• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 22 Kasım 2022 17:44

Peynir, kırmızı etle yarışıyor

Peynir, kırmızı etle yarışıyor
Çiftçilerin artan maliyetler sebebiyle hayvanlarını kesmesinden dolayı son günlerde süt ve süt ürünleri bir hayli zamlandı. Peynirin kilo fiyatı, kırmızı eti geçti.

Hayat pahalılığın artması vatandaşı kara kara düşündürürken temel gıda ürünlerinden süt ve süt ürünlerine de art arda zam geldi. 700 gram kaşar peynir fiyatı ortalama 115-165 TL arasında iken dana kıyma dana kuşbaşı fiyatları ise 110-150 liradan satılıyor. Antalya Sütçüler ve Yoğurtçular Odası Başkanı Bahattin Ekin, çiftçilerin mazot, yem fiyatı, veteriner giderleri ve elektrik zamları yüzünden çıkmaza girdiğini bu yüzden de çözümü hayvan kesiminde bulduklarını söyledi.

ÇİFTÇİ ARTAN MALİYETLERİN ALTINDA EZİLİYOR

Son aylarda art arda gelen zamlar, enflasyonun yükselmesi, kurun artması ile birlikte baş gösteren hayat pahalılığı vatandaşın belini büktü. Pazarda, markette ürünlerin her geçen gün zamlanması nedeniyle etiketler de günden güne değişir hale geldi. Market ve pazarlarda her gün fiyat değişirken işin üretim kısmındaki çiftçinin halini Antalya Sütçüler ve Yoğurtçular Odası Başkanı Bahattin Ekin anlattı. Başkan Ekin, süt, yoğurt ve peynir üreten çiftçinin artan maliyetler sebebiyle ezildiğini hayvandan verim alamayınca da kesim işlemini gerçekleştirdiğini söyledi.

BAKIM ZORLAŞINCA ÇÖZÜM KESİM

Hayvan kesimlerinde yaşanan artık sebebiyle her gün süt ve süt ürünlerine fahiş zamlar uygulanıyor. Başkan Ekin, çiftçilerin hayvan kesme nedenlerini şu şekilde sıraladı; ‘’özellikle mazot fiyatları çok arttı. Mazot artık benzinden bile daha pahalı. Elektrik çok yükseldi. Hayvanları beslediğimiz yemin fiyatı aldı başını gitti. Yine aynı şekilde hayvan bakımı için getirttiğimiz veteriner ücreti, işlemleri ve ilaçlarının fiyatı yükseldi. Çiftçiler, hayvanlara suni döllenme yaptırıyor bunun da meblağsı bir hayli yükseldi. Bahsedilen kalemlerin fiyatları yükseldikçe her geçen gün hayvan bakımı çok zorlaşıyor. Çoğu çiftçide ben hayvana bu kadar gider yapıp az kazanacağıma keseyim diyor’’ diye konuştu.

HERKES GÖÇ EDİYOR ÇİFTÇİLİK BİTTİ

Son yıllarda vatandaşların köylerden şehre göç etmesi nedeniyle artık tarım ve hayvancılığın bittiğini söyleyen Başkan Ekin, artık hayvanlara ve topraklara bakacak kimsenin kalmadığını söyledi. Başkan Ekin, ‘’artık kimse köylerde yaşamak istemiyor ya da yaşayamıyorlar. Köy diye de bir şey kalmadı sayılır her yer yavaş yavaş şehirleşiyor. Şimdi Antalya’da Nebiler Köyü hayvancılıkla uğraşıyor ama orası da hayvana bakımda gelen zamlar yüzünden bitti bitecek zar zor ayakta duruyorlar. Köylerde yaşayan ve okuyan bir çocuğu olan aile mutlaka bir gün şehre göç ediyor. Çünkü artık 2, 3 inek alayım çocuk okutayım diye bir şey kalmadı. Okutamıyorsunuz. Buna ek olarak hayvanlara bakacak kimseyi bulamıyor çiftçiler. Özellikle gençler beyaz yakalı, insanı çok uğraştırmayacak, oturduğu yerde çalışabileceği işler istiyor. Kimse bu işi tercih etmeyince de yetiştirici elaman bulamıyor’’ ifadelerini kullandı.

ESKİ FİYATLAR BİR DAHA GÖRÜLMEYECEK

Süt ve süt ürünlerinin eski fiyatlara geri dönmeyeceğini söyleyen Başkan Ekin, neden olarak serbest piyasayı ve tekelleşmeyi gösterdi. Başkan Ekin, ‘’Türkiye’de şu anda serbest piyasa ekonomisine göre işler devam ediyor. Süt arzı çok düşük olduğu için fiyatlar afaki şekilde artmaya devam edecek. Süt fiyatlarının artış trendinde olması peynire ve süt ürünlerine ciddi bir biçimde yansıyor" dedi.

‘’HOLLANDA BİZDEN KÜÇÜK AMA BİR NUMARA’’

Tarım ve hayvancılığın Türkiye’de bitme noktasına geldiğini üzülerek söyleyen Başkan Ekin, ‘’Hollanda Kepez kadar bir yer ama tarım bir numaralar. Ben çok şaşırıyorum durumun böyle olmasına. Bizim verim verecek toprağımız daha çokken ekip biçemiyoruz ve bundan bir kar sağlayamıyoruz’’ serzenişinde bulundu.

Ayşem SİCİM