• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 01 Şubat 2023 13:17

Türkiye ithalatı yasaklasın

Türkiye ithalatı yasaklasın
ASD Başkanı Sarıbekir, yılda 14 milyar doları bulan atık ithalatının geri dönüşümle kademeli olarak bitirilmesi gerektiğini söyledi. Sarıbekir “Bana kızıyorlar ama atık ithalatı yasaklansın. Çin bile bitirdi” dedi

Rusya ve Orta Doğu'ya da ihracat yapıyoruz. Uzak Doğu'da pek yokuz ama Amerika'ya da başladık. Geçen sene ihracatımız dolar bazında yüzde 25 arttı. Türkiye ihracatının üzerinde büyüdük.

■ Nasıl oldu bu artış?

Pandemi bize biraz yardımcı oldu. İnsanlar ambalajın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anladı. Bugün artık birçok şey ambalaja giriyor. Ayrıca alım şekli değişiyor. Şimdi bir de e-ticaret geldi. E-ticarette de güvenli bir şekilde son tüketiciye ulaştırmanız lazım. Kırılmadan bozulmadan...

■ İç pazardaki ambalaj tüketimi diğer ülkelere göre ne durumda?

Türkiye'de ambalaj tüketimi 20 yılda 150 dolarlardan 260 dolarlara geldi. Ambalaj kullanımı artıyor. Ama hâlâ dünya ortalamasının altındayız. Avrupa yılda 400, Amerika 500, Japonya 550-600 dolar ambalaj tüketiyor. Ben ambalajın, insanın ömrünü uzattığına inanıyorum. İçtiğimiz su bile ambalajında hijyen bir şekilde masanın üstünde duruyor. Yüzyıl evvel böyle bir şey yoktu. Bir dereden ya da bir çeşmeden geliyor, içinde hangi bakterinin olduğunu göremiyorduk. En kötü ambalaj bile bence ambalajsızlıktan daha iyi. Açıkta satılan ürünlere mikroskopla bakarsanız bir sürü yürüyen mahluklar görürsünüz. O yüzden ambalaj tüketiminin her geçen gün daha da artacağına da inanıyoruz. Artmalı da zaten. Ambalajlı bir ürün, hijyen bir üründür.

■ Dünyada yükselen bir ambalaj tüketimi var. Peki bu durum yeni yatırımları da gündeme getirmiyor mu? Sektörün yatırım iştahı nasıl?

Teknoloji yatırımlarına yöneliş var. Avrupa'daki kalite beklentisi yüksek olunca Türkiye'deki ambalaj üreticileri de matbaalarını değiştiriyorlar, makine parklarını yeniliyorlar. Avrupa kalitesinde üretim yapmak için çaba harcıyorlar. Bizde yatırımları biraz da müşteri belirliyor.

 

KAPAKTA SORUN OLMAYACAK

■ Geçmişte kavanoz kapağı sorunu yaşanmıştı. Şu an durum ne üretim tarafında?

Bir dönem kapasitemiz yetmedi. Piyasada üretici de yoktu. 10 gün falan kapak bulunamadı magazinsel haber olduk. Bu, 20 yılda bir olacak bir şey. Şu anda yok öyle bir şey. Şimdi gidin bakın zincir marketlere bol kapak var. Türkiye'de şu an 2 milyar adet kapak üretimi var. Sadece 1 milyar adedi yurtdışına gidiyor. Evlerde de 200 milyon adet kullanılıyor. Kalanı da dolumcular tüketiyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.