• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 19 Ocak 2023 23:32

Türkiye'ye NATO'da kritik görev

Türkiye'ye NATO'da kritik görev
Bayrağı İngiltere'den devraldık! Türkiye'ye NATO'da kritik görev

NATO'nun Deniz Kuvvetleri Komutası 1 yıl süreyle İngiltere'den Türkiye'ye geçti. 31 Ocak 2023'e kadar icra edilecek görevin başında TURMARFOR olarak bilinen Türk Yüksek Hazırlık Seviyeli Deniz Görev Kuvveti olacak. ABD'den sonra NATO'da bu kabiliyette 5 karargah bulunduğunu belirten TURMARFOR Komutanı Tuğamiral Hüseyin Tığlı, "Türkiye'nin böylesine yetenekli bir karargah yapısını NATO'nun hizmet yapısına vermesi de Türkiye'nin NATO'ya verdiği önemi gösteriyor." dedi.

NATO'nun Deniz Kuvvetleri komutası bir yıl süreyle İngiltere'den Türkiye'ye geçti. Komuta görevi, Türk Yüksek Hazırlık Seviyeli Deniz Görev Kuvveti (TURMARFOR) tarafından 31 Ocak 2023'e kadar icra edilecek.

TURMARFOR 5 KARARGAHTAN BİRİ

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığında TCG Sancaktar gemisinde gerçekleştirilen brifingte, sürdürülecek görev hakkında sunum yapıldı. Programda konuşan Harp Filosu ve TURMARFOR Komutanı Tuğamiral Hüseyin Tığlı, Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra NATO'da bu kabiliyette 5 karargah bulunduğunu ve TURMARFOR'un bu 5 karargahtan biri olduğunu söyledi.

"TURMARFOR BÜYÜK BİR KUVVET ÇARPANIDIR"

Bu kapsamda TURMARFOR'un büyük bir yetenek olduğunu vurgulayan Tığlı, "Böylesine kapsamlı bir harekatı planlayıp koordine edebilen, komuta koordinesini yapabilen geniş bir karargahla TURMARFOR, ülkesine, birikimine ve muhabere edebilme altyapısına sahip büyük bir kuvvet çarpanıdır." dedi. Bu görevle Türkiye'nin NATO'ya yapmış olduğu katkının da önemli olduğunu belirten Tığlı, " Türkiye'nin böylesine yetenekli bir karargah yapısını NATO'nun hizmet yapısına vermesi de Türkiye'nin NATO'ya verdiği önemi gösteriyor." diye konuştu.

"NATO STANDARTLARINDA"

TURMARFOR ve görevleri hakkında sunum yapan TURMARFOR Genel Sekreteri Deniz Albay Cüneyt Talayman ise NATO yüksek hazırlıklı deniz unsur komutanlıklarının kriz ve harp durumunda NATO harekatlarına komuta etmek için oluşturulduğunu söyledi. Oluşturulan karargahların yüksek hazırlıklı ve intikal edebilecek yeteneğe sahip, müşterek ve birleşik karargahlar olduğunu anlatan Talayman, yüksek hazırlıklı deniz karargahlarının bir mutabakat muhtırası ile kurulan, NATO'ya gönüllülük esasıyla teklif edilen, NATO standartlarında yüzer komuta platformuna ve komuta kontrol sistemlerine sahip müşterek ve birleşik karargahlar olduğunu ifade etti.