Türkiye Ziraatçılar Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, 2023 sezonunun son hasatlarının yapıldığını ve tarımsal üreticilerin umutları bir kez daha yeni sezona kaldığını söyledi.
Başkan Özcan, “Bu sezon itibariyle Tarımsal girdilerdeki fiyat artışları ürünlerin satış fiyatlarının çok üzerinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 47,8 olurken tarımsal üretimin maliyeti Haziran ayı itibariyle yüzde 77,36 oranında yükseldi. Buğday ve arpa başta olmak üzere kışlık ürünlerin ekim döneminin hazırlıklarının başladığı bir dönemde mazota ve ÖTV’ye yapılan zam üreticileri yeni bir hayal kırıklığına uğratmış bulunmaktadır. Bugünkü satış fiyatlarıyla üreticinin mazota ödediği toplam miktar 100 milyar liraya yakındır. Bu durumda üreticiden alınan mazot vergisi ile tarıma verilen toplam destek miktarının yüzde 70’i geri alınmıştır” ifadelerini kullandı.
KÖYDE YAŞAYANLAR AZALIYOR
Tarımsal ürünlerin tarla ile market fiyatı arasındaki fark açıldığını kaydeden Başkan Abdurrahman Özcan, “Tarımsal ürünlerin tarladan çıkış fiyatıyla market fiyatları arasındaki fark da büyümekte, bu durum üreticilerin kimi zaman zarara uğramasına, hatta üretimden çekilmesine yol açmaktadır. Türkiye’de ekilmeyen toprakların oranının artması ve köylerde yaşayanların sayısının her yıl biraz daha azalmasının en önemli nedenlerinden biri bu durumdur. Tarım sektöründe istihdam edilenlerin sayısı son yirmi yılda yaklaşık yüzde 50 oranında azalmıştır. Üretimi terk edenlerin başında genç nüfus gelmektedir. Arazi varlığının yüzde 10’u ekilmeden boş durmaktadır. Kayıtlı çiftçilerin yaş ortalaması ise 58’i aşmıştır. “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları”na göre, köylerde yaşayanların oranı yüzde 6.6’ya kadar gerilemiştir” açıklamasında bulundu.
ALIM FİYATLARI YETERSİZ KALDI
Tarım ürünlerinin alım fiyatları yetersiz kaldığını söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, “Tarım ürünlerinin alım fiyatları da girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle yetersiz kalmıştır. TMO’nun yılın ilk 5 ayında 6,5 milyon ton hububat ithal edilmesi ve TMO Depolarının büyük kısmının ithal buğday ile dolması nedeniyle TMO alımlarında sorun yaşanmıştır. Üretici randevulu alım sistemindeki tıkanıklıktan dolayı buğdayı belirlenen taban fiyatın altında fiyatla satmak zorunda kalmıştır. Ekmeklik buğdayda prim dahil 9 bin 250 ton/ lira olarak belirlenen fiyatın çok daha altında kalmıştır. Geçen yıla göre yalnızca yüzde 24,2 oranında artış anlamına gelmektedir. Üretici stoklar nedeniyle TMO’dan randevu alamadığı için ürününü tüccara bu fiyatın daha altında bir fiyattan satmıştır. Taban fiyatı 7.500 lira olan arpa da tüccara 5.000 lira civarında bir fiyattan satılmıştır” şeklinde konuştu.
Mısır alım fiyatları da beklenenin çok altında kaldığını sözlerine ekleyen Özcan, “ Üretici girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle asgari 8 bin liralık bir fiyat beklerken TMO mısır alım fiyatını ton başına 6 bin lira olarak belirlemiştir. Geçen yıl 5 bin 700 lira olan mısır alım fiyatının bu yıl sadece 300 lira (yüzde 5,3 oranında) artırılmasının yarattığı hayal kırıklığının üstüne bir de lisanslı depoların doluluğu nedeniyle yaşanan tıkanıklık eklenmiş, tüccarın mısır alım fiyatı 5 bin liraya kadar düşmüştür.Fındık alım fiyatları da beklentilerin altında kalmıştır. Böylece geçmiş yıllarda 5-6 dolar seviyesinde olan fiyatlar 3 dolara kadar düşmüştür. Fındığın maliyetinin 75- 80 lira olduğu düşünüldüğünde bu fiyat üreticinin beklentisi olan 100 liranın çok altında kalmıştır” dedi.
2024 Tarım sezonu için sezon telafi desteği sağlanması gerektiğinin altını çizen Başkan Abdurrahman Özcan şöyle konuştu: “Bu tablo karşısında önümüzdeki sezon için önlemler alınması, çiftçiye bu yıl uğradığı zararı karşılayacak “telafi desteği” sağlanması gerekmektedir. Kırsal kesimde üretim yapan çiftçiler için de acil önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde üreticinin tarım sektöründen çekilme hızı artacak, ülkenin gıda alanındaki kendine yeterliliği daha da azalacaktır. Bu durum, dünyada gıda savaşlarının arttığı koşullarda bir milli güvenlik sorunu yaratacaktır.”
Haber: Yalçın KÜÇÜK