• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 25 Haziran 2021 13:26

Turizmde ‘eleman’ krizi

Turizmde ‘eleman’ krizi
Pandemi nedeniyle otellerin durumunun belirsizliği nedeniyle pek çok otel çalışanı farklı sektörlere yöneldi. Durum böyle olunca da bu kez otellerde çalışacak eleman krizi baş gösterdi.

Rusya’nın uçuş kısıtlamasının kaldırmasıyla birlikte binlerce Rus turist Antalya’da otelleri ağzına kadar doldurdu. Otel çalışanları ise gelen yoğun talebi karşılama konusunda endişeli olduklarını söylüyor.


Rusya’nın Türkiye’ye pandemi döneminde 15 Nisan tarihinde koyduğu uçuş yasağı 22 Haziran itibariyle sona erdi. Rusya’nın 2 aydır koyduğu uçuş kısıtlamasını kaldırmasıyla birlikte Ruslar tatil için Antalya’ya akın etmeye başladı. 2 günde yaklaşık 20 bin turist rezervasyon yaptıkları otellere yerleşti. 


“GELEN TALEBİ KARŞILAYAMIYORUZ”

Antalya’da tatil beldelerinde oteller ağzına kadar doldu ancak çalışan bulunamıyor. Rus turistlerin gelmesiyle birlikte Antalya'da otellerde büyük bir yoğunluk yaşanmaya başlandı. Otellerin bu süreçte çalıştıracak eleman bulamamaları ise krize sebep oldu. Otellerde çoğu bölümde şef ya da usta bulunamadığı ve stajyerler ya da yardımcı şeflerle idare edildiği ortaya çıktı. Geçimini turizmden sağlayan işçiler ise sadece yaz dönemi için Antalya’ya taşınmayı göze alamıyor. 

ANTALYA PANDEMİDE GÖÇ VERDİ

Devrimci Turizm İşçileri Sedikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu pandemi sürecinde otel işverenlerinin elini taşın altına koymadıklarını ifade etti. Yahyaoğlu, “Devlet kısa çalışma ödeneği adı altında işsizlik ödeneğinden para ödedi. Bunu da çalışır durumda olanlara ödedi. İşsizlere ödemedi. İşsizlik sigortasıyla işsizlere para vermesi gerekirken işssizler para alamadı. Çalışanlar işsizlik sigortasından para aldılar. Böyle bir sürecin sonunda herkes tabi memleketine gitmek zorunda kaldı. Antalya büyük bir göç verdi. İşçiler örneğin Burdur’dan gelmişsse Burdur’a köyüne döndü. Geçen sene 2020’yi oraya geçirdi. Şimdi 2 ay için geri dönmesi zor” dedi.

“HİZMET KALİTESİ DÜŞECEK”

Yahyaoğlu, Antalya’daki turizm işçilerinin yüzde 80’inin sezonluk işçi olduğunu belirtti. Yahyaoğlu turizm sezonu başlayınca işçilerin Antalya’ya gelip gelmemek konusunda kararsız olduğunu ifade etti. Yahyaoğlu, “Turizm sezonu başlayınca işçiler bana, ‘Başkanım 2 ay için geleceğimize değer mi? Hiç gelmeyelim daha iyi’    diye dert yanıyor. İş verenler kendi bindikleri dalı kesiyorlar diye yıllardır söylüyoruz. Turizm sektörü sermaye değil emek yoğun bir sektör. Burada emekçilerini kollamadıktan sonra işçi bulamamaları gayet normal. Bulduklarıyla yetinecekler o zaman. Hiç hayatında turizmde çalışmamış biri çalışacak. Bu da doğal olarak otellerdeki hizmet kalitesini dibe indirecek. Gelecek sene bu yaptıkları kötü hizmetten dolayı otellerini daha ucuza satmak zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu.

“TURİZME İHANET EDİYORLAR”

Mustafa Yağcıoğlu işverenlerin bu uygulamalarıyla Antalya turizmine ihanet ettiklerini belirtti. Otellerin karlarının yüksek olması için turizm işçilerini mağdur ettiklerini söyleyen Yağcıoğlu; “Oteller birbirlerindeki elemanları çalmaya başladı. Herkes onu şikayet ediyor şimdi. 100 lira fazla maaş verip işçilerini alıyorlar. Oteller çalışılabilir bir ücret vermediği sürece bu sıkıntıları yaşayacak. İşçi mutlu olsa, çalıştığı yerden memmun olsa başka bir yere geçer mi? Demek ki değil. Bu sene yaşayacakları sıkıntı bu. Eylemlerinden dolayı bu vaziyetteler” ifadelerini kullandı.


Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.