• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 02 Mayıs 2024 10:07

CHP’DE AFİŞ KRİZİ

CHP’DE AFİŞ KRİZİ

CHP’li Döşemealtı Belediye’sinde afiş krizi yaşandı. CHP’li Başkan Menderes Dal CHP’li Turgay Genç zamanındaki borç listesi afişini belediye binasına astırınca afiş krizi yaşandı. Genç’ten yanıt gecikmedi. Afiş bir süre sonra kaldırıldı.

1 MİLYAR 421 MİLYON LİRALIK BORÇ

Tablodaki hesaba göre belediyenin toplam borcu, 1 milyar 421 milyon 480 bin 557 lira 58 kuruş olarak ilan edildi. 31 Mart 2024 tarihi itibariyle Döşemealtı Belediyesi borçları, tahakkuka bağlanmış emanetlerde bekleyen borçlar başlığı altında verdiği listede: Vergi dairesine 47 milyon 450 bin 923 lira 53 kuruş, SGK’ya 86 milyon 748 bin 136 lira 40 kuruş, sendikalara olan borçlar ise 2 milyon 720 bin 140 lira 56 kuruş, kurumlara olan borçlar için iller bankasına kesilen 45 milyon 582 bin 882 lira, ASAT’a ise 16 milyon 353 bin 176 lira 94 kuruş. Toplam bu alandaki borç 204 milyon 446 bin 520 lira 72 kuruş olarak belirlendiği kaydedildi. 

KAMULAŞTIRMA BORÇLARI 

İlama Bağlı borçlar kamulaştırmalar bedellerinde bekleyen borçlar ise mahkeme kararınca tespit edilen toprak kamulaştırma borçları 382 milyon 143 bin 292 lira 60 kuruş, bilirkişinin tespit ettiği miktarlar toprak kamulaştırma bedeli 463 milyon 343 bin 206 lira 22 kuruş iken 61 adet dava açılıp bedeli belirlenemeyen miktarların dahil edilmediği belirtildi.  Burada da toplam borç miktarı 845 milyon 486 bin 498 lira 82 kuruş olarak kaydedildi. 

ESNAF, PERSONEL VE MÜTEAHHİT BORÇLARI

Esnaf, müteahhit ve personel borçları başlığı altındaki listede ise; esnafa olan borçlar 27 milyon 444 bin 607 lira 37 kuruş, müteahhitlere olan borçlar 132 milyon 66 bin 87 lira 11 kuruş, personel maaşları 10 milyon 568 bin 829 lira 6 kuruş, emekli personelin bekleyen kıdem tazminatları ise 2 milyon 230 bin 561 lira 43 kuruş iken meclis üyeleri huzur hakları 445 milyon 336 bin 7 lira olarak görüldü. Bu başlık altındaki toplam borç ise 172 milyon 755 bin 421 lira 4 kuruş olarak aktarıldı. 

GENÇ: BORÇ 520 MİLYON TL

 Döşemealtı Belediyesi'ni 10 yıl yöneten eski Başkan Turgay Genç borç iddiasına jet hızıyla yanıt verdi. Genç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında Başkan Menderes Dal'ın astırmış olduğu pankartı talihsiz olarak yorumladı, rakamlarda hatalı bulunduğunu, Döşemealtı Belediyesi'nin total borcunun 520 milyon lira olduğunu ileri sürdü.

haberimizvar.net- Döşemealtı Belediyesi'nin CHP'li eski ve yeni başkanları Menderes Dal ve Turgay Genç'i belediye binasına asılan borç pankartı karşıya karşı karşıya getirdi. 31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanı seçilen Menderes Dal, belediye binası önüne astırdığı pankartla Döşemealtı Belediyesi'nin borcunun 1 milyar 421 milyon 480 bin 557 lira olduğunu iddia etti. 10 yıl Döşemealtı Belediye Başkanı olarak görev yapan Turgay Genç ise afişli borç ifşasına sosyal medya hesabından jet hızıyla yanıt verdi.

Pankartın asılmasını talihsiz olarak yorumlayan Genç, rakamlarda hatalar bulunduğunu, Döşemealtı Belediyesi'nin total borcunun 520 milyon lira olduğunu ileri sürdü.  Döşemealtı Belediyesi'nin mali tablosunu içerdiği belirtilen pankartta 21 kalem altında kamu, özel sektör, sendika, belediye iştiraki şirket, banka ve kurumlara olan borçlar gösterildi.

ESKİ BAŞKAN: TOTAL BORÇ 520 MİLYON LİRA 

Döşemealtı Belediyesi'nin  eski Başkanı Turgay Genç, pankartlı borç ifşasına sosyal medya hesabından verdiği jet yanıtta, pankartta yer alan rakamlara hatalar bulunduğunu belediyenin total borcunun 520 milyon lira olduğunu ileri sürdü.

55 MİLYON TL BORÇLA DEVRALDIK

2014 Yılında belediyeyi 55 milyon lira borç ile devraldığını aktaran Turgay Genç, “10 Yıllık görev süremez boyunca Döşemealtı’nı Antalya’nın en güzel yaşam alanı olarak planlamak için çalıştık. 10 yıllık sürede Döşemealtı’nın üst planlamaları ilk kez bizim zamanımızda yapıldı. Beldelerin merkez ilçeye dönüştüğü bir dönemdi. Organize sanayi alanlarını, tarım alanlarını ve yaşam alanlarını planladık. Antalya’nın geleceğini planlamış olduk. Ancak aldığım haber beni üzdü. Belediye binası İller Bankası kredisi ile alınmış ve bir kuruş bile ödenmemişti. Gelir gider tablosu olmayan bir belediye devralmıştık. Yaptıklarımızı bugün yapmaya kalksalar bu rakamlara yapamazlar” ifadelerini kullandı.

TURGAY GENÇ: ALGI YARATILMAK İSTENİYOR

Turgay Genç, 72 park yaptıklarını, 18 Pazaryeri yaptıklarını, ana kent meydanının yanısıra Bademağacı ve Çığlık kent meydanlarını yaptıklarını, spor tesisleri, atölyeler, müze konseptli cami yaptıklarını ve 100 yataklı hastane yaptıklarını açıkladı.

Turgay Genç,  sosyal medya paylaşımında Belediye Başkanı Menderes Dal'ı şeffaflığından dolayı tebrik ettiğini belirterek, "Zaten Döşemealtı Belediye Meclis tutanakları, belediyenin borçları dahil olmak üzere her şeyi internet sayfamızda mevcuttur. Şu an Döşemealtı Belediyesi'nin total borcu 520 milyon TL'dir. Burada şöyle bir algı yaratılmak istenmekte. Bunun sebebini de anlayamıyorum. Belediyenin kuruluşundan bu yana sosyal donatı alanlarına, okul alanlarına, cami alanlarına ve bir çok donatı alanlarına aslında yasal düzenleme şart” şeklinde konuştu.

GENÇ: KAMULAŞTIRMALAR KESİNLEŞMEMİŞ

Kamulaştırma ile ilgili borçların da gerçeği yansıtmadığın aktaran CHP’li eski Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, “Türkiye'de bir çok belediyenin üzerinde kambur bu maalesef. Bu alanlar için yapılan kamulaştırma harcamaları Döşemealtı Belediyesi'nin total borcu gibi bir algı yaratılmak istenmektedir. Şu ah tahakkuk etmemiş 845 milyon 486 bin liralık açılan kamulaştırma davasının Döşemealtı Belediyesi'nin borcuymuş gibi bir algı yaratılmak istenmektedir. Bunun şu an kesinleşmiş belediye borcu gibi afişte yansıtılması kabul edilebilir değildir. Bunun içerisinde aslında kesinleşen kamulaştırma yani dava açılır, üst mahkemelerce görülmüş, kesinleşmiş ve tahakkuk edilmiş 76 milyon liralık kamulaştırma borcu ilama bağlanmış ve hesaplarımızda vardır. Bu da yasa diyor ki yıllık bütçenin yüzde 2'si kadar kamulaştırmalardan kaynaklı pay ayırdığın takdirde diğerine ödeme zorunluğun yoktur. Sanırım bunlar dikkate alınmadan borç afişi asılmış” açıklamasında bulundu.

SADECE HASTANE GELİRİ İLE BORÇ ÖDENİR

Belediyenin iddia edildiği gibi  milyar 421 milyon 480 bin 557 lira 58 kuruş borcu olmadığının altını çizen Turgay Genç, böylesi bir borç olduğunu gösterenleri kınadığını söyledi. Belediyenin total borcunun 520 milyon lira olduğunu yineleyen Turgay Genç, yapılan 100 yataklı hastaneden elde edilecek gelir ile bu borcun ödenebileceğini dile getirdi. Turgay Genç, kendisi ve ekibinin karalanması yerine görevdekilerin önlerine bakması gerektiğini dile getirirken “Bir telefon kadar yakınım. İşiniz zor biliyorum ama kaynak yaratmak zorundasınız. Biz yaptık sizler de yapabilirsiniz” dedi.

 

Yalçın KÜÇÜK