• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 14 Aralık 2022 15:26

‘Meslek İtibarsızlaştırılıyor’

‘Meslek İtibarsızlaştırılıyor’
Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, inşaat sektöründeki proje fiyatlarının 2023 yılında 3 katı artacağını belirterek “Mühendis ve mimarlar artık geçinemiyor. Mühendisler itibarsızlaştırılıyor” dedi.

Ülkenin mevcut koşulları; yaşanan ekonomik dalgalanmalara bağlı olarak mimar ve mühendislerin artık geçinemediklerini söyleyen Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, mesleki anlamda ücretler düşük olunca işin kalitesinin de düştüğünü ifade etti.

Bayram Ali Çeltik konuşmasında, “Bugün mimar ve mühendislerin geldiği nokta bir sonuç, mühendisler itibarsızlaştırıldılar. Bu ülkenin nüfusu belli, ne kadar iş olduğu, ne kadar büyüyeceği, ne kadar ara elemana ihtiyacı var hepsi belli. Geçmişti bu tür hesaplamalar göz ardı edildi. Çok fazla, mühendis ve okumuş insan var. Ama bu işi sonucu da Türkiye’nin kanayan yarası ara eleman eksikliği oluştu. Bugün ara eleman yokluğundan kaynaklı, ara elemanlar mühendisten iki kat daha fazla para alıyorlar” dedi.  

“Ücretler düştü, kalite düştü”

Çeltik, “Geçmişte jeoloji mühendisliği için 700 tane mühendis üniversiteye yerleştirildi. Bu o zaman için çok fazla idi. Şimdi ise 200’e düştü. Doğa bilimi olduğundan dolayı önümüzdeki dönem yoğun doğa afetler devam edecek ve problemler yaşanacak insan bulamayacağız. Çok fazla olmasından dolayı, ihtiyaçtan fazla insan mesleğe alındı. İnsanlar mesleklerini yapmak istedi. Ancak bu seferde çalışacak yer bulamadık. Maaşlar düştü, kalite düştü”  diye konuştu.

Sağlıksız projelere sebep oluyor

Özel sektörde çalışan sayısı az olduğu için insanlar kapasitesinin üstünde çalışmaya başladığını bununda projelerde hata sayılarını artırdığına dikkat çeken Çeltik, “Sağlıksız projeler ortaya çıkıyor. Mühendisler geçinemez hale geliyor. Bugünkü problemler geçmişin hatalarından kaynaklanıyor. Projelerde artan hataların ardından bir sürü mühendisin davalık olmasına neden oluyor.  Proje fiyatları yukarı çıkarsa insanlar kapasitesinin üzerinde çalışmak zorunda kalmazlar. Bu da hata oranını azaltır” dedi.

Odalara denetim yetkisi verilsin

Odalara denetim yetkisinin yeniden verilmesi gerektiğini savunan Başkan Çeltik, “Odalar hem işi denetliyor. Hem yapılan işin kalitesini denetliyor hem işin ekonomik boyutunu denetliyordu. Bu denetleme olmayınca kalite düştü. Eğer yeniden odalar bu işleri denetlemez ise çok fazla bu durumlara katlanacakmışız gibi duruyor. Devlet artık ihale verirken şartları daha ağırlaştırması gerektiğini düşünüyorum. Mühendislere değer veren firmalara bu işler verilmeli. Layıkıyla eğitim almamış mühendislerden kaynaklı olarak mühendis kadroları çok zayıf. Bu da su tutmayan barajlar, su tutmayan hesler, çöken kara yolları olarak önümüzde çıkıyor. Böyle devam edersen önümüzdeki dönem; yıkılacak olan tünellerle olarak karışımıza çıkacak. Bir an önce bir düzenleme gelmesi gerektiğini düşünüyorum” diye kaydetti.

MÜHÜBE TAŞKIN