• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 21 Aralık 2022 17:07

Sahtecilik Silsilesine Açık Kapı

Sahtecilik Silsilesine Açık Kapı
Grup şirketi adı altındaki firma sahiplerinin mühendislik ve mimarlık diplomaları olmadan şirket açabildiklerini, grup isimlerini sayarken bu unvanları kullanabildiklerini aktaran İMO Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, sahtecilikte başlangıç noktasının burası

Ülke gündemini bir süredir meşgul eden "sahte doktor" vakasının ardından Antalya'da ise birçok özel ve kamu projelerinde görev yapan şantiye şefi ve mimar olarak çalışan Avni Tekinaslan'ın diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, ‘bu unvanların peynir ekmek gibi dağıtılması çok ciddi bir problem. Bir an önce düzenleme getirilmesi gerekiyor’ dedi.

Grup şirketi adı altındaki firma sahiplerinin mühendislik ve mimarlık diplomaları olmadan şirket açabildiklerini, grup isimlerini sayarken bu unvanları kullanabildiklerini aktaran Akdoğan, sahtecilikte başlangıç noktasının burası olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin olduğu gibi Antalya’nın da kanayan yarası olan kentsel dönüşüme de dikkat çeken Başkan Akdoğan, kentsel dönüşümün bina dönüşümü olduğunu bu yüzden de çok fazla rantın gerçekleştiğine kaydetti. Akdoğan, Antalya’nın eski yerleşim yerlerinde bulunan dükkanların camında ve tabelalarında çok sık ‘kentsel dönüşüm uzmanı, kentsel dönüşüm danışmanı’ ibarelerinin yer aldığını burada da yine mühendislik mesleğinin kullanıldığının altını çizdi.

ŞİRKET KURULURKEN DİPLOMA SORULMUYOR

Bir kişinin mühendislik ve mimarlık şirketi kuracağında herhangi bir diploma bilgisinin sorulmamasının sahteciliğin önünü açtığını söyleyen Başkan Akdoğan, unvanların çok kolay alınabildiğini bu yüzden de alanında uzman olmayan, konuya ve mesleğe ilişkin herhangi bir bilgisi olmayan kişilerin grup firma sahibi olabildiğine dikkat çekti. Akdoğan, “Sorunların başlangıç noktası burası. İnsanlar alanında uzmanlık almadığı, bölümü okumadığı herhangi bir bilgi ve tecrübesinin olmadığı yerlerde hizmet üretmeye çalışıyor. Başlangıçta herhangi bir diploma sorulmadığı için grup şirket kurarak birçok alanda hizmet verdiklerini iddia eden firmalarda var. Bu firmalar isim benzerliği olmaması adına ilk iki unvanın yerinin değiştirerek aynı isimde de şirket kurabiliyorlar. Örneğin şirketin adı A diyelim; A mühendislik mimarlık emlak turizm şirketi kuruluyor başka bir yerde yine A ismi kullanılarak emlak turizm mimarlık mühendislik şirketi kuruluyor. Sadece ilk iki unvanın diğer unvanlarla yerleri değişiyor. Aynı firma ismiyle onlarca şirket kurulabiliyor bu da yine sorunlara yol açıyor. Çünkü vatandaş ben A firmasıyla görüştüm benden bunları istedi diyor ama vatandaşın konuştuğu ve gittiği firmalar farklı oluyor. Herkes, her işi yaptığını iddia ediyor” serzenişinde bulundu.

UNVANLARIN KOLAY ALINABİLİYOR OLMASI ŞİKAYETLERİ ARTTIRDI

Akdoğan, şirket kuran kişilere başlangıçta diploma sorulmadığı için herkesin mühendis, mimar gibi unvanları kullanarak iş yaptığını bu konuyla da ilgili odaların sık sık şikayet aldıklarını söyledi.  Özellikle emlak sektöründeki ciddi artışlardan dolayı insanların konut alımlarının zorlaştığını, 20 yıldır oturduğu evi değiştirmek yerine ekonomik şartlardan dolayı tadilat yolunu tercih eden vatandaşların çoğaldığını aktaran Akdoğan, “42 yıldır kendisini mimar olarak tanıtan bir kişi ile alakalı haberleri geçen gün okuduk. Buna sayısız örnek verebiliriz. Şirket kurulmadan önce diploma sorulmadığı için herkes bu unvanları kullanarak iş yapıyor. İnşaat mühendisleri odasına da son zamanlarda bu tip şikayetler çok sık gelmeye başladı. Özellikle emlak sektöründeki ciddi artışlardan dolayı insanların konut alımları zorlaştı. Vatandaş, 20 yıldır oturduğu evi değiştirmek istiyor ancak ekonomik şartlardan dolayı değiştiremiyor. Hal böyle olunca da kişiler evime en azından bir tadilat yaptırayım diyor. Bugün Antalya piyasasında kendisi mimar ve mühendis olarak tanıtan onlarca kişi var. Çünkü bunların bir denetimi yok. Ticaret unvanın da diploma sorulmadan firmaların kurulabilmesi ve bu unvanların çok rahat alınabiliyor olması büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu gibi firmaların içerisinde bir tane mimar ya da mühendis bulamazsınız” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR KİŞİLERİ ODALAR İLE SORGULAYABİLİR

Soner Akdoğan, diplomasız şirketlerin ve vasıfsız işçiliğin önüne geçebilmek adına vatandaşların anlaşma yaptıkları mühendis ve mimarların yetkinliklerini denetleyebilmeleri için ilgili meslek odaları ile görüşmeleri gerektiğini söyledi. Kişilerin gerçekten mimar ya da mühendis olup olmadıklarını sorguladıktan sonra işbirliği yapmalarını öneren Başkan Akdoğan, “Kişi kendisi mimar, mühendis olarak tanıtıyor ama işle ilgili hiçbir bilgisi, deneyimi yok buna karşı çıkıyoruz. Son dönemde bu konuyla da alakalı odamıza birçok bilirkişi talebi geldi. Bir firma kendisini mimar, mühendis olarak tanıtmış bir evin tadilatına başlamış verdiği taahhütleri yerine getirememiş mahkemelik olmuşlar. Bizde buradan vatandaşların bu gibi sorunlar yaşamaması adına şöyle bir uyarıda bulunmak istiyoruz; bir kimseden mimarlık, mühendislik hizmeti almak istiyorsanız bunu ilgili meslek odasına başvurup gerçekten mimar mı mühendis mi olduğunu öğrenin. Çünkü çok kolay unvanlar alınabildiği için altı doldurulmadan kişi veya kişiler kendilerini mimar ve mühendis olarak tanıtabiliyor. Bu unvanlar bu kadar kolay ve ucuz alınmamalı” diye konuştu.

TABELACI ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM UZMANLARINA’ DİKKAT!

Türkiye’nin olduğu gibi Antalya’nın da kanayan yarası olan kentsel dönüşüme de dikkat çeken Başkan Akdoğan, kentsel dönüşümün bina dönüşümü olduğunu bu yüzden de çok fazla rantın gerçekleştiğine kaydetti. Rantı duyan, gören herkesin ellerini kollarını sıyırarak bu işe giriştiklerini ifade eden Akdoğan, burada da mimarlık ve mühendislik unvanlarının kullanıldığını belirtti. Akdoğan, “Bugün Antalya’nın kentsel dönüşümde popüler olan bölgelerinde bulunan birçok dükkanın camında ve tabelalarında ‘kentsel dönüşüm uzmanı, kentsel dönüşüm danışmanı’ ibareleri yer alıyor. Buralara giden vatandaşlarımızda yanlış bilgilendirilerek mağdur ediliyor. Mağdur olan vatandaşlar kentsel dönüşüm yapan firmaya gittiğinde ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gittiğinde mağdur edildiklerini öğreniyorlar ama iş işten geçmiş oluyor. Yani bizim savunduğumuz şu; tabelacı kentsel dönüşümcülerinden ve tabelacı mimar, mühendislerinden uzak durmamız gerekiyor” dedi.

YETKİLİ OLABİLMEK İÇİN İLK KADEME MÜHENDİS OLMAK

Bir kişinin kentsel dönüşüm uzmanı, yetkilisi olabilmesi için mutlaka üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümünden mezun olması gerektiğini daha sonrasında da Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığından eğitim almasını bu eğitimin ardında da yapılan sınavdan başarılı şekilde geçmesi gerektiğini söyleyen Akdoğan, “Bu sınavı geçerseniz kentsel dönüşüm yetkisine sahip oluyorsunuz ve bahsi konu olan belgeyi alıyorsunuz. Antalya’da bu belgeye sahip yaklaşık 25-30 civarında yetkin firma var. Bazı inşaat mühendisleri bu yetkinlik belgesine sahip oluyor ama kullanmak istemiyor. Antalya’da aktif olarak belgesini kullanan ve bu işi yapan yaklaşık 10 tane firma var” açıklamalarında bulundu.

Ayşem SİCİM