• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 10 Ağustos 2022 17:31

Zorunlu hale getiriliyor

Zorunlu hale getiriliyor
Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkları sonlandırmak ve yargı yükünü azaltmak için devreye arabulucular girecek. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde ancak dava açılabilecek.

Türkiye’de ve özellikle Antalya’da yaşanan ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan kira uyuşmazlığı sebebiyle açılan davaların çoğalması yargının iş yükünü arttırdı.

Ev sahipleri tahliye ya da kira artışı istedikleri kiracılarına karşı dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunda kalacaklar. Kiraların ödenmemesi ya da tespitine ilişkin uyuşmazlıklarda mülk sahipleri ile kiracılar dava açmadan önce arabulucuya başvurması gerekecek. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde ancak dava açılabilecek.

YARGI YÜKÜ AZALTILACAK

Antalya’da çoğunlukla yabancı vatandaşlar ve ev sahipleri arasında yaşanan kira uyuşmazlığı sebebiyle sık sık davalık olması, yargının iş yükünü arttırdı. Daha önce işçi ve işveren arasında yaşanan uyuşmazlığı çözebilmek için arabuluculuğun devreye girdiği gibi ev sahibi ve kiracı arasındaki uyuşmazlığı yargı sürecine taşımadan önce çözebilmek adına, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Genel Merkezi’nde İnsan Hakları Başkanlığı tarafından düzenlenen, “81 İl Kurum Ziyaretleri Değerlendirme Toplantısı’nda, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini yaygınlaştırılacağını açıkladı.

AMAÇ: BARIŞÇIL ÇÖZÜM

Bahsedilen kararın henüz yasa tasarısı sürecinde olduğunu vurgulayan Antalya Arabuluculuk Yönetim Kurulu Merkezi Başkanı Erçin Erol Şendil, ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan tartışmaların ve anlaşmazlıkların mahkeme sürecine taşınmadan önce ancak bir arabulucu sayesinde çözülebileceğini aktardı. Arabuluculuğun hem mahkemelerin üzerindeki yükü azaltacağını hem de kişiler arasında barışçıl bir çözüm oluşturacaklarını ifade etti. Başkan Şendil, ‘’Yargı süreçlerindeki dava dosyalarını azaltmak ve ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan ‘kira uyuşmazlığına’ barışçıl bir çözüm getirebilmek adına böyle bir yasa tasarısı oluşturuldu. Anlaşmazlık yaşayan kişiler arasında taraflar öncelikle alacakları ve verecekleri kira bedeli hakkında konuşarak arabulucu sayesinde ortak bir miktar belirleyecek. Anlaşma sağlayamayan kişiler ise, mahkemeye gidecek. Arabulucuların yazdığı tutanak ve anlaşma belgesi mahkeme tarafından ‘karar niteliği’ taşımaktadır. ‘’ açıklamalarında bulundu. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.