• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 16 Haziran 2020 10:52

Turizm Kredileri Arttı, Batık Azaldı…

Turizm Kredileri Arttı, Batık Azaldı…
Dünyada ve Türkiye’de turizm en ağır darbeyi yediği koronavirüs salgınının etkileri ölçülmeye çalışılırken Türkiye’de turizm kredilerinde ilginç bir durum yaşanıyor.


Dünyada ve Türkiye’de turizm en ağır darbeyi yediği koronavirüs salgınının etkileri ölçülmeye çalışılırken Türkiye’de turizm kredilerinde ilginç bir durum yaşanıyor.

 

Kriz ortamında turizm kredileri arttı takibe alınan (Batık kredi) oranı azaldı.

 

Kısa adı BDDK olman Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu verilerine göre koronavirüs salgınının olmadığı geçen yılın nisan ayında bankaların turizme kullandırdığı kredi miktarı 88 milyar iken bu yıl, korona salgınının yaşandığı dönemde nisan ayında bu rakam 109 milyar olarak gerçekleşti. Buna göre kredi miktarı 21 milyar TL arttı.

 

Bu dönemde takipteki kredi oran geçen yıl yüzde 9.41 iken bu oran koronavirüs salgını döneminde yüzde 7.77’ye düştü

 

Peki bu nasıl oldu?

 

Bankalar işletmelerin vadesi gelen kredi borçlarını üç ay içinde ödememeleri durumunda takip işlemi başlatıyor, bunu bankacılık literatüründeki deyimi ile ‘Takibe alınan krediler’, kamuoyunda ‘Batık kredi’ olarak bilinen statüye alıyordu.

 

Süre uzatıldı

 

Koronavirüs salgını üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 18 maddelik önlemler paketi arasında bankaların ödenmeyen kredileri takibe alma süresini üç aydan altı aya çıkarılması da yer aldı.

 

Bu yılı kurtardı ya sonra

 

Bu durumda olağan koşullarda şimdi takibe alınmış batık kredi durumuna düşmüş olması gereken krediler orada görünmüyor.

 

Bu durumu değerlendiren bir bankacı kriz nedeniyle alınan o kararın yerinde ve doğru olduğunu, firmaların bu yılı icralık olmadan atlatmasını sağlayacağını, ancak bunun geçici olduğunu altı ay sonra bankaların kredi alacaklarını tahsil etmek isteyeceklerini. Sektörün ise aylardır zaten iş yapmadığı için kredi ödeme olanağı bulunmadığını, dolayısıyla ertelenen batık borçtan dolayı icra işlemlerinin zincirleme yaşanacağını söyledi.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.