• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 24 Nisan 2024 09:47

Çocuklar yine işbaşında!

Çocuklar yine işbaşında!

Dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olan 23 Nisan'da ne yazık ki çalışmak zorunda olan çocuklar da vardı. Kimi sanayide çıraklık yaparken kimi sokakta kağıt topladı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm Türkiye'de olduğu gibi Antalya'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ancak; Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bu özel günde çalışmak zorunda olan çocuklar da vardı. Meslek öğrenmek için sanayide bir otomobil tamircisinde çırak olarak çalışan 14 yaşındaki Süleyman Çamlı, 23 Nisan'da çalıştığı için kendisi için diğer günlerden bir farkı olmadığını söyledi.

EMONOMİK DURUM NEDENİYLE... 

Türkiye'de 759 bin çocuk, 23 Nisan'da kendilerine ait bayramda okul sıralarında arkadaşlarıyla olmak yerine çalışmak zorunda kalırken Süleyman, "Okumak istedim ama ailemin ekonomik durumu kötü olduğu için okuyamadım. Beni meslek öğrenmem için sanayiye verdiler. Burada meslek öğreniyorum. Hem de aileme ekonomik olarak destek oluyorum. Bizim için diğer günler nasılsa 23 Nisan'da öyle geçiyor" ifadelerini kullandı.

23 NİSAN'I ÇOKTAN UNUTTUM

Oto boyacısında çırak olarak çalışan 11 yaşındaki Ali Aksaç için de durum farklı değil. Ali, 23 Nisan'ı çoktan unuttuğunu söylerken okula gittiği zamanlarddaki 23 Nisan kutlumalarının güzel geçtiğini kaydetti. Aki Aksaç artık çalışmak zornuda olduğunu belirtirken iyi bir usta olmak istediğini söyledi.

4+4+4 eğitim sisteminde 12 yıl boşunca zorunlu eğitim alması gereken çocuklardan bazilerı ne yazık ki okul sıralanında değiller. Onlar okuldan uzakta ailelelerine ekonomik katkı sağlamak için çalışıyor. Babası ile birlikte kağıt toplamak zorunda kalan 10 yaşındaki Kemal Erçin de okula gitmek isteyen ama çalışmak zorunda kalanlardan.

ACI GERÇEĞİ BABASI ANLATTI

Baba Mehmet Erçin rahatsızlığı nedeniyle düzenli olarak bir iş yerinde çalışamadığını söylerken "Zaman zaman otellerde işe giriyorum ama rahatzılığım nüksettiğinde işten ayrılmak zornuda kalıyorum. Geçinebilmek için kağıt toplamaya çıkıyorum. Oğlumu okula ğgönderemiyorum. Kızımı da zar zor okutuyorum. Böyle giderse onu da okuldan almam gerekecek. Oğlum bana yardım ediyor ki daha fazla kağıt toplayıp daha fazla para kazanalım" şeklinde konuştu.

OYUN ZANNEDİYOR

23 Nisan'ın varlığından dahi haberi olmayan ve kağıt toplamayı bir oyun haline getiren Kemal Erçin ise, "Babama yardım ediyorum. Kağıt topluyoruz. Çok para kazanmak için çok toplamak zorundayız" dedi.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK