• SUR YAPIIIIIII
DÜNYA Haber Girişi : 03 Kasım 2022 16:55

Yunanistan'a soğuk duş...

Yunanistan'a soğuk duş...
Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'de provokasyonlarının artması ile iki ülke arasında gerilim tırmandı. Son olarak Başkan Erdoğan, Yunanistan için 'Akıllarını başlarına almaları gerekiyor' uyarısında bulunmuştu. Yunan basınında bu gelişme anında gündem ol

 

Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'de provokasyonlarının artması ile iki ülke arasında gerilim tırmandı. Son olarak Başkan Erdoğan, Yunanistan için 'Akıllarını başlarına almaları gerekiyor' uyarısında bulunmuştu. Yunanbasınında bu gelişme anında gündem olurken iki ülkenin askeri güçleri kıyaslandı.

Yunanistan'ın artan provokasyonlarına karşı Türkiye'den sert uyarılar geliyor. İki ülke arasında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in 'Türkiye'ye F-16 satışı yapmayın' demesi ile iki ülke arasında tırmanan gerilim nedeniyle Yunan basınında sık sık sıcak çatışma endişesi gündeme gelirken Business Insider iki ülkenin askeri gücünü kıyasladı.

Türkiye ve Yunanistan'ın 1952'den bu yana NATO müttefiki olduğu ve NATO'nun en eski iki üyesi olduğu ifade edilen haberde, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların ittifaktan öncesine dayandığı belirtildi.

Son yıllarda iki ülke arasındaki gerilimin arttığına dikkat çekilen haberde, Yunanistan'ın silahlanma yarışına girdiği belirtildi. NATO ittifakında gayrisafi yurt içi hasıla içindeki en yüksek harcamayı yapan ülkenin Yunanistan olduğu açıklandı.

Yunanistan'ın savunma harcamalarının büyük oranda geleneksel personel maliyetlerine gitse de ülkede özellikle hava ve deniz filosuna büyük önem verildiğine dikkat çekildi.

2022'den bu yana Fransa'dan 24 tane Rafaele jeti, aldığı 7 tane denizaltı karşıtı savaş helikopteri almayı planladığı ve Ege adalarının üzerine İsrail'in demir kubbesinin bir benzerini kurduğu ifade edilen haberde, bu sistem ile Türkiye'nin drone filosuna karşı koymayı hedefledikleri ifade edildi.

Yunanistan, NATO'nun Avrupa ülkeleri arasında en büyük tank gücüne sahip ülkesi olarak görülse de Türkiye'nin ABD'den sonra NATO'nun en büyük ikinci ordusuna ve ikinci en büyük tank ve topçu gücüne sahip olduğu belirtildi.

Öte yandan Türkiye'nin drone teknolojisi ve ürettiği uçaklar ile NATO'nun en iyileri arasında yer aldığı vurgulanan haberde Türk yapımı Bayraktar TB-2'lere de dikkat çekildi. Ukrayna savaşındaki rolü ile büyük ilgi gördüğü ifade edildi.

Türkiye'nin aynı zamanda önemli sayıda savaş gemisi ve bir çıkarma filosunun olduğu ve NATO'nun en büyük donanmalarından birine sahip olduğu belirtildi. Ankara'nın filosunu eski gemilerin terini alacak 4 ila 7 arasında uçaksavar fırkateyni ile güçlendirmeyi planladığı da haberde yer aldı.