• SUR YAPIIIIIII
DÜNYA Haber Girişi : 19 Ağustos 2023 21:13

Tayvan-ABD-Çin arasındaki kriz derinleşiyor!

Tayvan-ABD-Çin arasındaki kriz derinleşiyor!
Güney Çin Denizi'ndeki ABD, Çin ve Tayvan arasındaki gerilim hat safhaya ulaştı. Tayvan lider yardımcısı William Lai'nin Paraguay'da yeni göreve gelen Devlet Başkanı Santiago Pena'yı ziyareti öncesi ABD'ye gitmesi Çin'i harekete geçirdi. Çin bu gelişme üzerine Tayvan çevresinde askeri tatbikat başlattı. Bölgeye 42 savaş uçağı ve 8 savaş gemisi yolladı!

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Albay Şı Yi, yaptığı açıklamada, Tayvan'ın kuzeyi ve güneybatısındaki hava sahası ve sularda düzenlenen tatbikatın, "Tayvan'ın bağımsızlığını savunan güçlerin dış güçlerle işbirliğine karşı sert bir uyarı olduğunu" belirtti.

ACİL MUHAREBE HAZIRLIĞI...

Sözcü Şı, deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının katıldığı tatbikatın, "acil muharebe hazırlık devriyesi ve talimi" olduğunu, "uçak ve gemilerin koordinasyonu ile hava ve deniz alanlarını kontrol etme kabiliyetine odaklandığını" ifade etti.

Komutanlığın sosyal medya hesabından tatbikat görüntülerinin yer aldığı video paylaşıldı, devlet televizyonu CCTV, güdümlü füze taşıyan gemilerin ve savaş jetlerinin tatbikata katıldığını bildirdi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, dün gece yarısından bugün akşam saatlerine kadar Çin'e ait 42 askeri hava aracı ve 8 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü duyurdu.