ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 13 Mayıs 2024 10:30

BU KADAR KOLAY MI?

BU KADAR KOLAY MI?

İstanbul Eyüpsultan'da yabancı uyruklu öğrenci, liseden atılmasından sorumlu tuttuğu okul müdürü İbrahim Oktugan'a silahla 5 el ateş ederek öldürmesinin ardından “silah temin etmek bu kadar kolay mı?” sorusu sorulmaya başladı. Cevabı ise… “Evet o kadar kolay”

SOSYAL MEDYADAN SATILIYOR

Günümüzde silah temin etmek giderek daha kolay hale geliyor ve bu durum, endişe verici bir hal alıyor. Özellikle sosyal medya platformları, ruhsatsız silahların kolayca bulunabileceği bir pazar haline gelmiş durumda. Birçok kullanıcı, sadece birkaç tıklama ile silah sahibi olabiliyor. Özellikle Instagram, Facebook, Telegram  ve benzeri platformlardaki özel sayfalarda, ruhsatsız silahların açıkça satışının yapıldığı görülüyor. Bu platformlarda yapılan illegal satışların sayısı her geçen gün artıyor ve bu durum endişe verici boyutlara ulaşıyor. Sosyal medya üzerinden satılan silahlar genellikle kargo yoluyla alıcıya ulaştırılıyor. Bu da silahların kontrolsüz bir şekilde dolaşımını ve kullanımını artırıyor, toplum güvenliğini tehlikeye atıyor.

30 MİLYON RUHSATSIZ SİLAH VAR

Ülkemizde 4 milyonun üzerinde ruhsatlı silah bulunurken ruhsatsız silah sayısının ise 30 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, bireysel silahlanmadaki artışla ilgili uyarı yaptı ve bir öneride bulundu: “Bir av tüfeğini çok rahat edinebiliyorlar. Eğer ben avcılık yapacağım diyorsa beyanı yeterli, evrakları dolduruyor gidip rahat bir şekilde ruhsatlı silahını alabiliyor. Türkiye’de ruh sağlığı haritası çıkarılmalı. Öfke ve stres kontrolü konusunda hükümetin acil tedbirler alması lazım. Sayıları milyonlarla ifade edilen ruhsatsız silah mevcut. Kontrolsüz bir silahlanma var." İsa Altun, ruhsatsız silahlanmaya karşı ceza ve yaptırımların arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.

YASA DIŞI YOLLARLA GELİYOR

İnternet üzerinden kolaylıkla alınan ruhsatsız silahlar ile ilgili önlemlerin sıklaştırılması gerektiğini vurgulayan savunan Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, "Yasa dışı yollarla gelen silahlar, Organize Suç Örgütleri tarafından yurt içinde satışa sunuluyor. 18 yaşından büyük olanlar adli sicil kaydını ibraz edip 5 dakika 45 saniyede internet üzerinden resmi olarak silah alabiliyor. Ülkemiz de 18 yaşını bitirmiş herkes silah alabiliyor. Silah alma yaşının 25'den sonra olması lazım. Mevcut silah ruhsatlarının yenilenmesi ve yönetmeliğin düzenlenmesi gerekiyor. Ömür boyu silah taşıma ruhsatı olmaz. Nasıl ki ehliyetler de beş yılda bir sağlık raporu isteniyorsa silah ruhsatında da 2 yılda bir öfke, sinir, stres kontrolünün olması lazım” dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK