• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 11 Aralık 2023 13:08

'Hediyesi ileri taşımak'

'Hediyesi ileri taşımak'

Antalya Tüm Kurslar ve Eğitimciler Dernek (ATKED) Başkanı Mazhar Doğmuş, sınıf anneleri uygulamasının sonlandırılması hakkında açıklamalarda bulundu. Doğmuş, bu uygulamanın resmi olmayan bir memurluk biçimi oluşturduğunu belirterek, sınıf öğretmenlerinin zaten gereken işlemleri yapabilecek yetkinlikte olduğunu ifade etti.

"Sınıf annelerinin resmi olmayan bir şekilde çalıştığı ve bu durumun kayda değer olmadığı" yönünde görüş belirten Doğmuş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu kararı doğru bulduğunu dile getirdi. Doğmuş sınıf annelerinin zaman zaman ailelerden para topladığını dile getirirken sınıf annelerinin topladığı paraların nasıl kullanıldığı ve bunun yasal dayanağı hakkında şeffaf olmamasının vergi kayıplarına ve paranın nereye harcandığına dair soru işaretlerine yol açtığını vurguladı.

HEDİYENİN DOZAJINI İYİ AYARLAMAK LAZIM

Doğmuş, öğretmenlerin öğrencilerden veya velilerden para toplamak zorunda bırakılmaması gerektiğini ve öğretmenlerin, öğrencilerden veya velilerden hediye beklemediklerini vurguladı. Özel günlerde öğretmenlere eskiden daha küçük ve daha masum hediyeler alındığına işaret eden ATKED Başkanı Mazhar Doğmuş, "Günümüzde ne yazık ki sınıf anneleri belki iyi niyetli olabilirler ama işin dozunu ayarlayamaz oldular. Örneğin bir öğretmene öğretmenler Günü Hediyesi olarak bir altın kolye, bir altın bileklik ya da şahsına özel bir laptop bilgisayar gibi hediyelerin alınması doğru değil" ifadelerini kullandı.

HEDİYEYİ EN ÇOK ÖĞRETMEN HAK EDER AMA...

Kanunlara göre de hediyenin değerinin belli bir noktayı geçmesinin ardından farklı bir adla adlandırıldığına işaret eden Doğmuş, "Biz öğretmenlerimiz hediye almasın demiyoruz ama masumane hediyeler olmalı. Öğretmen herhangi bir şekilde hediye beklemeyen öğretmen herhangi bir şekilde karşılık beklemeyen ve sadece devlet tarafından verilen maaşı hak eden bir insandır. Bu da dışarıda gözü olmayan anlamına gelir. Yani bir öğretmenler günü olsun tabii yılbaşı olsun ya da kutlama etkinliklerinde öğretmen hiçbir zaman bir hediye beklemez.  Öğretmen hediye almaya en uygun olan insandır. Çünkü Hz. Ali'nin de dediği gibi bir harf üretimin 40 yıl kölesi olunuyor ki hele hele şu dönemde şu atladığımız pandemiden sonra öğretmenin değeri çok çok daha iyi anlaşılması gerekiyor. Ama bu tabii ki dediğim gibi öğretmen bir beklenti içerisinde değildir. Öğretmene alınacak hediyeler de belli bir rakamın üzerinde olmamalıdır" açıklamasında bulundu.

SINIF ANNELİĞİNİ KALDIRAN ÇOCUK

Sosyal medyada bir sınıf annesi ile bir öğrenci arasında yaşanan ve öğrencinin annesini günün kahramanı olarak gösterdiği bir olaya da değinen Doğmuş, yetkilendirilmemiş kişilerin öğrencilerle iletişime geçmesinin sorunlara yol açabileceğini ve öğrencilerin özel hayatlarına müdahale etmemesi gerektiğini belirtti.

ATKED Başkanı Mazhar Doğmuş, "Birinin kalkıp öğrencilerden, öğrenci velilerinden bir para toplayıp herhangi bir şekilde para toplanıyor. Nereye harcandığı bilinmemesi ve faturalandırılmaması hem vergi kaybına hem de toplanan paranın iyi niyetli mi, kötü niyetli mi kullanılıp kullanmadığına dair bir soru işaretlerini beraberinde getiriyor.  En son sosyal medyada bir sınıf annesiyle bir çocuğun tartışması vardı. Şu anda sosyal medya onun üzerinde duruyor ve en kendisine günün kahramanı sıfatıyla bakılıyor. Sınıf annelerini kaldıran çocuk diye artık ünlü olmuş durumda. Yani oradaki örneğe de bakıldığı üzere yani bir öğrenciyle konuşulmaması gereken, hele hele küçük yaştaki bir öğrenciyle konuşulmaması gereken ve yetkilendirilmemiş birinin kalkıp da müdahalesi" şeklinde konuştu.

Yalçın KÜÇÜK