• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 07 Aralık 2022 17:03

Geriye dönük fahiş kiralar isteniyor

Geriye dönük fahiş kiralar isteniyor
2022 yılında yapılan kanun düzenlemesiyle birlikte, ev sahiplerine konut kiralamalarında yıllık yüzde 25 oranında üst sınır getirdi. Getirilen kanun düzenlemesiyle birlikte kiracılar, maliklerin yüzde 25’ten fazla yaptığı kira bedelini Yargıtay kararıyla

8 Haziran 2022 tarihli genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında üst sınır getirildi. Antalya Tüketici Derneği Başkanı Neşet Gündüz, kanunun geçerli olduğu tarihlere dikkat çekti. Başkan Gündüz, getirilen üst sınırın Temmuz 2022 sonrası kira sözleşmelerinde geçerli olduğunu söyledi. Hukukçulara göre Yargıtay’ın 2021 yılındaki bu kararı, ‘’Kiracı yüzde 25’lik kanuni artış talebi olan kira bedelinin fazlasını ödediği takdirde geriye dönük olarak ev sahibinden talep edebilir’’ anlamını taşıyor.

VATANDAŞA RAHAT BİR NEFES

Salgın ile birlikte pandeminin oluşmasıyla başlarda gıda ürünlerine sonrasında da yaşamın her alanında enflasyon ciddi derecede yükseldi. Antalya’da pandemi sonrası yaşanan Rus-Ukrayna savaşının ardından yüksek oranda göç alması sebebiyle kira fiyatları rekor derecede arttı. Türkiye’nin en yüksek kira artışının yaşandığı Antalya’da Yargıtay’ın aldığı karar vatandaşlara rahat bir nefes oldu. Başkan Gündüz, 2022 Temmuz sonrası yapılan kira artışlarının geri ödeme talebi için vatandaşların Sulh Hukuk Mahkemelerine gidebileceğini söyledi. Yüzde 25’lik üst sınırın sadece konut kiralarına geldiğinin de altını çizdi.

GÜNDÜZ: ‘’2022 TEMMUZ SONRASI GEÇERLİ’’

Konut kiraları için getirilen yüzde 25’lik artış sınırlamasını aşan miktarda ödeme yapan kiracıların yaptıkları fazla ödemelerin iadesini talep edebilecekleri yönünde değerlendirme yapan Antalya Tüketici Derneği Başkanı Neşet Gündüz, ‘’2022 Temmuz sonrası bir kira sözleşmesi varsa kiracıda ve bugüne kadar bütün kira ödemelerini banka hesabından yaptıysa Sulh Hukuk Mahkemesine giderek ödediği fazla kiranın bedelini alabilir. Eğer vatandaş kira ödemesini elden yaptıysa maalesef böyle bir hakkı olmuyor. Belge yoksa hakta doğmuyor. Bu yüzden kiracılara her zaman bankadan ödeme yapması hakkında uyarılarda bulunuyor. Banka dekontu bir kanıt niteliği taşıyor’’ ifadelerini kullandı.

KİRALAR BANKADAN ÖDENMELİ

Elden ödenen kiralarla ilgili kiracıların çok fazla sorun yaşadıklarını, bazı maliklerin kira ödenmediğine dair iddialarda bulunduğunu aktaran Başkan Gündüz, ‘’elden para ödeyen bir kiracıya karşı ev sahibi kira parasını almadığını iddia ederse, sizin elinizde yazılı bir delil olmadıkça mahkemeler kiranın alınmadığını kabul ediyor. Yargıtay görüşü bu yönde. Kira alacakları elden yatırılmaz. Maliye Bakanlığı’nca yayınlanan tebliğe göre 500 liranın üzerindeki kira gelirlerinin bankaya yatırılması sorunludur’’ diye konuştu.

Ayşem SİCİM