• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 16 Mart 2023 10:26

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DÜŞÜNMEYENLER “DİKKAT!”

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DÜŞÜNMEYENLER “DİKKAT!”
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz; “Son yaşadığımız depremlerin ardından kentsel dönüşümün ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu karara katılmayan mülk sahipleri dikkatli olmalarılar” uyarısında bulundu.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz; “Son yaşadığımız depremlerin ardından kentsel dönüşümün ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu karara katılmayan mülk sahipleri dikkatli olmalarılar” uyarısında bulundu.

Kentsel dönüşümü çok iyi anlamamız gerekiyor

Bu karara katılmayan mülk sahiplerine itiraz ettikleri takdirde yasal olarak neler yaşayabileceklerini anlatan Gündüz; “Son yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem 11 ilimizi etkiledi. Yaşanılanlardan çıkardığımız ders ise kentsel dönüşümün ne karda önemli olduğunu öğretti.  Kentsel dönüşümü çok iyi anlamamız gerekiyor. Devletimiz tarafından da çok iyi anlamda uyarlanması gerekiyor. Eğer bunu görmezden gelir ve es geçersek önemli, hayati, maddi, manevi zorluklar yaşanıyor. Bu yüzden kentsel dönüşümü isteyen ve istemeyen hak sahiplerini söyle bilgilendirmek istiyorum. Kısa bir zaman sonra kentsel dönüşüm hız kazanacak bu yatay geçişte bizi ne gibi sürprizler bekliyor göreceğiz.” Diye konuştu.

 

En az 3/2 çoğunluk yeterli

Neşet Gündüz, yasal sonuçları şöyle anlattı ; “Karara katılmayan malikler karşılaşacağı durum şunlardır. 6306 sayılı kanuna göre, riskli alanlar veya yapı alanlarında uygulama yapılan etap veya adada riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu yapılarda parsellerin malikleri tarafından değerlendirmesi esastır. Anılan hükme göre malikler yukarıda bahsedilen tespitlerin akabinde taşınmaza ilişkin karar almak üzere toplantı yapmalıdırlar.  6306 kanuna göre riskli alanlar ve rezerve yapı alanlarına uygulama yapılan etap veya adada, riskli yapılarda ise bu yapıların bulunduğu parsellerde, parsellerin malikleri tarafından değerlendirmesi esastır. Alınan hükme göre malikler, yukarıda bahsedilen tespitlerin akabinde taşınmaza ilişkin karar almak üzere toplantı yapmalıdırlar. Bu toplantıda yapının paydaşı olup olmadığı gözetilmeksizin, sahip oldukları hisselere oranın da paydaşların en az 3/2 çoğunluğu ile şunlara karar verilir.   Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında uygulama yapılan etap veya adada, riskli yapılarda is bu yapıların bulunduğu parsellerde, yapılar yıktırılmadan önce parsellerin tevhit edilmesi münferit veya birleştirilerek ya da imar adası bazında uygulama yapılması. İfraz, terk, ihtaz ve tapuya tescil işlemleri yeniden bina yaptırılması paylarının satışı kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer hususlarla ilgili çalışma yapılmamalıdır. Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesi verilen kararlardandır. Bu kararlar anlaşma şartlarını intifa eden teklif ile birlikte karara katılmayanlara noter vasıtasıyla veya 7201 sayılı kanuna göre tebliğ edilir. En az 3/2 çoğunluk ile alınan karar ve karara katılmayanlara ve kat malikleri kurulu toplantısına iştirak etmeyenlere noter vasıtasıyla tebliğ edilir bu tebliğde 15 gün içerisinde bu kararın kabul edilmemesi halinde bağımsız bölümlerine ilişkin arsa paylarının, bakanlıkça tespit edilerek rayiç değerden az olmamak üzere, anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı, bu sürede de paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde de bu payların rayiç bedeli bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda hazine adına resen tahsil edileceği bildirilir.”

 

Üzerindeki binanın yıkılmış olan arsanın malikleri neler yapmalı?

 

“Zıtlaşmakla ve anlaşmazlıkla doğan tüm zararları kat maliklerine yansımaktadır, bu yüzden mümkün olduğunca anlaşma içinde olunmalı” ifadelerini kullanan Gündüz son olarak şöyle konuştu: “Üzerindeki binanın yıkılmış olan arsanın malikleri yapılan tebligatı, takip eden 30 gün içinde en az 3/2 çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması halinde de şöyle bir yol izleniyor. Yine 6306 sayılı kanunda belirtildiği gibi, kanunun 6. Maddesinin 2.fıkrasına göre, gerçek kişilerin veya özel hukuk, tüzel kişilerin mülkiyetindeki bu taşınmazlar için bakanlık TOKİ veya idari tarafından acele kamulaştırma yoluna da gide bilir. Çoğunluğun sağlanamadığı durumlarda, yasa koyucu taşımazın bütünüyle kamulaştırılacağı da bilinmektedir. Maliklerin mülkiyet hakkını tümüyle sona erdiren bir hükümdür. Kentsel dönüşüm uygulamalarının arsa payının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.”

 

Gülşen KABAAĞAÇ

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.