• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 25 Kasım 2022 15:30

Kış lastiği uyarısı

Kış lastiği uyarısı
Antalya Motosiklet, Bisiklet, Oto Lastik Tamircileri ve Oto Yıkamacıları Odası Başkanlığına Bayram Dal, kış lastiği konusunda vatandaşları uyardı ve 1 Aralık tarihine dikkat çekti.

Antalya Motosiklet, Bisiklet, Oto Lastik Tamircileri ve Oto Yıkamacıları Odası Başkanlığına Bayram Dal, Trafik kazalarını önlemek için Antalya’da kış şartları diğer illere göre zorlu geçmese de, sürücülerin kış lastiklerini takması konusunda uyarıda bulundu.

Tedbiri elden bırakmamalıyız

Dal konuşmasında, “Kar yağmıyor, kış lastiği takmama gerek yok diye düşünmemek” gerektiğini belirterek kazaların kış aylarında yazlık lastik kullanımı sonucunda meydana geldiğini söyledi.  Dal, “Aracın yol ile tek bağlantısı olan lastikler mutlaka mevsimine göre kullanılmalı. Gizli buzlanma, kaygan yollar ve ani yağışlar karşısında çaresiz kalmamak amacıyla tedbiri elden bırakmamalıyız” diye konuştu.

Takip mesafesine dikkat

Dal “Vatandaşlarımızdan da özellikle rica ediyorum ticari veya özel araç fark etmeksizin can güvenliğimiz için bu kurallara hepimiz uyalım. Hiçbir şey can güvenliğimizden önce gelmemeli. Kış lastikleri karlı ve buzlu havalarda fren mesafesini kısaltmakta ve kazaların önlenmesinde yüksek fayda sağlamaktadır. Kış lastikleri, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor" diye ifade etti.

Kış lastiği uyarısı! İşte dikkat edilmesi gerekenler

Kışın oluşabilecek kazaların bazılarının trafik kurallarından değil iklim şartlarından ve mekanik aksamdan kaynaklandığını ifade eden Dal, “Mevsimin kış olması, havaların soğuması, kar ve yağışların artması, don ve buzlanmalar, karlı ve kaygan yollar kazaları da beraberinde getiriyor. Kış lastiği uygulamasıyla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor” dedi. I

Kış lastiklerinin Islak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu sağladığını kaydeden Başkan Dal, “Kış lastikleri karlı ve buzlu havalarda fren mesafesini 0 oranında kısaltmakta ve kazaların önlenmesinde yüksek fayda sağlamaktadır. Tüm araç sahiplerinin, araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmış olmaları gerekir. Lastiklerin kontrolü, antifrizlerin tamamlanması, akü ve elektrik donanımlarının yanı sıra araçlarında zincir, takoz, çekme halatı, ilk yardım çantası ve yangın söndürücü gibi avadanlıkların bulundurulması gerekmektedir” diye konuştu.

Antalya’da kış şartları zorlu geçmese de yüksek yerlerinden kar yağış olduğu için kaymalara karşı zincir kullanılması gerektiğine değinen Dal, “Camlar buğulandığında ise yan camlardan birini hafifçe aralayarak havalandırmanın en sıcak konuma getirilmesi sağlanmalıdır. Öndeki aracın izinden giderek patinaj riski de azaltılabilir” dedi.

MÜHÜBE TAŞKIN