• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 31 Ağustos 2020 16:00

Umutlar koronaya takıldı

Umutlar koronaya takıldı
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün olumsuz etkilediği dallardan biri de gelinlikçiler oldu. Antalya’nın tanınmış gelinlikçilerinden Ekrem Ateş, “Bu yaz bizim umudumuzdu. Umutlarımızı koronaya takıldı” dedi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan ülkemizde de Mart ayı başından beri görülen koronavirüs hayatı olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.

 

Koronavirüten etkilenen mesleklerden biri de gelinlikçiler oldu. Devletin aldığı tedbirler kapsamında virüsün yayılması ilk etapta engellenirken yeni normalleşme ile birlikte sıkıntılı günler de geri gelmeye başladı. Vakka sayılarının artmaya başlaması ile birlikte yeniden yaaklar gelmeye başladı. Yasaklardan biri de düğünler ile ilgili oldu.

 

Düğünler belli bir saat ile sınırlandırılırken pekçok çift düğünlerini iptal ederek ileri bir tarihte yapma kararı aldı. Düğünlerin ileri bir tarihe alınması gelinlikçilerin işlerini de olumsuz yönde etkiledi. Antalya’nın tanınmış gelinlikçilerinden Ekrem Ateş, kış sezonunda fazla düğün olmadığının altını çizerken umutlarını yaz aylarına bağladıklarını ancak bu kez de koronavirüs illeti ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

 

SİPARİŞLER İPTAL EDİLİYOR

Gelinlik almak için randevu alanların randevularını iptal ettiklerini, gelinlik beğenenlerin siparişlerini iptal ettiklerini dile getiren Ekrem Ateş , “Her genç kızın hayali beyaz gelinlikler içerisinde dünya evine girmektir. Korona kızlarımızın hayallerinin ertelenmesine neden olurken bizlerin de işlerini olumsuz yönde etkiledi. İnsanlar doğal olarak düğün, kına ya da nişan yapmaktan korkar oldu. Haklılar da. Bu korku ve endişe ile iptal edilen organizasyonlar nedeniyle siparişler de iptal edilmeye başlandı. Dileğimiz bir an evvel bu illetten kurtulmak ve normal hayata dönmek” ifadelerini kullandı.

 

SARILACAK BİR YARA DEĞİL

Zor günler geçirdiklerini belirten Ekrem Ateş, “Bazı esnafımız ayakta kalamadı ve kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bazı esnafımız ise her an kapıya kilidi vurabilir. Esnafımız krediler ile ayakta duruyor. Ancak süreç böyle devam ederse kredilerin ödeme günü geldiğinde ödenemeyecek. Borçları varsa ötelenecek ama devlet şu an yeni yeni bazı şeyleri esnaf yararına çıkarmaya başladı. Kira ötelemesini de bekliyoruz. Şu an öteleme bizleri mutlu etmiyor. Gelinlik sektörünün bir açığı kapattıktan sonra açığın açığını kapatmak için ciddi bir efor sarf etmesi gerekiyor. Biz zaten küresel krizin 2 yıldan beri var olan sıkıntısını yaşıyorduk. Kış zordu bu nedenle yazdan umutluyduk. Yazın yaralamızı sararız diye düşünüyorduk. Bu yara şu an sarılacak bir yara değil. Devlet nasıl düşünüyor, ne yapacak hala bilmiyoruz. Stopaj ve KDV’yi 6 ay öteledi ama gün gelince hem güncel borç, hem öteleme, hem eskiden kalan sorunlar olacak. Krediler ve kısa çalışma ödeneği nefes aldırsa da kalıtsal değil geçici çözümler. Bu duruma kçük esnaf da büyük esnaf da hepimiz çok kötü yakalandık” şeklinde konuştu.

 

GELİNLİK GİYME HAYALLERİ

Düğün dönemi gelmiş olsa da iptal ve ertelemeden dolayı bu aralar dikim yapmadıklarını ifade eden Ekrem Ateş, “Müşterilerimin geneli bekleme taraftarı. Salgın bitince düğünler yapılmaya başlanacak ve bizler de işimizin başına döneceğiz. Geçenlerde bir müşterim aradı düğününü iptal etmiş, sadece nikah yapacağını söyleyerek, 'Dikime başlamadıysanız hazır bir beyaz elbise giyeyim' dedi, siparişini iptal etmek istedi. Ben de 'Nikahına gelinliğini yetiştiriz, bu hayalinden vazgeçme' dedim. Gelinler üzülmesin, yaz gelini olamasalar da sonbahar gelini olacaklardır. Gelinlik giymek her genç kızın hayali, elbet bir gün her şey normale dönecek ve biz hayallerindeki gelinlikleri dikmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.