• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 20 Eylül 2022 11:54

Ölmek Bile Lüks Oldu

Ölmek Bile Lüks Oldu
İğneden ipliğe kadar her ürüne zam gelirken zamlardan mezar taşları ve mezarlar da nasiplendi. Antalya Mezarcılar Derneği Başkanı Mehmet Çetin, diğer büyük şehirlerdeki kadar olmasa da Antalya’da da yüzde 100 zam olduğunu kaydetti.

İğneden ipliğe kadar her ürüne zam gelirken zamlardan mezar taşları ve mezarlar da nasiplendi. Antalya Mezarcılar Derneği Başkanı Mehmet Çetin, diğer büyük şehirlerdeki kadar olmasa da Antalya’da da yüzde 100 zam olduğunu kaydetti. Başkan Çetin, Antalya’da mezar taşlarının 250-350 lira arasında, mezarların ise 3 bin 500 ile 10 bin arasında değişkenlik gösterdiğini ifade etti. Gıdadan, barınmaya ve ulaşıma gelen zamlar yüzünden mutsuz olduklarını ifade eden vatandaşlar, ‘’ölürken bile zamdan kurtulamıyoruz. Ölmek bile lüks olmuş.’’ cümlelerini paylaştılar.

İstanbul’da mezar taşları ve mezar fiyatları artınca Yeni Yüzyıl Gazetesi olarak Antalya’daki son durum hakkında Antalya Mezarcılar Derneği Başkanı Mehmet Çetin ile görüştük. Mezar taşlarının ve mezarların pahalandığını duyan vatandaşlar ise, sosyal medya araçlarını kullanarak ‘’ölürken bile zamdan kurtulamıyoruz. Ölmek bile lüks olmuş’’ cümlelerini paylaştılar.

Ekonomideki kötü gidiş mezar taşı ve mezarlık fiyatlarını da olumsuz etkiledi. Antalya’da İstanbul’daki kadar bir fahiş zam artışının olmadığını ifade eden Başkan Çetin, ‘’bizde yüzde 100 zam gördük. Ama İstanbul ile kıyaslamamız mümkün değil’’ dedi. İstanbul’da 200-300 lira arasında değişen mezar taşı en düşük 500 lira oldu. Takım mezarlar ise, 7 bin ile 80 bin lira arasında değişiyor.

ZAMLAR DOMİNO TAŞI GİBİ

Mezarcılar Derneği Başkanı Mehmet Çetin, Antalya’da mezar taşlarının 250-350 lira arasında, mezarların ise 3 bin 500 ile 10 bin arasında değişkenlik gösterdiğini ifade etti. İstanbul ile arasındaki farkın nedenini ise kira fiyatları olduğunu ifade etti. Başkan Mehmet Çetin, ‘’İstanbul’daki işletme 6 bin lira kira veriyor buradaki işletme 2 bin lira. İstanbul’daki işletmeci kira, elektrik gibi girdi maaliyetlerini düşürebilmek için fiyatı arttırıyor zaten.’’ dedi. Türkiye’de neye zam gelirse gelsin bir şekilde domino taşı misali diğer durumları etkilediğini ifade eden Başkan Çetin, ‘’Elektriğe, mazota zam geliyor mermer kesimi ve taşımacılığı etkileniyor. Mazota geçen yıl oranla üç kat zam geliyorsa bu fiyatlar normal. Kiraya zam geliyor adam kirasını ödeyebilmek için taşların fiyatını arttırıyor.’’ ifadelerini kullandı.

SENEYE BÜYÜK ZAMLAR GELEBİLİR

Bütün işletmelerin aralık ayını beklediklerini ifade eden Başka Çetin, ‘’aralık ayında yeni bir maaş zammı kapıda. Artan zamla birlikte tekrardan her şeyin fiyatı yükselecektir. Kiraların yükselmesi durumunda bütün mermerciler mezar ve mezar taşı fiyatlarını da arttırır. Şimdilik fiyatlar hakkında vatandaşlardan olumsuz bir tepki görmedik ama dediğim gibi seneye ne olur bilmiyorum. Büyük bir zam gelebilir.’’ dedi.

ÖLMEDEN ÖNCE MEZAR TAŞI YAPTIRIYORLAR

İnsanlar ne zaman öleceklerini bilmeden ailelerine yük olmamak için mezar taşlarını yaptırmaya başladılar. Doğum tarihinin yazıldığı ölüm tarihinin ise boş bırakıldığı onca mezar taşı bir köşede bekletilmeye alınıyor.

ÖLÜRKEN BİLE ZAMDAN KURTULAMIYORUZ

Mezar taşlarının ve mezarların pahalandığını duyan vatandaşlar ise, sosyal medya araçlarını kullanarak zamlardan ne kadar rahatsız olduklarını dile getirdiler. Gıdadan, barınmaya ve ulaşıma gelen zamlar yüzünden mutsuz olduklarını ifade eden vatandaşlar, ‘’ölürken bile zamdan kurtulamıyoruz. Ölmek bile lüks olmuş.’’ cümlelerini paylaştılar.

www.haberseri.com