• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 09 Mayıs 2024 10:26

'Birbirimize Candan Bağlıyız'

'Birbirimize Candan Bağlıyız'

Kan stoklarını belirli bir seviyenin üzerine çıkarmayı ve düzenli bağışı özendirmeyi hedefleyen Kızılay'ın Ocak ayında başlattığı "Birbirimize Candan Bağlıyız" kampanyası aralıksız sürüyor.

Yazı aylarında sıcak havalar nedeniyle, kış aylarında soğuk nedeniyle ve Ramazan aylarında kan bağışınde düşüş yaşanırken Türk Kızılay Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Tufan Ertop, sıcak havalar nedeniyle yaz aylarıda kan bağışı düşse de ihtiyacın arttığına işaret etti.

KAN BAĞIŞINA DAVET ETTİ

Antalya'nın organ nakli konusunda önemli bir noktada olduğunu ve bu nedenle kan ihtiyacının fazla olduğunu aktaran Dr. Tufan Ertop, "Bölgemiz özellikle organ nakilleri açısından, kök hücre nakli açısından ya da belirli major hastalıkları tedavi açısından önemli merkezlerin bulunduğu bir şehrimiz. Bu hasta popülasyonu da kan tüketiminin olduğu bir hasta grubu. Dolayısıyla bu da tüketim kısmına yansıyor. Bu bizim iş yükümüzü de daha da fazla arttıran. O yüzden biz bütün vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

YAZ AYLARINDA İHTİYAÇ ARTIYOR

Yaz aylarıda Antalya nüfiusunun arttığına işaret eden Dr. Tufan Ertop, "Havaların ısınmasıyla ve sezonun başlamasıyla birlikte popülasyon artıyor. Tatile gelen herkesin de zaman zaman hastalanabiliyorlar, ameliyatları olabiliyor, kazalar, yaralanmalar vesaire bir kan ihtiyacı doğabiliyor" dedi.

Kan veren kişinin sağlığının da kan alan kişininki kadar önemli olduğunu vurgulayan Ertop, bu sebeple kan alımından önce bağışçının fiziki muayenesinin yapıldığını bildirdi.

48 BİN ÜNİTE KAN TOPLANDI

'Birbirimize Candan Bağlıyız' sloganı ile başlatılan çalışmanın sürdüğünü aktaran Türk Kızılay Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Tufan Ertop, "Sahadayız ve sahada olmaya devam edeceğiz. Ekipler düzenliyoruz, kan bağış toplamaya çalışıyoruz. Bize ihtiyaç duyan, kan ve kan ürünlerine ihtiyaç duyan bütün hastalarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar hani ilk dört ay içinde yaklaşık 48 bin ünite bir kan topladık ama bir o kadarını da verdik. Tabii ki bu kanı toplarken hasta yakınlarına bir miktar desteği oldu. Amacımız tamamıyla düzenli, gönüllü bağışçılardan bunu karşılayıp hastalarımızın kan ihtiyaçlarına cevap verebilmek" ifadelerine yer verdi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK