• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 25 Kasım 2022 15:28

Tarımda Bombus arısı tavsiyesi

Tarımda Bombus arısı tavsiyesi
Ziraat Yüksek Mühendisi Doruk Soydan, örtü altı tarımda ürün kalitesi ile verimi artırmak için hormon denilen ilaçlar yerine doğal tozlaşma için bombus arısı kullanımının yaygınlaşması gerektiğini ifade etti.

Örtü altı üretimde ilaçlar yerine doğal tozlaşma için bombus arıları kullanılıyor. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’de tarımda Bombus arısına dikkat çekerken Ziraat Yüksek Mühendisi Doruk Soydan, hormon denilen ilaçlar yerine doğal tozlaşma için bombus arısı kullanımının yaygınlaşması gerektiğini ifade ediyor.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklamasında, ülkede Bombus arı ihtiyacı ile ihracatının tamamını Antalya karşıladığı biliniyor ve 1 milyon 600 bin Euro ihracat geliri elde edildiği belirtiliyor. Rusya, Türkmenistan, İran, Azerbaycan, Belçika gibi ülkelere ihracat yapıldığı biliniyor. Türkiye'nin bombus arı üretimi ile ihracatının tamamının yapıldığı Antalya'da, yılda 600 bin koloni bombus arısı ile 1 milyon kraliçe arı yetiştirildiği kaydediliyor.

Doğal yöntem

Konunun uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Doruk Soydan , örtü altı tarımda ürün kalitesi ile verimi artırmak için hormon denilen ilaçlar yerine doğal tozlaşma için bombus arısı kullanımının yaygınlaşması gerektiğini ifade ediyor. Soydan, bombus arılarının domates, patlıcan ve biber başta olmak üzere seradaki ürünün döllenmesini yaptığını kaydediyor.   

Pestisit miktarı düşüyor

Soydan, örtü altı üretimde tozlaşmanın önceki yıllarda bitki gelişim düzenleyicileri ya da elle yapıldığını, 1988 yılından itibaren tozlaşma için bombus arısı kullanılmaya başlandığını aktardı. Soydan, “Türkiye'de 1997 yılında bombus arısı üretiminin başladığını aktardı. 20 yıl önce kış aylarında tüketilen sebzeler için horman kullanıldığını O zaman arı kullanılmadığı, bitki gelişim düzenleyici kullanıldığından ürünlerin içerisinde çekirdek bulunmuyordu. Bakanlığın bombus arı üretimi ve kullanımına yönelik desteğiyle örtü altı üretimde, özellikle domateste yüzde 100'e yakın oranda tozlaşma arıyla sağlanıyor. Arı ile üretim yapıldığı için kullanılan pestisit miktarı oldukça düşüyor" dedi.

Ergün DEMİR