ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 08 Şubat 2024 10:17

Evinizdeki bomba!

Evinizdeki bomba!

Büyük tüp fiyatlarının 650 lira olması ile birlikte ekonomik durumu iyi olmayan bazı vatandaşlar tüplerin dolumunu benzin istasyonlarından yapmaya başladı.

Akaryakıt fiyatlarının üst üste zamlanması 12 kilogramlık mutfak tüpünün fiyatını da 650 liraya kadar çıkardı. Son 1 yıldaki artış yüzde 70’i geçerken, 2 kilogramlık piknik tüpünün fiyatı dahi 200 liraya dayandı.

12 KİLO DEĞİL 7-8 KİLO GELİYOR

Yüksek fiyatlar suistimalleri de beraberinde getirdi. Mutfak tüpleriyle ilgili CİMER, sosyal medya platformları ve tüketici bloglarında ürpertici iddialar seslendirilmeye başlandı. Çok sayıda tüketici, normalde 2-3 ay giden 12 kilogramlık tüplerin 15-20 günde bittiğini ve tüplerin eksik doldurulduğunu iddia etmeye başladı. Yapılan şikâyetlerde 12 kilogramlık tüpün 7-8 kilo geldiği, eskiye göre hafiflediği ve tüplerin ebadının da kalınlaştırıldığı öne sürülüyor.

ESKİ TÜPLERE DİKKAT!

Bu durumun bazı tüp bayilerinin kaçak dolumlarından kaynaklandığı, söz konusu bayilerin boş tüpleri kendilerinin doldurdukları ve bunu da eksik yaptıkları iddia edildi.

Kaçak tüp dolumu daha çok taşra bölgelerinde görülüyor. 12 kilogramlık bir tüpün otogaz bayiinde doldurulması 450 - 500 liraya mal oluyor. Kaçak dolum yapan kişi veya işletmeler tüp başına 150 - 200 lira kâr elde ediyor. Ancak bu durum patlamalara davetiye çıkarıyor.  Kaçak dolum yapan kişilere de büyük para cezaları uygulanıyor.

ANTALYA'DA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

Antalya Tüp ve Su Dağıtıcıları Derneği (ANTSUDER) Başkanı Halil Mert, zaman zaman kendilerine de farklı dolum noktalarından tüplerin doldurulduğuna dair konular geldiğini belirtirken "Ancak otogaz istasyonlarında kamera sistemi olduğunu unutmamamız gerekiyor. Yani Antalya için böyle birşeyi söylememiz söz konusu olamaz. Belki Antalya'nın küçük bir kısmında dar gelirli vatandaşlar böyle bir girişimde bulunuyor olabilir ancak otogaz istasyonları kameralar olduğu için böylesi bir riski göze almaz. Antalya dışındaki bazı illerde bu tip iddialar gerçek olabilir" açıklamasında bulundu.

UCUZA DOLDURULMUŞ OLMUYOR

ANTSUDER Başkanı Halil Mert, "Bayilerin dolumlara müdahale etmesi mümkün değil, gelen boş tüpleri tesislere gönderiyoruz ve dolu şekilde geri alıyoruz. Asıl sorun tüketicilerin kaçak tüp doldurması. Bizlerin sattığı tüpler kilogram olarak ancak şayet bir otogaz istasyonunda tüpü doldurmaya kalkarsanız litre bazında dolum yapılır. Vatandaş aslında tüpünü daha ucuza doldurmuş olmaz" şeklinde konuştu.

GAZLAR ARASINDA FARK VAR

İstasyonlarda doldurulan tüplerin aynı zamanda büyük bir tehlike de oluşturduğunun altını çizen Başkan Mert, "Ancak mutfak tüplerindeki gaz ile LPG gazı arasındaki, soğuk ve sıcak havalarda akışkanlığı düzenleyen propan ve bütan gazlarının karışımı bulunuyor. Mutfak tüpünde kullanılacak gazda yüzde 30 propan, yüzde 75 bütan gazı var. Otogazda ise propan daha yoğun. Propan daha hızlı yanıcı ve basıncı yüksek bir gaz olduğu için mutfakta otogazın kullanılması eve bomba almak anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Haber: Yalçın KÜÇÜK