• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 21 Mart 2024 11:27

Mahkeme kararıyla ilaç!

Mahkeme kararıyla ilaç!

Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, kurdaki artış nedeniyle üretici firmaların piyasaya yeteri kadar ilaç sürmediğini ve bu nedenle bazı ilaçların bulunamadığını söyledi.

Hava şartları nedeniyle bugünlerde salgın hastalıkların arttığına işaret eden Başkan Erçin, "Doğal olarak vatandaşlar önce hastanelere sonrasında da eczanelere giderek ilaçlarını almak istiyor. Ancak ne halen bazı ilaçların temininde güçlük çekiliyor" dedi.

47 İLAÇ ÖDEME LİSTESİNE ALINDI

47 İlacın ödeme listesine alınması ile birlikte bir nebze olsun hastaların rahatladığını belirten İsmail Erçin, "Evet rahatlattı ama daha fazla ilacın Sağlık Bakanlığı tarafından ödeme listesine alınması gerekiyor. Ödeme listesine alınan ilaçlar arasında kanser ilaçları da var burun spreyleri de var. Bizim için önemli olan ilaçları hastalara erişimini sağlamak" ifadelerini kullandı.

HASTA DAVA AÇMAK ZORUNDA KALIYOR

Bazı ilaçların temini noktasında hastaların dava açmak zorunda kaldığının altını çizen Antalya Eczacı odası Başkanı İsmail Erçin, "Evet 47 ilaç ödeme listesine alındı ancak 15-20 çeşit kanser ilacı bulunuyor. Bu ilaçlar öyle ucuz falan da değiller. Kanser ilaçları zaman zaman 100 bin liraları bulabiliyor hatta geçebiliyor. SGK her ilacı karşılamadığı için hasta gidip dava açmak zorunda kalıyor. Davayı hasta kazanıyor. Keşke ödeme listesindeki kanser ilaçlarının sayısını arttırsalar da mahkeme koridorları boşu boşuna işgal edilmese. Burada SGK'da zarar ediyor. Üretici ile anlaşma yapılması durumunda daha ucuza temin edilebilecek. Açılan davaları hasta kazanınca kur farkından dolayı da SGK daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor" şeklinde konuştu.

KUR DÜZENLEMESİ YAPILMALI

Bazı ilaçların bulunmamasının sebebinin de kur farkı nedeniyle üretici firma ile Sağlık Bakanlığı arasındaki anlaşma olduğunu dile getiren Başkan İsmail Erçin, "Şu anda euro 35 lirayı geçmiş durumda. Sağlık Bakanlığı ile üretici firmalar arasında yapılan anlaşmada ise euro kuru 17.55 lira civarında. Bakıldığında iki katı dövizde artış yaşanmış. Şayet yılda birkaç kez hatta aylık olarak kurda düzenleme yapılırsa üretici firma da ilacın üretimini arttırır ve ilaç sorunu kalmaz" dedi.

İLAÇ VARSA ECZACI VERİR

Zaman zaman ilaca zam geleceği ve o nedenle eczanelerin ilacı satmadığı gibi bir algı oluştuğunu kaydeden Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, "İlaca zam gelmesi ile eczacının bir alakası yok. Sağlık Bakanlığı ile üretici firmalar arasındaki bir konudur aslında dövize zam gelme konusu. Bazı hastalar art niyetli olunca eczacıya yükleniyor. Sanki elimizde ilaç var da satmıyoruz gibi düşünülüyor ama bu böyle değil" açıklamasında bulundu.

KRİZİN SORUMLUSU BİZ DEĞİLİZ

İsmail Erçin ayrıca şunları söyledi: "Biz, bunun böyle devam edemeyeceğini, ilaç krizinin kapıda olduğunu söylediğimizde yetkili kurumlar sorunun eczacılardan kaynaklandığını iddia etmişlerdi. Tabi şimdi bu krizi yaşayınca sorunun bizden kaynaklanmadığı da anlaşılmış oldu. Ama tabi hasta ve hasta yakınlarıyla birebirde muhatap olanlar bizler olduğumuz için ne yazık ki bunun öfke patlamaları bize yansıyor fiziki şiddete varan olaylar yaşıyoruz. Oysa bakın diyelim ki eczacı kötü niyetli ama buna rağmen ilacı saklayamaz barkod sistemi ile gerekli merciler hangi eczanede hangi ilaçtan kaç kutu var görürler. Yani biz bu bakımdan vatandaşımızın yanındayız ve ilaç krizin en ufak bir sorumlusu değiliz."

Haber: Yalçın KÜÇÜK