• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 09 Eylül 2020 15:33

Turizmci moral buldu

Turizmci moral buldu
Antalya Havalimanı’na bu yılın Ağustos ayı sonunda inen yolcu sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 80 oranında gerilerken gün geçtikçe artan uçuş sayıları turizmcilere moral olmayı sürdürüyor.

Antalya Havalimanı’na bu yılın Ağustos ayı sonunda inen yolcu sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 80 oranında gerilerken gün geçtikçe artan uçuş sayıları turizmcilere moral olmayı sürdürüyor.

 Geçtiğimiz yıl turist sayısında rekor kırılan Antalya’da bu yıl hedef yeni rekordu. Ancak korona virüs salgını nedeniyle 2020’ye istenilen başlangıç yapılamadı. Yılın ilk çeyreğinde, geçtiğimiz yıllara oranla turist sayısını arttıran turizm sektörü, mart sonunda uluslararası hava trafiğinin durmasıyla büyük şok yaşadı. Uluslararası hava trafiğindeki kısıtlamaların  yavaş yavaş kaldırılmasıyla Antalya Havalimanı’nda başlayan turist hareketliliği her geçen gün artamaya devam ediyor.

 Grafik yukarı çıkıyor

Antalya Havalimanı’ndaki yolcu trafiği ocak ayında önceki yılların aynı dönemine oranla artış gösterdi. Ancak şubat-mart aylarında korona virüs salgını etkilerini arttırdı ve yolcu sayısı aşağı yönlü bir seyir izlemeye başladı. Kısa süre önce uluslararası uçuşların başlamasıyla birlikte verilerde yükselmeye başladı. Havalimanına  Ağustos ayı sonunda inen ticari, yük ve yolcu uçak sayılarında geçtiğimiz yıla oranla yaşanan düşüş yüzde 73 oldu. 2019 Ağustos sonunda havalimanına inen toplam uçak sayısı 144 bin 626 olurken 2020 Ağustos sonunda sayı 38 bin 770 olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayı sonu itibariyle havalimanına 4 milyon 694 bin iç hatlar, 19 milyon 761 bin dış hatlar olmak üzere toplam 24 milyon 455 bin yolcu iniş yaptı. Bu yılın sekizinci ayı sonunda havayoluyla kente giriş yapan turist sayısı toplamı 4 milyon 878 binde kaldı. Bu sayının 2 milyonunu iç hat yolcuları, 2 milyon 846 binini dış hatlar yolcuları oluşturdu. Yolcu sayısındaki düşüş oranıysa geçtiğimiz yıla kıyasla iç hatlarda yüzde 57, dış hatlarda yüzde 86 olurken toplam düşüş oranı yüzde 80 oldu.

 Gazipaşa Havalimanı’ndaki veriler

Küresel salgından Gazipaşa Havalimanı da payına düşeni aldı. İlçe havalimanına inen uçak sayısı bu yılın Ocak-Ağustos döneminde, geçen yıla oranla yüzde 73’lük düşüş gösterdi. 2019 Ağustos sonunda 5 bin 453 uçağın iniş yaptığı havalimanına bu yılın aynı döneminde bin 486 uçak iniş gerçekleştirdi. İlçe havalimanında şehre giriş yapanların sayısı da bu yıl büyük düşüş yaşadı. 2020’nin ilk sekiz ayı sonunda ilçeye havayoluyla giriş yapanlarını sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 77 düştü. İlçe havalimanında geçtiğimiz yılın Ağustos ayı sonunda iç hatlar üzerinden giriş yapan yolcu sayısı 334 bin olarak kayıtlara geçti. Dış hatlardaki sayı 426 bin oldu. Bu yılın aynı döneminde iç hatlardaki yolcu sayısı yüzde 57’lik düşüşle 136 bin 947’ye, dış hatlardaki yolcu sayısı yüzde 86’lık düşüşle 20 bine geriledi. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayı sonunda 760 bin 996 yolcu sayısına ulaşan ilçe havalimanında, bu yılın aynı dönemindeki yolcu sayısı 157 binde kaldı.

 Uçuşlar artmaya başladı

Mart ayından bu yana işlerin durduğu turizm sektörü için ilk olumlu sinyal temmuz ayının başında geldi. Yoğun dış diplomasi trafiği ve turizm sektörüne yönelik alınan önlemler başta Rusya ve Almanya olmak üzere birçok ülkeyle paylaşıldı. Yoğun çalışmalar meyvesini verdi ve Rusya ile uçuşlar karşılıklı olarak başladı. Rus turistleri taşıyan ilk uçağın kent havalimanına inmesi turizm sektöründe büyük sevinç oluşturdu. Bu tabloya daha sonra Almanya’da eklendi. Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Aydın, İzmir, Muğla ve Antalya’da hükümetin aldığı önlemlerden ötürü seyahat kısıtlamasının kaldırıldığı duyuruldu. Alınan karar hem Alman turizmcileri hem de Türk meslektaşlarını memnun ederken iki ülke vatandaşları da kararı büyük sevinçle karşıladı. Almanya'nın en büyük tur operatörü TUI, Antalya’ya yönelik satışlara başladığı bilgisini kamuoyuyla paylaştı ve Almanya'nın 12 kentinden Antalya uçuşlarına start verdi. Son olarak Thomas Cook'un iflası sonrası Alman devletinin sağladığı mali destekle iflastan kurtulan Condor, Antalya uçuşlarına yeniden başladığı bilgisini verdi. Şirket bu yılın kalan döneminde Frankfurt, Düsseldorf, Münih, Hamburg ve Leipzig rotalarından Antalya'ya uçmayı sürdürecek.

 AB Konseyi’nin Türkiye kararı

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üçüncü ülkelere seyahat uyarısı uygulanması yönündeki tavsiyesinde değişikliğe gitmedi. İstisna uygulanması tavsiye edilen 11 ülke yine değişmedi. AB Konseyi geçtiğimiz Haziran ayında Almanya’nın dönem başkanlığında yaptığı toplantıda sınırlarını Türkiye’ye açmama kararı aldı. 1 Ağustos’ta tekrar toplanan AB Konseyi, başkentin yoğun girişimlerine rağmen Türkiye’ye yönelik seyahat kısıtlamalarını kaldırmazken diğer toplantılarda da sonuç değişmedi. AB Konseyi, seyahat kısıtlamasının kaldırılacağı ülkede salgının kontrol altına alınmasına dönük önlemleri yakından takip ederek ülkedeki ekonomik-sosyal durumu, sağlık sisteminin yeterli olup-olmadığını değerlendiriyor. İnceleme altındaki ülkeye seyahat kısıtlamasının kaldırılabilmesi için 100 bin nüfus başına son 14 günde görülen yeni vaka sayısının, AB ortalamasına yakın ya da daha az olması şartı aranıyor. Ayrıca  söz konusu ülkedeki son iki haftada verilere geçen vaka sayıları önceki iki haftayla karşılaştırılarak vaka sayılarında artış olup-olmadığı kıyaslanıyor.

 Yoğun çaba gösteriliyor

Geç açılan sezonu, yıl sonuna kadar uzatmak ve kente gelen turist sayısını taşınabilecek en üst seviyeye ulaştırmak isteyen turizm sektörüyse bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. İlgili bakanlıklar STK’larca kentin tanıtımı, sektörün aldığı korona virüs önlemleri sürekli öne çıkarılıyor. Bu kapsamda 50 diplomatik misyon temsilcisi, 52 yabancı basın mensubu Antalya'da misafir edilirken çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren 70 acente temsilcisi ve onlarca basın mensubunu yönelik tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalarda turizm sektörünün umudunu arttırdı. Salgın döneminden en olumsuz etkilenen sektörün turizm olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemiz için oldukça önemli bir istihdam ve gelir kaynağı olan bu sektörün kısmen de olsa sezonu kurtarabilmesi için gerçekten çok gayret gösterdik. Yaptığımız görüşmeler ve kurduğumuz sistem sayesinde dün itibarıyla 10 milyon turist rakamını geride bırakmayı başardığımız ortada. İnşallah yıl sonuna kadar bu rakamı çok daha yüksek seviyelere çıkartacağız" açıklamasında bulundu.
Veli AKOĞLU

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.