• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 20 Eylül 2022 12:01

Organ satışı tam gaz!

Organ satışı tam gaz!
Artan yoksulluk insanları artık başka yollar denemeye zorluyor. ‘Böbreğimi satmak istiyorum’ diye sosyal medyaya verilen ilanların sayısı her geçen gün artıyor. İndirim yapanı da var, sağlık raporu sunan da...

Artan yoksulluk sebebiyle borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar sosyal medya araçları üzerinden böbreklerine fiyat belirleyerek satışa çıkarttı. Sosyal medya hesapları üzerinde böbreklerini satışa çıkartan vatandaşlar kendileri hakkında, kan grubu, yaş, sağlık durumu hakkında çeşitli bilgileri vererek alıcıların dikkatlerini çekmeye hedefliyorlar.

Ülkede yaşanan yoksulluk durumu vatandaşları borçlarını ödeyebilmek ya da geçinebilmek için farklı yollara yönlendiriyor. Legal yollar ile borçlarını ödeyemeyen ve geçinemeyen vatandaşlar çareyi sosyal medya araçlarında illegal şekilde böbreklerini satışa koyarak buluyorlar. Aynı zamanda bu durum internet verilerine de yansıyor. Son zamanlarda internet arama motorunda ‘böbreğimi satmak istiyorum’ ifadesini aratanların oranı son bir yıl içinde tam yüzde 400 arttı.

FİYATI İNDİRDİ

Bir sosyal medya organında ‘Antalya satılık böbrek’ kullanıcı adını kullanarak borcunu ödeyemediğini iddia ederek böbreğini satışa koyan bir vatandaş, ‘’kim ister ki satmak zorunda kalmak? 3 milyon lira borcum var ondan dolayı 600 bin liraya böbreğimi satıyorum.’’ dedi. Yazının altına başka bir vatandaş ise, ‘’Merhaba, ben de düşünüyorum satmayı iletişime geçebildiğiniz birileri oldu mu?’’ diye sordu.

Sosyal medya da ‘Antalya satılık böbrek’ adı ile bilinen ve 3 milyon lira borcunun olduğunu iddia eden vatandaş, böbreğini satamadığını görünce maliyeti 150 bin lira aşağı çekerek bu sefer de 450 bin liraya satmaya çalıştı.

‘’FİYAT KONUSUNDA BİR RAKAMIM YOK’’

Başka bir kullanıcı etiketleyebildiği tüm ünlüleri etiketleyerek hesabının daha çok insana ulaştırmayı hedefledi. Kullanıcının yazdığı bir yazıda, ‘’32 yaşında erkeğim. Sigara kullanıyorum. Alkol yok desem yanlış olmaz. Herhangi bir sağlık sorunun yok. Herhangi bir ameliyat geçirmedim. Tek böbreğimi uygun şartlar oluşur ise satmak istiyorum. Duygu sömürüsü algısı oluşturmaması için neden sattığıma dair bir şey belirtmiyorum. Sağlık için sizin işiniz görülsün, maddi açıdan da benim işim görülsün. Bu nedenle fiyat konusunda bir rakamım yok. Eğlence ya da şaka amaçlı bir sosyal medya hesabı değildir. Çaresizlik üzerine ‘bir umut’ olarak açılmış bir hesaptır. Ruh sağlığım yeterince yıpranmış durumda. Beni linç etmeyiniz.’’ açıklamalarını yaptı.

KAN SONUÇLARINI PAYLAŞMIŞ

Bir başka kullanıcı ise, sağlıklı olduğunu satıcılara gösterebilmek adına özel bir laboratuvarda kan tahlili yaptırarak sonuçlarını sosyal medya da paylaştı.

İNSANLAR ÇARESİZ

Başka bir vatandaş ise, ‘’çok acil böbreğimi satmak istiyorum. Adli para cezam var ödeyemiyorum. Hapis yatmak istemiyorum. İkiz bebeklerim var. İlgilenenler olursa lütfen mesaj atsın. Kan grubum A rh pozitif.’’ Yazılan yazının altında birçok telefon numarası, kan grubu bilgisi ve ben de satmak istiyorum cümleleri ile dolu.

BİLGİLER MAFYANIN ELİNE GEÇERSE?

Bu tür sosyal medya hesaplarının organ mafyasının fark etmesi üzerine ülkede büyük bir kaos çıkacağını, birçok insanın canının yanacağını düşünen Nadire Demir isimli vatandaş, ‘’Biz çevremizde ve etrafımızda görmesek de dünyanın her tarafında organ mafyaları var. Kendileri bu sosyal medya hesaplarından bir haber mi bilmiyorum ama eğer haberleri olursa sayısız insanın canını yakabilirler. Yazılardan anlaşıldığı üzere zaten bu insanlar çaresiz. Ya parası yok ya borcu ya da hapis cezası var. Bu nedenlerden dolayı çaresiz oldukları için kandırılmaya çok müsaitler ve bu kolayca da yapılabilir. Böbreğini satmaya kalkan insanlar sonrasını düşünmüyorlar. Bu yazıların altında ‘Başıma ne geliri’ düşünmeden bütün bilgilerini paylaşıyorlar. Mafyaların ellerine geçtiklerinde ya istedikleri parayı vermezlerse? O zaman ne yapacaklar hem böbreklerinden olacaklar hem de parasız kalacaklar. Bunun bir de hastanede değil, merdiven altında alındığını düşünelim sağlıkları büyük bir risk altına girecek.’’ ifadelerini kullandı.

BAŞKA YERLERDE DE YAŞANDI

Antalya’da ve sosyal medya araçlarında olduğu gibi Samsun’da bir kişi böbreğini satmak isteyince gözaltına alınmıştı. İstanbul Sultangazi’de ise bir kişi otobüs duraklarına ve çevresine satılık böbrek ilanı asılmıştı. Söz konusu ilanda "Acil satılık böbrek ve 0- negatif. Maddi zorluklar ve borçtan dolayı tek böbreğim satılıktır. Tüm tahlillerim yeni yapıldı" denilmişti. İzmir’in Bornova ilçesinde bir yurttaş, böbreğini ‘acil’ olarak satışa çıkarmıştı. Büyükpark’ta bulunan bir ağaca telefon numarasıyla birlikte ‘acil satılık böbrek’ ilanı asan kişi, gerekçe olarak bankadan aldığı krediyi ödeyememesini göstermişti.