GÜNDEM Haber Girişi : 07 Aralık 2022 17:12

Pasaporta randevu yok

Pasaporta randevu yok
Son zamanlarda pasaport almak ya da biten pasaport sürelerini arttırmak isteyen Antalyalı vatandaşlar Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden randevu alamamaktan yakınıyor. Müdürlüklerin sıra vermeme nedenlerinin ise 2023’de yeniden gelecek olan harç zammı old

Vatandaşlar, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünün internet sitesine girerek kendine uygun gün ve saate randevu oluşturarak pasaport işlemlerini başlatabiliyorlar. Bir süredir vatandaşlar, pasaport işlemleri için internet sitesinden randevu alamadığını, her günün ve saatin dolu gösterildiğine dikkat çekti. Kendisinin Antalya’da ikamet ettiğini, Akdeniz’deki tüm ilçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinden randevu kaydı oluşturmaya çalıştığını söyleyen Türkan Yeşilyurt, ‘’Yeşil pasaport için randevu alamıyorum. Ancak randevu alabileceğim gidebileceğim bütün iller dolu. Ben Antalya’da oturuyorum. Akdeniz Bölgesindeki bütün iller dolu, yeni yılda pasaport harçları zamlanacak bu yüzden bir an önce almak istiyorum’’ diye konuştu. Soyadı değişikliği sebebiyle 10 yıllık pasaportunu değiştirmek isteyen başka bir vatandaş ise aradığı 199’nolu hatta rica, minnet insafına bırakıldı.

ZAM ÖNCESİ PASAPORT RANDEVUSUNA KOŞU

Türkiye’de her geçen gün artan fiyatlar sebebiyle vatandaşlar gelecek olan zamlara karşı önlem almaya başladı. 2023 yılbaşı sonrası asgari ücrete gelecek olan zam öncesi vatandaşlar her kalemdeki ihtiyaçlarını bir an önce şimdiki fiyattan almaya çalışıyor. Buna gıda ve giyimden sonra pasaportlarda eklendi. Yılbaşı sonrası pasaport harçlarına zam geleceğini ön gören vatandaşlar şimdilerde randevu oluşturmaya çalışarak pasaportlarını çıkartmak istiyorlar. Lakin randevu oluşturma kısmında vatandaşların önüne ‘’yüzde 100 doluluk’’ ibaresi çıkıyor bu yüzden de pasaportlarını çıkartamıyorlar. Duruma karşı tepkili olan vatandaşlar bir an önce Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinin konuyla ilgilenmesini talep ettiler.

‘’RANDEVU ALAMIYORUM’’

İş sebebiyle bir an önce pasaport alması gerektiğini ifade eden Murat Cemil Tunç, ‘’Pasaport süresi uzatma için randevu oluşturmak istiyorum ama pasaportumun süresi devam ettiği için randevu alamıyorum çok mağdur oldum. Çok acil bir şekilde yurt dışına gitmem gerekiyor ama olumlu hiçbir sonuç alamıyorum ve şirket benden en az 2 yıl süreli pasaport istiyor’’ ifadelerini kullandı. Kendisinin Antalya’da ikamet ettiğini, Akdeniz’deki tüm ilçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinden randevu kaydı oluşturmaya çalıştığını söyleyen Türkan Yeşilyurt, ‘’Yeşil pasaport için randevu alamıyorum. Kendim ve oğlum için yeşil pasaport başvurusu yapmaya çalışıyorum. Ancak randevu alabileceğim gidebileceğim bütün iller dolu. Ben Antalya’da oturuyorum. Akdeniz Bölgesindeki bütün iller dolu, yeni yılda pasaport harçları zamlanacak bu nedenle sorunun çözülmesini talep ediyorum’’ diye konuştu.

RANDEVU ALINABİLECEK HER YOLLAR DENENİYOR

Yaklaşık 10 gündür e-devlet, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü internet sitesi ve 199 nolu numarayı arayarak randevu kaydı oluşturmaya çalıştığını aktaran Ayşe Yılmazer, günün farklı saatlerinde her anı değerlendirerek birimlere ulaşmaya çalıştığını ama bir türlü ulaşamadığını kaydetti. Aynı şikayetlerden muzdarip Bekir Yüksel ise, ‘’ 1 haftadır yeşil pasaport ya da görev pasaportu almak için önce Mardin ilinde şimdi ise Antalya ilinde e- devlet ve Nüfus ve Vatandaşlık randevu sisteminden randevu almaya çalışıyorum randevular dolu görünüyor ve boş gün veya ay görünmüyor 199 hattını arıyorum oradakilerde randevuların sistemde dolu göründüğünü söylüyorlar. 199'dakilerde internet üzerinden aynı sisteme randevu yapmaya çalışıyorsa ne gerek var çağrı hattı kurmaya? 1 haftadır randevu alamıyorum oysa zaten yeni kimlik kartı alırken parmak izim alındı. Bu yüzden parmak izin kayıtlı zaten. Benden istedikleri belgeleri ve fotoğrafları alıp merkeze göndermek için bu kadar yoğunluk nasıl olur anlamış değilim. Ben nüfus müdürlüklerinin randevu kaydı almadan dolu gösterdiklerine inanmaya başladım. Bir an önce Antalya merkezden pasaport randevusu almak istiyorum’’ serzenişte bulundu.

VATANDAŞ İŞLEM İÇİN İNSAFA BIRAKILDI

Yeni evlendiğini için 10 yıllık pasaportunda soyadı değişikliği yapması gereken Zeliha Gündoğmuş, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünde çalışanların insafına bırakıldığını aktardı. Gündoğmuş, ‘’yeni evlendim soy isim değişikliği yapılması gerekiyor pasaportumda. Yaptıramıyorum randevu alamıyorum. Sebebi şu pasaportum on yıllık Nüfus ve Vatandaşlık randevu sisteminden randevu alamıyorum. 199’u arıyorum bana açıklamaları şekilde; ‘’kimlik pasaportunuzla gidin oradaki arkadaşlardan rica edin. Size yardımcı olmak isterlerse olurlar’’ diyorlar. Benim vize almam lazım acil durumum var başka nasıl çözebilirim diye sorduğumda ise ‘’başka yolu yok rica minnet hallede bilirsiniz ancak’’ dediler. Bu sistem rica minnetle mi çalışıyor anlamıyorum lütfen şikayetimi ciddiye alın hastalık var gitmem lazım ama çözüm yok’’ dedi. Yine soyadı değişikliği talebiyle pasaportunu yenilediğini söyleyen başka bir vatandaş, aylarca randevunun açılmasını beklediğini açıldığında ise direkt başvuru yaptığını aktardı. Başvuru sonrası pasaportunun tahmini geleceği tarihe yakın uçak bileti aldığını bilet tarihinin yaklaştığını ama bir türlü pasaportunun gelmediğini söyledi.

TEKNOLOJİ ÇAĞINA YAKIŞMAYAN SİSTEM

Hususi (bordo) pasaport için uzun süredir randevu almaya çalıştığını ama alamadığını söyleyen Mehmet Kaya, Türkiye’de nüfusun az olduğu şehirlerde boş randevuların olduğuna dikkat çekti. Kaya, ‘’ Hususi pasaport işlemleri için kaç gündür randevu almaya çalışıyorum ama sistem sürekli olarak dolu uyarısı veriyor. Antalya'da ve civar şehirlerde randevu görünmüyor. Nüfus yoğunluğunun az olduğu şehirlerde randevu boşluğu var. Kars'a, Ardahan'a, Tokat'a mı gitmek gerekiyor anlayamadım. Teknoloji çağında çok saçma bir durum. Bir an önce bu eksikliğin giderilmesini istiyorum’’ açıklamalarını yaptı.

Ayşem SİCİM