• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 23 Haziran 2021 14:40

Tatiliniz zehir olmasın!

Tatiliniz zehir olmasın!
Sosyal medyada görmüş olduğunuz ucuz tatil reklamları tüketiciyi mağdur etmeye devam ediyor. Güzel tatil hayalleri ile otele giden tüketiciler hayal kırıklığı yaşarken dolandırıldıklarını anlıyor.

Antalya’da hizmet veren 5 yıldızlı marka otellerin internet sitelerini taklit edip sahte rezervasyon hizmeti ile tüketicilere sözde ucuz tatil satan dolandırıcılar, turizm sektöründe korku yarattı. 

Ucuz tatil hayali kuran onlarca tüketiciyi mağdur eden dolandırıcılar, Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Türkiye seyahat Acentaları Birliğinin (TÜRSAB) tüketicilere yaptığı uyarılara rağmen ardı ardına mağduriyetler yaşanmaya devam ediyor.

BARKOD UYGULAMASI KULLANILMALI

Pandemi nedeniyle sıkılan ve bunalan insanlar tatil yaparak üzerindeki stresi atmak isterken bu kez dolandırıcıların ağına düşerek bir kat daha stres altına girebiliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği(TÜKODER) Antalya Şubesi Başkanı Abdullah Özçulcu, resmi sitelerde bulunan ve TÜRSAB'a kayıtlı oteller ve acentelerin sitelerinde barkod bulunduğunu ifade eden turizmciler oradan mutlaka sitelerin gerçekliğinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Başkan Özçulcu, “Otellerin gerçek sitelerinde ve gerçek acentelerin internet sitelerinde alt kısımda bulunan bu barkoda tıkladıkları zaman karşılarına o internet sitesinin profili ve bilgileri çıkıyor. Bu şekilde tatil satın almak isteyen kişiler dolandırıcıların tuzağına düşmekten kurtulabiliyor” dedi.

TEYİT ETMEKTE FAYDA VAR

“Son dönemde paket turların yanı sıra online satışların olduğu siteler yoğunlukta. Kaldı ki bunu konaklama tesisleri ya da turizmin paydaşlarının her biri servislerini web üzerinden satışa sunuyor” diyen Özçulcu, “Bu anlamda tatil talebinde bulunan ve satın alacak misafirlerimize önerimiz öncelikle bu sitelerin güvenilirliğine emin olmaları gerektiği. Herhangi bir otelden rezervasyon yaptıracaklarsa ya da bir acentenin sitesinden alacaklarsa onun gerçekten acentenin sitesi olduğu ve acentenin gerçekten o siteyle anlaşması olup olmadığı noktasında araştırma yapma gerekliliği var. Tabii bunu büyük acenteler için söylemiyorum ama genelde sonradan çıkmış, ismi çok duyulmamış olan siteler, acenteler veya otellerin sitelerinin kopyalanıp satış durumu söz konusu. Bu anlamda mutlaka hem o bölgenin otelciler derneği olabilir, bizlerin web sitesi olabilir, otellerin numaralarını bularak teyit etmekte fayda var” şeklinde konuştu.

FİYAT DÜŞÜKSE ŞÜPHE İLE YAKLAŞILMALI

Kopya siteler konusunda çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten TÜKODER Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, “Bir diğer taraftan bunun yanı sıra dikkat etmeleri gereken başka bir husus daha var. Bir malı alırken çok düşük fiyatlı görüyorlarsa orada mutlaka şüphelenmeleri gerekiyor. Hemen satın almamaları gerekiyor. Kaldı ki bunu tatil amaçlı yapmayan bir sürü online site mevzu bahis olabilir. Sadece dolandırıcılık amacıyla kurulmuş siteler de var. Bu anlamda dikkatli olunmasında ve iki kez kontrol edilmesinde fayda görüyor ve tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

DOĞRULUĞU MUTLAKA SORGULANMALI

Özçulcu, “Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden sunulan tatil ve konaklama teklifleri üzerinden pek çok tüketici mağduriyet yaşıyor. Bu gibi durumlarda gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğu sorgulanmalı. Gerek yüz yüze gerekse mesafeli satışlarda alınan konaklama sözleşmesine ilişkin broşür veya bilgilendirme formu istenmesi de alınacak tedbirler arasında bulunuyor” açıklamasında bulundu.

Dolandırılmamak adına tüketicilerin yapması gereken küçük ama önemli konular bulunduğuna işaret eden Başkan Abdullah Özçulcu şunları söyledi: “Tesisin işletme belgeli olup olmadığını ve yıldız sayısını kontrol edin. İnternet sitesinde adres, unvan ve iletişim bilgilerini teyit edin. İnternet sitesinin ETBİS'e kayıtlı olup olmadığına bakın. Sosyal medya hesaplarından ulaşan konaklama tekliflerini kabul etmeyin. Gelen teklifin içeriğindeki tesis resimleri, kurumsal logo ve işaretleri sorgulanmalı. Teklife ilişkin reklamda yer alan telefon ve iletişim bilgileri internet ortamında sorgulanmalı. Konaklama sözleşmesine ilişkin broşür veya bilgilendirme formu isteyin.”


Haber: Yalçın KÜÇÜK


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.