• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 07 Aralık 2022 16:55

Hollywood olacak şehir

Hollywood olacak şehir
Antalya hem turizm hem spor hem de sanat dünyasının cazibe noktası olmaya devam ediyor. Futbol başta olmak üzere dünyanın önde gelen kulüpleri sezon hazırlıklarını Antalya'da yapıyor. İklimi sebebiyle sinema yazarları tarafından Türkiye’nin Hollywood'u ol

Antalya hem turizm hem spor hem de sanat dünyasının cazibe noktası olmaya devam ediyor. Futbol başta olmak üzere dünyanın önde gelen kulüpleri sezon hazırlıklarını Antalya'da yapıyor. İklimi ve doğası ile sinema yazarları tarafından Türkiye’nin Hollywood'u olacak şehir olarak nitelendiriliyor.

Dünyaca ünlü Hollywood Yönetmeni Guy Ritchie’in yine Hollywood yıldızı Jason Statham'ın başrolünde yer aldığı 'Servet Operasyonu' adlı filmini Antalya’da çekmesi ile gözler Antalya’ya çevrilmişti. Antalya'nın Kaleiçi bölgesi, Su Kemeri, EXPO alanı ve Cumhuriyet Meydanı'nın yanı sıra 2 bin yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu'nun aksiyon sahnelerine ev sahipliği yaptığı film, sinemaseverlerin merakla beklediği yapımlar arasında yer alıyor. Film 13 Ocak 2023'te gösterime girecek olması haberi üzerine Türkiye’nin önemli Sinema Yazarı Fırat Sayıcı ve Antalya’nın ödüllü Yönetmeni Gökhan Çalbay ile “Antalya bir Hollywood olur mu” sorusunu konuştuk.

HOLLYWOOD’DAN YÖNETMELERİ TÜRKİYE’YE ÇEKECEK HAMLELER GEREK

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyesi ve Sinema Yazarı, Dr. Öğretim Üyesi Fırat Sayıcı, sadece Antalya’nın değil tüm Türkiye’de Hollywood sinemasından filmlerin getirilip çekilmesi gerektiğini tanıtım açısından önemli olduğunu söyledi. Sayıcı, “Guy Ritchie hem dünya sinemasında hem Türkiye’de sevilen bir yönetmen, filmde Jason Statham’de var. Benimde çok sevdiğim oyuncularından bir oyuncudur. Statham, Türk seyircisi tarafından da çok sevilen oyuncuların başında gelir. Kültür Bakanlığı tarafından bir tanıtım hamlesi olarak Guy Ritchie gibi yönetmenlere çeşitli imkanlar sağlanması lazım. Antalya’da bu filmin çekilmesi önemli bir gelişme. Biz sinema yazarları ve akademisyenler olarak yıllardır; Hollywood’dan daha çok filme yer verip çekilmesinin sağlanması gerektiğini hep söylüyoruz. Türkiye’nin tanıtımı açısından çok önemli” dedi.

TÜRKİYE’NİN TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ

Hollywood’dan bazı filmlerin buraya çekilmesi gerektiğini savunan Sayıcı, “Sadece Antalya değil Türkiye’nin her yerinde film çekilmesi için çeşitli adımlar atılması gerekli. Guy Ritchie’de Türkiye’yi çok sevdi. Eşiyle gezdi. Guy Ritchie’ gibi yönetmelerin buraya gelmesi önemli bir gelişme. Hollywood filmlerinin burada çekilmesi tanıtım için iyi olur” diye konuştu.

FİLM ÇEKECEKLER, GÜMRÜĞE TAKILIYOR

Antalya’nın Cannes Ödülü Yönetmeni Gökhan Çalbay, yurtdışından film çekmek isteyenlerin ağır gümrük vergisine takıldıklarını bu nedenle Antalya’da film çekmek istese de bu sebepten kaynaklı olarak geri durduklarını kaydetti. Çalbay, “Yurtdışından Türkiye’de film çekmek isteyen arkadaşlarım var. Türkiye plato olarak film çekmek için tercih edilen bir şehir. Hem ışıksal olarak hem doğal yapı olarak ama şöyle bir durum var; film çekmek isteyenler yanlarından kendi sistemlerini getirmek istediklerinde gümrük vergisine tabi oldukları için masrafları iki katına çıkıyor. Bu nedenle de tercih etmiyorlar” diye ifade etti.  

“ANTALYA’DA SPONSOR BULAMIYORUZ”

Antalya’da önemli bir sorununda sponsorluk olduğuna dikkat çeken Çalbay, “Film yapımcıları, yönetmenler Antalya’da sponsor bulamıyor. Bu sebeple de film çekmiyorlar. Film ekibine kalacak yer bulamıyoruz. İstanbul’dan sonra en çok dizi ve film çekilen yer Adana’dır. Düşünün filmi, diziyi bırakın kenarı, belgesel çekeceğim sponsor bulamıyorum. Adana’ya gidiyoruz. En küçük bir şey çekçeğin zaman iki tane, üç tane sponsor bulabiliyorsun. İstediği kadar denizi olsun ışığı olsun. Sponsor olmadıktan sonra çekemiyorsun. Antalya’da ‘İslamafobi’ diye film çekeceklerdi. Mel Gibson geldi Antalya’da yüzüne bakmadılar” diyerek Antalya’nın sinemaya olan ilgisizliğine sitem etti.  

 

Mühübe TAŞKIN