• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 25 Kasım 2022 15:59

Beşkonak kazandı

Beşkonak kazandı
Antalya Barosu tarafından açılan dava geçtiğimiz gün neticelendi. Karara göre, mermer ocağı yapımı iptal edildi. Beşkonak’ta mermer ocağı açılmaması için uzun süredir derneği ve üyeleri ile birlikte gerek toplumsal gerekse hukuki süreç ile mücadele veren

Antalya Manavgat İlçesi Beşkonak Köprülü Kanyon Kırkkavak Mahallesi’nde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan ve Antalya Barosu Çevre ve İmar İzleme Kurulu uzun süredir mermer ocağının açılmaması için mücadele vermişti. Antalya Barosu tarafından açılan dava geçtiğimiz gün neticelendi. Karara göre, mermer ocağı yapımı iptal edildi. Beşkonak’ta mermer ocağı açılmaması için uzun süredir derneği ve üyeleri ile birlikte gerek toplumsal gerekse hukuki süreç ile mücadele veren Başkan Hakan Halim Okudan, kararın emsal değer taşıdığını ifade etti.

Yayınlanan mahkeme kararında, ‘Manavgat ilçesi Beşkonak Köprülü Kanyon Kırkkavak Mahallesi’nde açılması planlanan mermer ocağı Arkeoloji, Flora, Fauna, Ziraat ve Jeoloji disiplinleri açısından eksiklik veya saha gerçekliğiyle bağdaşmayan tespitler yer aldığından dava konusu ‘’mermer ocağı’’ projesine ait ‘’Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir’’ kararında hukuka, mevzuata ve kamu yararına uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır’ açıklamaları yer alıyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan, ‘’ Bu karar bölgemiz için emsal hukuki karar olmuştur. Beşkonak Köprülü Kanyon bölgesinde verilecek hiçbir projede ÇED gerekli değildir denilemeyeceğini de göstermiştir. Proje tanıtım dosyasının saha gerçekleriyle uyumlu olmadığı mahkeme kararıyla tescillenmiş olup kamu yararı gözetilerek ÇED gerekli değildir kararı iptal edilmiştir’’ diye konuştu.

‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’’ KARARI İPTAL EDİLDİ

Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan uzun süredir Manavgat ilçesi Beşkonak Köprülü Kanyon Kırkkavak Mahallesi'nde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından özel bir firmaya mermer ocağı izni verilmesine karşı çıkıyordu. Antalya Barosu Çevre ve İmar İzleme Kurulu ise, açılması planlanan mermer ocağı ile ilgili ‘’ÇED gerekli değildir’’ kararına karşı açmış oldukları iptal davasının kabul edildiğini duyurdu.

ÇEVRE VE İMAR İZLEME KURULU DAVAYI KAZANDI

Antalya Barosunun sosyal medya üzerinde yaptığı basın açıklaması şu şekilde; ‘’Manavgat Beşkonak Kırkkavak Mahallesi’nde açılması planlanan mermer ocağı ile ilgili ‘’ÇED gerekli değildir’’ kararına karşı Antalya Barosu Çevre ve İmar İzleme Kurulu aracılığı ile açmış olduğumuz iptal davası bugün itibari ile kabul edilmiştir. Antalya’mızın değerlerinden olan köprülü kanyon bölgesinde bu tür bir mermer ocağı faaliyetinin yol açacağı çevre felaketleri halkın ve hakkın sağ duyusu ile önlenmiştir’’ sözlerini kaydetti.

‘’VERİLEN İPTAL KARARI EMSAL DEĞERİNDE’’

Beşkonak’ta mermer ocağı açılmaması için uzun süredir derneği ve üyeleri ile birlikte gerek toplumsal gerekse hukuki süreç ile mücadele veren Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan, kararın emsal değer taşıdığını ifade ederek şunları söyledi; ‘’hemşerilerimizle birlikte çok bedel ödedik çok ama yüce Türk adaletine inandık ve güvendik. Beşkonak Kırkkavak mermer ocağı iptal. Olmaz dediler, bu iş bitmiş dediler, arkasında o var, bu var dediler. İhraç ederiz, tayin ederiz sizi dediler, Çok güçlüler dediler. Ne derlerse desinler biz Hemşehrilerimizin rızası Her şeyin ve Herkesin üzerindedir dedik. Bu karar Bölgemiz için emsal hukuki karar olmuştur. Beşkonak Köprülü Kanyon bölgesinde verilecek hiçbir projede ÇED gerekli değildir denilemeyeceğini de göstermiştir. Proje tanıtım dosyasının saha gerçekleriyle uyumlu olmadığı mahkeme kararıyla tescillenmiş olup kamu yararı gözetilerek ÇED gerekli değildir kararı iptal edilmiştir’’ diye konuştu.

‘’EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRLER’’

Bundan sonraki alınacak kararlarda kamu görevlilerini kamu ve memleket yararı anlayışına davet eden Başkan Okudan, ayrıca basın mensuplarına, Antalya Barosuna teşekkürlerine iletti. Başkan Okudan, ‘’ kamu görevini yürüten izne yetkili kişilerin böylesine yerüstü zenginliklerinin yok edilmesine zemin hazırlayacak kararları alırken kamu ve Memleket yararı anlayışına davet ediyorum. Antalya'mızın Torosları için emsal teşkil edecek bu kararla Memleketimizin Sahipsiz olmadığını kamuoyuna duyurduk. Mücadelemizi Antalya'ya taşıdık. Beşkonak kazandı, Antalya kazandı. Emeği geçen yol arkadaşlarım kıymetli Beşkonaklı Hemşehrilerimiz ile değerli Hemşehrim Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş bey ile nezdinde tüm basın Mensuplarımıza ve Antalya Barosu Başkanı ve yönetimine teşekkür ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

BAŞKAN OKUDAN’IN DAHA ÖNCEKİ BEŞKONAK AÇIKLAMASI

Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Okudan, daha öncede Beşkonak için yaptığı açıklamada Beşkonak'ın birçok endemik canlı türünü barındırdığını, antik kentleri olan Antalya'nın en nitelikli turizm alanlarından biri olduğunu söyledi. Okudan, “Beşkonak Köprülü Kanyon Bölgesi olarak doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerimiz sayesinde yıllık takriben 4 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlıyoruz. Yine tarih konulu filmlere ev sahipliği yapabilecek bir coğrafik konuma ve botanik yaban hayatına sahibiz. Beşkonak bölgesinin 3 alanda mukayeseli üstünlüğü vardır. Tarım, turizm ve lojistik. Bunların dışında bir proje hayata geçirmek hali hazırdaki potansiyelinin de yitirilmesine sebep olur. Sadece Beşkonak 500'e yakın endemik türe ev sahipliği yapıyor. Dünyadaki mücbir sebepler de göz önüne alındığında, karstik su özelliğine sahip Beşkonak Köprülü Kanyonu oluşturan 11 köyünde mermer ocağı izni vermek yanlış bir yaklaşımdır" diye konuşmuştu.

Ayşem SİCİM