• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 26 Nisan 2024 11:23

Üreticinin KDV sitemi

Üreticinin KDV sitemi

Antalya Ziraatçılar Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, "Türkiye'nin hububat üretiminde en önemli kalemlerinden biri olan arpada üretici, girdi maliyetlerindeki artışın yanı sıra bir de vergi sorunu ile boğuşuyor" dedi.

 Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sa-nayiciye yüzde 1 olarak uyguladığı katma değer vergisini (KDV) üreticiye yüzde 8 olarak uyguladığını söyleyen  Başkan Özcan, “Çiftçi artan fiyatlar yüzünden gübre kullanamıyor. Vergide haksız rekabet yaşıyor. Bu sorunların çözül-memesi Türkiye’de tarıma ve hayvancılığa verilen desteği gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’nin 1990’lı yıllarda 9 milyon tona kadar çıktığı arpa üretimi bugün 6 milyon tona düştüğüne dikkat çeten Başkan Abdurrahman Özcan, TMO’nun yüksek KDV’yi küçük üreticilere uygulandığını ve zor durumda bıraktığını aktarırken, “Küçük üreticiler vergi mükellefi sayılmadığı için KDV yüzde 8 olarak uygulanıyor. Her türlü zararda. Çünkü gidip üye olduğu kooperatiften alsa da kooperatif yüzde 1 KDV ile aldığı ürünü kendisine yüzde 8 ile satıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan döneminde bu sorun gündeme geldi ve bakanlık bir çalışma başlattı. Ancak daha sonra tekrar unutuldu. Küçük üreticinin aleyhine olan bu haksızlık düzeltilmeli aksi halde et ve süt üretimine darbe vurulmaya devam edilmiş olacak" açıklamasında bulundu.

Antalya Ziraatçiler Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, Türkiye’nin yıllık 8 milyon ton arpa ihtiyacı olduğunu belirterek geçtiğimiz yılki rekoltenin 6 milyon ton olduğunu hatırlattı.

ZARAR ETMEKTENSE EKMİYORLAR

Rekoltenin daha da düşebileceğini aktaran Başkan Özcan şunları söyledi;  “Normalde 2 milyon ton ithal ediyorduk. Ama bu yıl görünen o ki daha fazla ithal edeceğiz. Çünkü alandan aldığımız bilgilere göre, çiftçi gübre atamadı toprağa. Gübre yüzde 400 zam gördü, mazot fiyatları zaten herkesin malumu elektrik de iki katından fazla arttı. Birçok üreticinin de, bu maliyetlerle üretim yapıp zarar etmektense toprağı boş bıraktığını biliyoruz. Bu da doğal olarak rekoltenin düşmesi anlamına geliyor. Son gübre önümüzdeki ay atılmalı çiftçinin alım gücüne ve gübre fiyatlarına bağlı.” 

Haber: Yalçın KÜÇÜK