• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 28 Ocak 2023 20:26

Yeni bir pandemi mi geliyor?

Yeni bir pandemi mi geliyor?
Yeni bir pandemi mi geliyor? Çok konuşulacak listede Türkiye de var! O hastalık ise...

Covid-19 pandemisi tam olarak sona ermese de bilim insanları bir sonraki pandemi konusunda endişe taşıyor. En büyük 2 tehdit ise enfekte ettiği insanların yüzde 75'ini öldüren Ebola ve Nipah virüsleri. Önlem alınmazsa tüm dünyayı olumsuz etkileyebilecek diğer tehlikeler de kuş gribi, KKKA ve veba hastalığı. Uzmanlar, hastalıkların salgına dönüşüp dünyaya yayılabileceği ülkeleri açıkladı. Hastalıkların incelendiği listede Türkiye de var. Peki, Türkiye'yi tehdit edebilecek salgın hastalık hangisi?

Koronavirüs pandemisi tüm dünyayı olumsuz etkiledi. Şimdi gözler, yeni pandemi tehlikesine ve bu yöndeki endişelere dair açıklamalara çevrildi. İngiltere'deki Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanılmaması adına dünya çapındaki salgın tehditlerinin devamlı olarak takip ediyor. UKHSA'nın yeni listesinde en ürkütücü 15 bulaşıcı hastalık var. Bilim insanları tarafından bu hastalıklar, yüksek sonuçlu bulaşıcı hastalıklar olarak nitelendiriliyor. Listede, veriler ülkelere göre ayrılıyor ve o ülkelerde hastalıkların insanlarda vaka olarak tespit edilip edilmediği ortaya konuyor.

EN TEHLİKELİ HASTALIKLAR: EBOLA VE NİPAH

NTV'de yer alan bilgilere göre; listede yer alan en tehlikeli salgın hastalıklar arasında Ebola ve Nipah başı çekiyor.

Ebola, Ebola virüsünün neden olduğu viral bir hastalığa deniliyor. Yüzde 75 oranında ölümcül olabilen hastalığın semptomları arasında tipik olarak ateş, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve döküntü bulunuyor. Ebola virüsü, Ebola'dan hasta olan veya Ebola'dan ölen bir kişinin kanı veya vücut sıvıları veya virüs bulaşmış nesneler yoluyla başkalarına yayılabiliyor.

iStock-478747934

Şu anda Ebola için spesifik bir tedavi veya aşı bulunmuyor. Ebola salgınları, Sahra altı Afrika'da sıklıkla yaşandı, ancak son zamanlarda dünyanın farklı bölgelerinde de görüldü.

Ebola ile benzer bir ölümcüllük oranına sahip Nipah virüsü, öncelikle hayvanlardan, özellikle de yarasalardan insanlara bulaşıyor.

Virüs ayrıca kontamine yiyecekler yoluyla veya doğrudan insandan insana da bulaşabiliyor. Nipah virüsü enfeksiyonunun semptomları arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı yer alıyor ve ve virüs beyin sapı ensefalitine ilerleyerek ölüme neden oluyor.