• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 17 Kasım 2022 16:36

Plaka gizleyen gizleyene

Plaka gizleyen gizleyene
Yeni yılda trafik cezalarının artacak olması araç sahiplerini değişik arayışlara sürükledi. Bunların başında plaka gizleme bulunuyor. Plaka gizleme aparatları intennetten de rahatlıkla alınabiliyor

Trafik cezaları ve araçlar için diğer ücretler günden güne artıyor. Hal böyle olunca birçok araç sahibi ücretli yollardan geçerken ücret ödememek, trafik cezası yememek için çeşitli yollara başvuruyor.

 

Bunlardan bir tanesi de plaka gizleme yani plaka kapatma. Kuşkusuz araç seyir halindeyken plakayı gizlemek yasal olmayan bir işlemdir ve yüksek trafik cezasına sahip. Ancak buna rağmen birçok sürücü yüksek cezalara aldırış etmeden plakalarını çeşitli yöntemlerle gizlemekte.

 

SAYILARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Son dönemde Antalya’da da plaka ile oynayan sürücülerin sayısında artış olduğu görülüyor. Özellikle ağır yük taşımacılığı yapan büyük araçlar ve ücretli yollardan geçecek olan motosikletlerde plakayı kapatma işleminin daha sık gerçekleştirildiğini görüyoruz.

 

 Plaka gizleme spreyi, plaka bandı, plaka gizleme aparatları ve hatta tıraş köpüğü gibi oldukça ilginç şekillerde plakalar gizlenmekte ve haksız kazanç elde edilmekte. Trafik ekipleri bu şekilde trafik kurallarını hiçe sayan sürücülere karşı denetimlerini her geçen gün sıklaştırmaktadır ve tespit edilen sürücülere ağır cezalar kesilmekte.

 

PLAKA GİZLEMENİN CEZASI 750 TL

Araç plakasını kapatmak ya da okunmasını engellemenin cezası 750 TL olurken erken ödeme indirimi ile birlikte ceza 562 lira 50 kuruşa düşüyor. Para cezasının yanısıra bir de araç sahiplerine 15 ceza puanı yazılıyor. Araç sahiplerine plakaları normale çevirmeleri için 7 gün süre veriliyor. Bu 7 günlük süreye uymayan sürücüler tespit edilmeleri durumunda ise bin 536 lira ve 20 ceza puanı daha ceza kesiliyor. Araç sahibi cezayı erken ödemek ister ise bin 152 lira olarak ödeyebiliyor.

 

HANGİ MADDEYE GÖRE CEZA YAZILIYOR?

Palaka kapatma işlemine 23/3-c-1 trafik ceza maddesine göre cezai işlem uygulanmakta. Plakalarını tanımlanmayacak şekilde kapatan sürücüler tespit edilmeleri durumunda Karayolları Trafik Kanunu’nun 23/3-c-1 ceza maddesi gereğince işlem yapılmakta. Bu madde “Farklı okunması veya okunamamasını sağlayacak şekilde tescil plakasında değişiklik yapmak” şeklinde. Bu ceza araç sahiplerine yani plakaya yazılmakta.

 

Yalçın KÜÇÜK