ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 13 Mayıs 2024 10:23

Yaşatılmaya çalışılan gelenek

Yaşatılmaya çalışılan gelenek

Sıra gecesi geleneğinin önemli usatlarından Kazancı Bedih'in öğrencilerinden olan Sinan Serkut Antalya'da bu geleneği sürdürmeye çalışıyor.

Sıra gecesi denilince ilk akla gelen isimlerden olan Kazancı Bedih'in izinden yıllardır giden ve ondan ders almaktan dolayı büyük onur duyduğunu dile getiren Sinan Serkut, sıra gecesinin anlamının musiki, muhabbet ve edebiyat olarak yorumluyor.

ANTALYA'DA YENİ YENİ OLUŞUYOR

Antalya'da arkadaşları ile birlikte kurdukları gurup ile birlikte sıra gecesi geleniğini sürdürmeye çalışan Sinan Serkut, Antalya'da her ne kadar henüz bu kültürün oluşmamış olsa da yavaş yavaş oluşmaya başladığını aktarırken "Bir kez katıldığımız etkinliklerden bir daha mutlaka davet alıyoruz. Turistlerin de büyük beğenisini kazanıyor" ifadelerini kullandı.

EKİBİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Ekipteki her bir bireyin bir hikayesi olduğunu ve müzik denilince hayatın durduğunu belirten Sinan Serkut, ekip uyumunun önemine vurgu yaptı. Bu nedenle de ekibin adını Can Dostlar Sıra Gecesi Ekibi koyduklarını söyleyen Erkut, "Bizler söylediğimiz eserleri içimizdeng elerek söylüyoruz. Ezbere iş yapmıyor deyim yerindeyse eserlerin hakkını vermeye çalışıyoruz" dedi.

SIRA GECESİ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYORLAR

Antalya dışından çok sayıda davet aldıklarının altını çizen Sinan Serkut, amaçlarının sıra gecesi kültürünün yok olmasını engellemek, Kazancı Bedih'i anmak ve Anadolu kültürünü yaşatmak olduğunu söyledi.

Sıra gecesi deyince akla doğal olarak da çiğ köftenin geldiğini belirten Sinan Serkut, katıldıkları etkinliklerde bir yandan musiki eserlerinin seslendirildiğini diğer yandan ise çiğ köftenin yapılarak misafirlere ikram edildiğini kaydetti.

Sıra gecelerinin halkın içinden gelen ve günümüze kadar yaşatılmış bir gelenek olduğunu belirten Sinan Serkut, Antalya'da da sıra gecesi kültürünü oturtmak için çalışıklarını dile getirdi. 

SIRA GECELERİ AHİLİK KURUMUDUR

Sinan Serkut, sıra gecesilerini kaynağı, insani erdem ve prensipleri benimseyen ve bunları savunmayı esas alan, insanların kişilik ve ahlak bakımından yetişmelerini amaçlayan ahilik kurumu olduğunu belirtti.

Sıra gecelerinin, yöre gençlerinin yetişmesinde çok önemli bir yeri olduğuna işaret eden Erkut, eli açık, kapısı açık ve sofrası açık olmak, sıra gecelerinin ilk öğretileri olduğunu kaydetti.

URFA İÇİN KURTULUŞ SAVAŞI BAŞLANGICI

Sıra gecelerinde daha ziyade uzun havalar ve yöresel türkülerin seslendirildiğini dile getiren Sinan Serkut, sıra gecelerinin Şanlıurfa için önemine de değinirken şöyle konuştu; "Sıra geceleri Şanlıurfa'nın tarihinde de önemli bir yer tutmaktadır. İngilizler 24 Mart 1919'da Mondros Mütarekesi'nin 7. maddesi gereğince Urfa'yı işgale başladıklarında ufak grupları bulmak ve dağıtmak için ajanlar kullanıyorlardı. Halkın bir arada bulunmasını istemiyorlardı. Fakat 5 Eylül 1919'da 12 kişi Binbaşı Ali Rıza Bey'in önderliğinde gözlerden uzak bir yerde düzenlenen sıra gecesinde bir araya gelmişlerdi. Gece yarısı Binbaşı Ali Rıza Bey ve arkadaşları Müdafa-i Hukuk Urfa şubesini işte bu sıra gecesi esnasında kurmuşlardır. Ve on iki arkadaşın Urfa'yı düşman işgalinden kurtarmak için Kur'an'a el basarak yemin etmesiyle birlikte, Urfa için kurtuluş savaşı başlamıştır."

Haber: Yalçın KÜÇÜK