• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 21 Aralık 2022 17:13

MMO yargıya taşıyacak

MMO yargıya taşıyacak
Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Atmaca, Kepez Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediye meclislerinde geçen “2 bin metrekare üzerindeki binalar için uygulanan merkezi ısıtma sistemi zorunluluğunu 15 bin metrekareye çıkarılması” il

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Atmaca, Kepez Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediye meclislerinde geçen “2 bin metrekare üzerindeki binalar için uygulanan merkezi ısıtma sistemi zorunluluğunu 15 bin metrekareye çıkarılması” ile ilgili kararın kanuna aykırı olduğu gerekçesi ile tepki gösterdi.

Atmaca konuşmasında, Kepez Belediye Meclisinin “İmar planlarında uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul etmek Belediye Meclisinin görev ve yetkilerindedir, hükmüne dayanılarak Kepez ilçesi genelinde, ruhsata ilişkin işlemlere yönelik tanımlara ilişkin plan notlarına birçok maddenin eklendiği ve binalara merkezi ısıtma sistem kurulumu zorunluluğu için; Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 10.bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır, şeklinde bir plan notunun oybirliği ile kabul edildiği görülmektedir. Kepez Belediyesi tarafından alınan bu karar Antalya Büyükşehir Belediyesinin 10.10.2022 tarih ve 919 nolu kararında ‘İmar ve Bayındırlık Komisyonunun 05.10.2022 tarihli raporu doğrultusunda; Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 15.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır, şeklinde yine oybirliği ile kabul edilmiştir” diye konuyu açıkladı.

“SON DERECE HATALI BİR KARAR”

Meslek alanlarını ilgilendiren bu kararın ‘son derece hatalı’ olduğu görüşünde olduklarını kaydeden Atmaca, “Kaldı ki Antalya için son derece önemli bir konunun, konu kapsamındaki meslek odasına hiç danışılmadan sadece 54 meclis üyesinin katılım gösterdiği bir toplantıda alınmış olması da son derece üzücüdür. Mevzuat bu kadar açıkken alınan belediye meclis kararları ile merkezi ısıtma sistemi için zorunlu kullanım alanının önce 10 bin’den, 15 bin metrekareye çekilmesi hukuken de yanlış olacaktır. Alınacak kararların kanun maddesini aşmaması gereklidir. Belediyelerimizin öncülüğünde iklim krizinin ve neden olduğu afetlerin sıklıkla tartışıldığı bir ortamda, krize neden olan olgunun yakıt kökenli karbon salınımları olduğu bu denli bilinirken, enerji kullanımında verimsizliği ön plana çıkaracak bu şekilde bir kararın alınması da önemli bir çelişkidir” dedi.

‘YARGIYA TAŞIYACAĞIZ’

Atmaca, “Binalarda ısıtma kaynaklı verimliliğin yükselmesi, zararlı emisyonların azaltılması için merkezi ısıtma sistemleri önemli. Alınan bu kararın hem teknik hem de hukuksal açıdan yanlış olduğunu ve karşısında olacağımızı bildirmek isteriz. Kararın ivedilikle revize edilmesi için hem belediyelerimize hem de kanunun doğrudan muhatabı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca kararın alındığı tarihten günümüze kadar, alınan bu hatalı karar kapsamında bir projelendirme yapıldıysa, gerekli tadilat projelerinin hızla yapılmasının da takipçisi olacağımız gibi tüm süreci gerekirse yargıya taşıma konusunda da kararlıyız” diye kaydetti.

MÜHÜBE TAŞKIN - BÜŞRA BOĞAOĞLU