• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 17 Kasım 2022 16:44

Kilit yerine dal parçası

Kilit yerine dal parçası
Özellikle akşam saatlerinde havaların soğuması ile birlikte gözler hava kirliliğine çevrildi. Hava kirliliği ölçüm istasyonlarının çalışmadığı gözlemlenirken istasyonlar evsizlerin meskeni haline gelmiş durumda.

Güllük Caddesi üzerinde bulunan Beşşehitler parkında Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğüne ait Hava Kalitesi İzleme İstasyonu çalışmadığı gibi evsizlerin meskeni haline gelmiş durumda.

Antalya’da yerli ve yabancı turistlerin alışveriş için tercih ettiği en eski yerlerden olan Güllük Caddesine gelmeden yol üstünde bulunan Beşşehitler parkında Antalya Büyükşehir Belediyesine ait Hava İzleme İstasyonu bulunuyor. Hava kalitesi izleme istasyonu çalışmadığı gibi çitlerle kaplı olan bölgede evsizlerin bıraktığı birçok eşya bulunuyor. Şehrin göbeğinde, yerli ve yabancı turistlerin alışveriş için en çok tercih ettiği bölgede belediyeye ait bir istasyonun hem çalışmıyor oluşu hem de amacı dışında kullanılması dikkat çekti.

İSTASYONUN YÜZÜNE BAKILMIYOR

Hızlı sanayileşme, nüfus artışındaki yüksek ivme, ekonomik sorunlar, kontrolsüz göç, plansız kentleşme gibi nedenlerle hayatın üzerindeki olumsuz etkileri giderek artan hava kirliliği, günümüzde gündelik hayatın tüm faaliyetlerinde yoğun olarak hissedilmektedir. Antalya Büyükşehir Belediyesi seneler önce hava kirliliğini tespit edebilmek amacıyla Güllük, Otogar ve Yenimahalle bölgelerine hava kalitesi izleme istasyonu kurdu. İstasyondan edinilen veriler, anlık olarak Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesinde yayınlandı. Proje uzun yıllar önce hayata geçmiş ve uygulanmış olsa da şimdiler de istasyonun yüzüne bile bakılmıyor.

HAVADAKİ MADDELER GÖSTERİLECEKTİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü Hava Kalitesi İzleme İstasyonunda bulunan tabelada havadaki belirli maddelerin ve nemin gösterildiği ibareler ve yanlarında bunların miktarını gösterecek alan bulunuyor. Tabeladaki maddeler şu şekilde; saat, partikül madde, kükürtdioksit, rüzgar hızı, rüzgar yönü, barometrik basınç, sıcaklık, nem ve yağış miktarı ama bunların havada ne kadar bulunduğuyla ilgili gösterge çalışmıyor.

EVSİZLERİN ‘YENİ EVİ’

İstasyonun çitler arasında bulunan kapısı bir kilitle değil küçük bir dal parçasıyla korunuyor. Bütün vatandaşlar içeriye rahatça girebildikleri için alanda evsizlere ait birçok yastık, yorgan ve kıyafetler bulunuyor. Evsizler sürekli olarak istasyonu barınmak ve geceleri yatmak için kullandığı için çalılıkların arkasına bazen de ceketlerinin altına poşetlerin içine battaniyelerini ve yastıklarını saklamışlar.

İSTASYONDAN BAKIMSIZLIĞA DOĞRU

İstasyonun iç kısmında evsizlerin eşyaları, alkol şişeleri ve yapıştırıcı olarak satılan ama ucuzluğundan dolayı uyuşturucu olarak kullanılan bali’nin kutuları var. Belediyenin sahip çıkmadığı Hava Kalitesi Temizleme İstasyonunu fırsat bilen evsizler bir ev edasıyla alanı uzun süredir kullanıyor. Aynı zamanda istasyonun etrafı ve içi yeterli bakımı görmemesinden dolayı bitkiler ve çalılıklarla dolu.

VATANDAŞ HİZMET BEKLİYOR

Beşşehitler parkında sık sık dinlenerek vakit geçirdiğini ve etrafı izlediğini anlatan 72 yaşındaki Mehmet Ali Güzel, ‘’evim bu parka yakın olduğu için sık sık buraya geliyorum. İnsanın bir süre sonra evde bunalmaya başlıyor çünkü. Ben bu parka sabahın köründe de gelsem illaki bankların birinde içen insanları görüyorum. Bugün de kalabalık bir grup var gördüğünüz gibi. Bu parkın hemen arkasında anaokulu var. Parkın ilerisinde çocuk parkı var bu gibi durumlar kötü örnek olunuyor diye düşünüyorum. Geceleri buradan bir sürü insan geçiyor ama istasyonun içi evsiz dolu olduğu için insanlar tabiki de tedirgin oluyorlar. İstasyonun gerekli bakımları yapıldıktan sonra verileri tekrardan vatandaşlara göstermesini, çalısının temizlenmesini ve evsizlere bir çözüm bulunmasını talep ediyorum’’ diye konuştu.

Ayşem SİCİM