• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 07 Eylül 2021 10:33

Turizm Eğitimine Talep Azalıyor

Turizm Eğitimine Talep Azalıyor
Turizm sektörünün konuşulmayan ama giderek büyüyen bir sorunu su yüzüne çıkıyor.


Turizm sektörünün konuşulmayan ama giderek büyüyen bir sorunu su yüzüne çıkıyor.

 

Daha önce üniversite sınavını kazanan gençler turizm alanına ilgi gösterirken son yıllarda turizm eğitimine ilgi azalıyor.

 

Üniversitelere bağlı turizm programlarının yaşamakta olduğu talep düşmesi bu yıl daha da hızlandı.

 

Kontenjanlar dolmadı

 

Turizm eğitimine ilginin azaldığı açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarında görülüyor.

 

Üniversitelerin turizm  bölümleri için açılan kontenjanlar dolmadı.

 

Üniversitelerin turizmle ilgili fakülte ve yüksekokullarına bağlı Turizm İşletmeciliği, Turist Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Rekreasyon Yönetimi programlarına olan yerleştirme sonuçlarına göre bu bölümler için 11.196 kontenjanın açılmışken bu bölümleri tercih edenler 8.731’de kaldı.

 

En büyük düşüş

 

Talep düşmesi en fazla Turizm İşletmeciliği bölümlerinde yaşandı. Turizm işletmeciliği bölümlerinde bu yıl açılan toplam 2402 kontenjanın yalnızca 1097’si doldu. Turist Rehberliği bölümlerindeki 2040 kişilik kontenjanın ise 1900’une öğrenci yerleşti. Rekreasyon Yönetimi bölümlerinde de kontenjanlar boş kaldı. Rekreasyon bölümlerinde açılan 745 kontenjanın yalnızca 531’i doldu. Son yıllarda talep patlaması yaşanan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde de kontenjanlar boş kaldı. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde açılan 6009 kontenjanın 5203’ü birinci yerleştirmede doldu. Öte yandan lisans düzeyindeki diğer yüksekokullardaki durumun da çok farklı değil.

 

Prof. Kozak : öğrencisi olmayan fakülteler ortaya çıkacak

 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi ve Akademik Turizm Akademisi Koordinatörü Prof. Dr. Nazmi Kozak, turizm eğitimine ilgi azalmasının birkaç yıldan beri yaşandığını, pandemi döneminde turizm sektörünün içinde olduğu durumun turizm eğitimine talebi daha da düşürdüğünü söyledi.

 

Prof. Dr. Kozak, bu durumun devam etmesi halinde birkaç yıl sonra öğrencisi olmayan turizm fakültelerinin ortaya çıkacağını söyledi.

 

Turizm eğitiminde bölümlererılan kontenjan ve yerleştirilen sayısı


BölümlerKontenjanYerleşen
Turizm İşletmeciliği*24021097
Gastronomi ve Mutfak Sanatları*60095203
Turizm Rehberliği*20401900
Rekreasyon Yönetimi*745531
Toplam                                                     11.1968.731


*Turizm Fakülteleri, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu/Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi kontenjanları dahil, Açıköğretim Programlarının kontenjanları hariç

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.