• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 22 Kasım 2022 17:46

Kentsel değil binasal dönüşüm

Kentsel değil binasal dönüşüm
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kentsel dönüşümle ilgili vatandaşların dikkat etmesi gereken bilgileri paylaşarak “Proje için görüştüğünüz müteahhidin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen müteahhitlik lisansının olmasına

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, kentsel dönüşümün tam anlamıyla başarıya ulaşmadığını, bu anlamda vatandaşların da kafasının karışık olduğunu söyledi. Gündüz, Yapılanlar kentsel dönüşümden daha çok bina yenilemesi şeklinde olduğunu belirterek “Bu da görsel kirlilik ve sıkışık bir kentleşmeyi oluşturdu” diye kaydetti.

Gündüz açıklamasından “Kentsel dönüşümde önce insanların güvenliği, hakları ve mutluluğu önemli. Piyasalarda bir sürü cambaz var. Dolayısıyla vatandaşlar ve tüketicilerimizin kafaları karışık. Bunun yanında belediyeler ve inşaat sektörü de bu konuda tam olarak bilgi sahibi değil. Tüm bunlar bir araya gelince, dönüşüm sancılı ve ağır ilerliyor. Devlet kentsel dönüşümü tam anlamıyla başarıya ulaştıramadı. Yapılanlar kentsel dönüşümden daha çok bina yenilemesi şeklinde oluyor. Bu da görsel kirlilik ve sıkışık bir kentleşmeyi oluşturdu” dedi.

“İş Kirli pazarlıklara döndü”

“Vatandaşlar müteahhitlerin, emlakçıların ve kentsel dönüşüm bürolarının elinde oyuncak kaldı” diyerek vatandaşın mağdur edildiğine dikkat çekti. Gündüz, “Adeta iş kirli pazarlıklara döndü. Tabii burada yine mağdur olan vatandaş veya tüketicilerimiz. Bir binadan bir post yerine iki, üç hatta daha fazla post çıkarmaya bakıyorlar. Vatandaşı çıkmaza sürüklüyorlar. Öyle ki, işler tehdit ve şantaja kadar varıyor” diye konuştu.

“Sözleşmelere dikkat!”

Kentsel dönüşümde tüketici olabilmeniz için bir sitede mülk sahibi olmanın yeterli olduğun belirten Gündüz, “Eğer apartmanda mülk sahibiyseniz yine haklarınız var ancak buradaki hak muhatabınız sulh hukuk mahkemeleridir. Öncelikle tüketicilerimizin şunu çok iyi bilmelerini istiyorum; Şarta uygun yapılmayan sözleşmeler hukuken geçerli değildir. Size birçok evrak imzalatabilirler, imzalanan evraklar Tüketici aleyhine ise geçersizdir. Tüketici 6502, Sözleşmelerde Haksız şartlar 5. Madde, imza sahibi sözleşmeden dönebilir veya cayabilir. Kentsel dönüşüme gidileceğinde apartman veya sitelerde bir ortak komisyon kurulmalıdır. Bu komisyon kat maliklerini ve yönetimi tam manasıyla bilgilendirecek seviyede olmalıdır” dedi.

Kentsel dönüşüm yasasının kooperatifleri de ilgilendirdiğini belirten Gündüz, “Kooperatifler yetersayı ile kentsel dönüşüm kararı alabilir. Elde edilen servetin miktarına göre belirlenir; kişinin mal varlığı ne kadar büyükse, zekat değeri de o kadar büyük olur. 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu gereğince, kentsel dönüşümde hak sahibi; bağımsız bölümün sahibi oluyor. Buna göre, ister kooperatif olsun ister konut sitesi olsun, kentsel dönüşüm kapsamında söz sahibi binada yer alan bağımsız bölümlerin malikleridir” diye anlattı.

“Sözleşmeleri müteahhit firmaya bırakmayın”

Plan değişikliğine gidilecekse çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Neşet Gündüz, “Müteahhit ve ilgili kişiler buradan haksız rant kazandıkları gibi bu rantın bedellerini de hak sahiplerine fatura edebilirler. İnşaat sözleşmeleri müteahhit firmaya bırakılmamalı, kat malikleri de bir hukuk ekibi oluşturup muhakkak sözleşme üzerinde etkide bulunmalıdır. Sözleşmeye konu inşaatın başlayabilmesi için, inşaat projesi çizilerek belediyeye tasdik ettirilmesine bağlıdır. Sözleşmede ayrıca bir düzenleme bulunuyor ve müteahhit çıkarına yapılacak düzenlemeler varsa dikkat, haklarınız yenebilir. Yönetim planı müteahhit firma ile yapılmalı ve tapuya tescil edilmelidir. İnşaat şirketleri yapılan işlemler için vekalet aldığından, kendi uygun gördükleri bir yönetim planını tapuya işlemektedirler. Daha sonra korkunç aidat ve ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz” diye kaydetti.

Müteahhitlerin daha önce hangi projeleri tamamladığına, proje için görüştüğünüz müteahhidin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen müteahhitlik lisansının olup olmadığına dikkat edilmesi konusunda uyarda bulunan Gündüz, “İlgili bakanlığın Kentsel Dönüşüm birimi, gerekse de belediyelerin kentsel tasarım birimlerindeki personellerin, uzman kişiler tarafından almış oldukları eğitim ile vatandaşlara kentsel dönüşüm noktasında yardımcı oluyorlar. Danışın ve araştırın” diye konuştu.

MÜHÜBE TAŞKIN