• SUR YAPIIIIIII
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 16 Şubat 2024 11:35

Zamların önüne geçilemiyor!

Zamların önüne geçilemiyor!

Kırmızı ette fiyat artışı, yeni yılda da durdurulamıyor. Önceki gün kuzu ve dana karkasın kilogramına 20 lira zam gelirken Başkan Yardımcı, "Zamlar bizim elimizde değil" dedi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, araştırmalara göre temel gıda en an zam gelen ürünün et olduğunu söyledi.

EN AZ ZAM GELEN ÜRÜNLER ARASINDA

Yılbaşında karkas etin kilogram fiyatının ortalama 250 ile 260 lira arasında değişirken önceki gün gelen zamlarla kuzu karkas etin kilosunun 410 liraya, dananın ise 310 liraya yükseldi. Zamlar ile ilgili açıklama yapan Başkan Osman Yardımcı, "Fiyatlar bizim elimizde değil. Türkiye'de herşeyin fiyatı arttı. Her ürün zamlandı. Araştırmalara göre de temel gıdada en az zam gelen ürün et olarak ortaya çıkıyor. Ancak etin fiyatı yüksek olduğu için zam çok gelmiş gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Et ve Süt Kurumu, kesim fiyatlarını durdurmak için ithalata devam ederken, iç piyasada kesim fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Pazar günü yapılan kesimlerde karkas etin kilogramına 20 lira zam geldi. 

Fiyat artışları ile ilgili nedenlerden bir tanesinin de spekülasyonlar olduğunu dile getiren Osman Yardımcı, üreticilerin de fiyatların daha da artacağı beklentisi ile mallarını kesmek istememelerine bağladı.

HER RAMAZAN ÖNCESİ YAŞANIYOR

Dikkat edilirse her Ramazan ayı öncesinde et fiyatlarının çeşitli spekülasyonlarla arttığına işaret eden Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, "Bu Ramazan ayı öncesinde de ne yazık ki böyle bir sorun yaşanıyor. Tabii şu anda gebe koyunların olması da fiyatı arttıran bir başka neden olarak ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

ARACILAR DEĞİL ÜRETİCİ KAZANSIN

Devletin de et fiyatlarının artışını engellemek için çeşitli tedbirler aldığının altını çizen Başkan Osman Yardımcı,  "Devlet et ithal ederek fiyatların artmasının önüne geçmek istiyor. Besici fiyatlar artacak diye hayvanı kesmeyince piyasada sıkıntı oluyor. Sadece İstanbul'a yeni 90 tır et geldi. Biz istiyoruz ki aracılar değil üreticiler kazansın. Üreticilerin kazanabilmesi için de bazı önlemlerin alınması gerekiyor ve devlet bu önlemleri alıyor" açıklamasında bulundu.

BESİCİLİK KOTASI KALDIRILDI

Devletin et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçebilmek adına aldığı önlemlerden bir tanesinin de besicilik kotasının kaldırılması olduğunun altını çizen Yardımcı, "devlet besideki kotayı kaldırdı. Yani daha önce zengin olan gidip bin tane dana alıyordu parası olmayan gidip 50 tane alıyordu. Doğal olarak bin tane alan daha ucuza alıyordu ve daha fazla kazanıyordu. Aynı zamanda fiyatları istediği gibi belirleyebiliyordu. Devlet buna el attı ve kotayı kaldırdı. Böylece bin tane alan da 50 tane alan da aynı fiyattan alıyor. Piyasaya sürülürken de yine aşağı yukarı aynı fiyatlardan sürülüyor" diye konuştu.

KAR MARJIMIZ YÜZDE 5'E DÜŞTÜ

Etin kasaba girişinden sonra yüzde 25 zaiyat ve kemik olduğunu söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, "Normal şartlar altında kasapların kar marjının yüzde 20 olması gerekir. Ancak şu anda yüzde 5 civarında kar marjı ile çalışıyoruz. Bu da kasap esnafımızın kazancının azalması ve dükkanın dönmesinin sıkıntıya düşmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

BÖYLE GİDERSE KAPANIŞLAR ARTAR

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle kasap esnafının da zor günler geçirdiğini sözlerine ekleyen Başkan Osman Yardımcı, "Antalya'da çok fazla kapanan işletmemiz yok. Ancak Türkiye'nin bazı illerinde ne yazık ki kapanan dükkanlar mevcut. Ancak böyle giderse kapanan esnaf sayısı artabilir" şeklinde konuştu.

ZİNCİR MARKETLER DE KAPATABİLİR

Zincir marketlerin her ürünü satmaması noktasında gerekli önlemlerin alınması için girişimlerde bulunduklarına dikkat çeken Başkan Osman Yardımcı, "Zincir marketler de bizler gibi sadece belli ürünler satsınlar da ayakta kalsınlar görelim. İnanıyorum ki onlar da ayakta kalamaz ve kepenk indirirler. Vatandaşlarımızdan ricamız mahalle esnafına sahip çıkmalarıdır" dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK