda hangi yöne bakıyor?’ Bu etkenlere bağlı olarak yükler ciddi anlamda değişecektir. En üst katta ise ekstra ısı kazanç ve kayıpları vardır. Eğer bir oda için gereğinden yüksek cihaz seçerseniz, cebinizden çıkan gereksiz miktarla birlikte aynı zamanda gereksiz yere elektrik harcanacaktır” ifadelerini kullandı.

FAZLA ELEKTRİK TÜKETİR

Topcuoğlu, vatandaşların kavurucu sıcakların en rahatlatıcı çaresi olarak görülen ve neredeyse tüm yaşam alanlarında kullanılan klimaların periyodik bakımına, temizliğine dikkat etmemesi durumunda fazla enerji tüketiminden dolayı maddi kayıplara uğrayacağı gibi çeşitli hastalıklarla da karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Topcuoğlu, klima bakımlarının aksatılmaması gerektiğini belirterek “Klima bakımı masrafından kaçan birçok vatandaşımızın cebinden, gerek yaz boyunca ortaya çıkan arızalar sebebiyle gerekse fazla enerji tüketiminden dolayı daha fazla para çıkmaktadır” dedi.

ZARARLI BAKTERİLERDEN KURTULUNUR

“Yaşanılan ve çalışılan ortamlarda bulunan ve gün geçtikçe yaygınlaşan klimalar vasıtasıyla ortamı soğutmak ya da ısıtmak amacıyla dolaştırılan hava, bu mekanlarda bulunan insanların sağlığını direkt etkilemektedir” diyen Topcuoğlu, “ Klimanın çalışma prensibinden dolayı ortam havası içerisinde bulunan mikroorganizmaların klima içerisinde uygun sıcaklık ve nem ortamında üreyebilme şartları oluşur. Klima içerisinde üreyen ve daha sonra fan vasıtasıyla ortama gönderilen havanın bakteri, mantar ve küfler gibi zararlı canlılardan tamamen arındırılması gerekir. Bunun için en fazla on beş günde bir klimanın hava filtresinin temizlenmesi, yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce de kimyasallarla temizleyici pompayla iç ünite ve serpantinlerinin yıkanması başta olmak üzere tüm periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Yapılacak periyodik bakım, klima içerisinde üremiş mikroorganizmaları temizleyecektir. Bunun yanında enerjinin gün geçtikçe pahalı hale gelmesi, kullandığımız klimadan en yüksek performansı elde etmemiz gerçeğini ve gereğini ortaya çıkarmıştır. Klimaya yapılacak periyodik bakım aynı zamanda klima serpantinlerinde ısı transferinin rahat şekilde gerçekleşmesini sağlar, bu da enerji tasarrufuna ve istenilen konfora daha kısa sürede ulaşılmasına neden olur” şeklinde konuştu.

DOĞRU YER SEÇİMİ ÖNEMLİ

Klimalarda doğru yerin de son derece önemli olduğunun altını çizen Evrim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Topcuoğlu, “Mühendislik hizmeti veren firmalar bir yerde mühendislik çalışması yaptığı için o odada hava dağılımının homojen olacak şekilde yerleşimini sağlarlar. Örneğin iç ve dış klima arasındaki borulama mesafesinin uzaması cihazların verimini ciddi anlamda düşürür” dedi.

Klima temizliğinin önemine vurgu yapan Topcuoğlu şöyle konuştu: “Bu noktada ortam kirleticilerini iyi tanımamız gerekiyor. Biz bunu kimyasal ve biyolojik kirleticiler olarak biz iki kısma ayırıyoruz. Kimyasal kirleticilerimiz toz dediğimiz partikül maddeler. Bunlar genellikle dış kaynaklı oluşabiliyor. Tozlar cihazlarda filtrelerle tutulabiliyor fakat bu filtrelerin temizliğini ciddi anlamda yapmak gerekiyor. Bir de kimyasal iç kirleticiler var. Bunlar uçucu organik bileşenler dediğimiz, iç kaynaklı; yapıştırıcılar, temizlik maddeleri, ahşap ürünler, oda kokuları, parfüm gibi maddeler kaynaklıdırlar. Hiçbir şekilde klimanın filtresiyle tutamayacağınız bu maddeler için klima kullanıcılarına öncelikli önerimiz, günde en az yarım saat ya da bir saat civarında odaları dış ortam havasının temiz olduğu saatlerde havalandırmalarıdır. Tozlar için filtrelerin en geç 15 günde bir kullanıcı tarafından, yıkanarak temizlenmesi, bir bezle kurulamadan ve güneş altına bırakmadan kendiliğinden kurutulması gerekmektedir.”

Haber: Yalçın KÜÇÜK