ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 13 Mayıs 2024 10:12

HAVADAKİ UÇAN TEHLİKE

HAVADAKİ UÇAN TEHLİKE

Düğün çekimleri başta olmak üzere, festivaller, konserler, protokol programlarında kullanımı artan drone kameralar fotoğrafçılık sektörüne de olumlu bir ivme kazandırdı. Ancak, yapılan takip ve araştırmalarda bu cihazları kullanan kişilerin büyük bölümünün ehliyetsiz ve kayıt dışı çalıştığı tespit edildi.

Komite toplantısında da dile getirilen konu için sektör temsilcileri drone ile kaçak uçmanın önüne geçmek için ticari faaliyetleri kolaylaştıracak, fotoğrafçılık sektörü üyelerinin işleri gereği düğünlere gittikleri zaman emniyetle uyumlu çalışacakları ve aynı zamanda ceza almanın da önüne geçileceği resmi bir internet sitesinin kurulmasını istiyor.

Drone kullanımı her geçen gün yaygınlaşırken profesyonel ehliyetli kullanıcıların dışında amatörler de bu cihazı kayıt almakta kullanıyor. Bu kişiler görüntü alırken uçuşa yasak bölgelerde de izin lamadan kayıt alıyor. Bu durum hem sektöre zarar veriyor hem de güvenlik sorunu ortaya çıkartıyor. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 28. Grup Kırtasiye, Fotoğraf ve Tercümanlık Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Halil Öztürk, bu kişilerin, özellikle hava alanı civarında, uçuşa yasak bölgelerde ve kamu kurum ve kuruluşlarının bulunduğu alanlarda izin almadan drone uçurarak hem haksız rekabete neden olduğunu hem de sektöre zarar verdiğini söyledi.

Halil Öztürk, "Memur, emekli, öğrenci olsun istedikleri yerde istedikleri şekilde bilinçsizce uçurabiliyorlar. Bu hem insan sağlığı açısından zararlı hem de her türlü kötü amaçlı kullanılma özellikleri var" dedi.

Drone sektörünün artık her sektörün içerisine gireceğini dile getiren Öztürk, "Kargoya girdi, askeriyede var, güvenlik görevlilerinde var, özel sektörlerde de var. Bu Türkiye'nin tanıtımı açısından çok güzel birşey ama bunun da yanında biz eksilerini de görerek diyoruz ki hobi amaçlı uçurmak isteyen kardeşlerimize bir yer gösterilsin orada dronelarını uçursunlar. 50 Metreden yukarıya çıkmadığınız sürece zaten bir sıkıntı yok. Havalimanından ve askeriyeden uzak bir bölgede yer gösterilebilir" ifadelerine yer verdi.

Drone uçuşları ile ilgili olarak resmi bir internet sitesi kurulması gerektiğinin altını çizen Öztürk, "250 ve 500 gramın altındakiler ehliyetsiz uçabiliyor ama izinsiz uçamazlar. Burada bilgi kirliliği var. Burada çok büyük bir yanlış algı var ve bunu bir türlü insanlara anlatamıyoruz. Bunun önüne geçebilmek için çözüm önerimiz Ticaret Sicil Kaydı olsun, ehliyeti olsun, sabıka kaydı olsun bunların hepsi alınsın ve bir site yapılsın. Yıllık olarak bizden bir aidat alınsın. Bizler de izin almakla, prosedürle çok uğraşıp zaman kaybetmeyelim. Kurulan internet sitesinde bizlere verilen şifreler ile siteye girip nerede ne zaman drone uçuracağımızı bildirelim. Sisteme düşeceği için de bizler güvenlik görevlileri ile de karşı karşıya gelmemiş olacağız" açıklamasında bulundu. 

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK