• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 02 Mayıs 2024 09:24

Emekli yaşam savaşında

Emekli yaşam savaşında

Milyonlarca insan emekli olmayı beklerken emekli ise geçinebilmek için yine çalışmak zorunda. Çalışmak zorunda olanlardan Sadık Özmen, "Emekliliğin tadını çıkarma sadece hayallerde kaldı" dedi.

Uzun yıllar devlet dairesinde işçi olarak çalıştığını ve emeklilik hayalleri kurduğunu dile getiren Sadık Özmen, "Emekli olup yılların yorgunluğunu atmak, zaman zaman şehir turları yapmak istiyorduk. Ama bu hayallerimizi 10 bin lira emekli maaşı ile yapmak imkansız. Bırakın gezmeyi yaşamaya, ayakta kalmaya çalışıyoruz" dedi.

ÇALIŞMASAM AÇ KALIRIZ

Oturduğu evde yaklaşık 7 yıldır oturduğu için kirasının çok yüksek olmadığını ve bu nedenle emekli olmasına karşın çalışarak geçinebildiğini aktaran Sadık Özmen, "Kiramız 6 bin 500 lira oldu. Bunun üzerine faturaları ekleyince emekli maaşından geriye birşey kalmıyor. Hayatta kalabilmek adına bu yaşımda çalışmak zorundayım. Bizi bu hale düşürenler emeklinin içerisinde bulunduğu zor durumu görmeli" fadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA

Geçmişte emekli maaşının asgari ücretin üzerinde olduğunu ancak günümüzde emekli maaşının asgari ücretin altında olduğunun altını çizen Sadık Özmen, "Doktorlar sağlıklı bir yaşam için günde en az 10 bin adım atın diyor. Ben sağlık için değil hayatta kalabilmek için çalışıyorum ve günde 20-25 bin atıyorum. Çalışmasam geçinemeyeceğim. Çalışmak zorundayım. Devlet büyüklerimiz emekliyi hor görmeyi bırakıp emekli maaşını en az 20 bin lira yapmalı" şeklinde konuştu.

62 YAŞINDA ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM

Çalışmak zorunda olan bir başka emekli olan Mesut Çetik ise; "Ben de eşim de emekli. İki emekli maaşı alıyoruz ama geçinemiyoruz. Pazara çıktığımızda iki kilo üç kilo patates soğan almamız gerekirken birer kilo alıyoruz. Meyveleri zaten alamıyoruz. Bazı şeylerin tadını dahi unuttuk. Yaşım 62 ama çalışmak zorundayım. Zaman zaman hastalığımdan dolayı zorlanıyorum ama çalışmazsam ailecek daha kötü günler yaşarız" dedi.

VÜCUDUM ARTIK YORULDU

İbrahim Yıldız isimli vatandaş ise yaşının 67 olduğunu ve emekli olmasına karşın çalışmak zorunda kaldığını söylerken "Günümüzde yaşam mücadelesi zorlaştı. Markete, pazara giderken korkar olduk. Markete ne zaman girsek etiketler değişiyor. Çalışmasak ne yapacağız? Yıllarca emekli olmak için çalıştık, emekli olduk yine çalışıyoruz. Artık yaşlandık. Vücudumuz artık bazı şeyleri yapmamıza izin vermiyor. Bu tempoya daha ne kadar dayanabiliriz bilemiyoruz. Ülkemize gelen turistlere yaşlı turistlere bakıp biz de tatil hayali kuruyoruz ama hayalimizi gerçekleştiremiyoruz. Çünkü bırakın tatili yaşamak için geçinmekte zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber: Yalçın KÜÇÜK